RUKOMETNI KLUB NEXE RUJAN 2024FOTO: RK NEXE
RK NEXE
7.10.2024., 15:14
RUKOMETNA EUROPSKA LIGA

Od početka sezone radilo se uglavnom za Europu!

Našički klub ovog utorka započinje još jednu europsku avanturu, 17. zaredom

Konačno kreće razlog zbog čega je NEXE postao klub o kojem se priča i piše. Našički rukometni klub sutra kreće u svoju 17. europsku avanturu. Prvi put na europsku scenu izašli su još 2008. godine, u tadašnjem EHF kupu svoj debitantski nastup odigrali su protiv Prištine.

Otada su konstanta u Europi, pa će večerašnja utakmica protiv novosadske Vojvodine na startu E skupine Europske lige biti već 127. u Europi. Sustavi i nazivi natjecanja godinama su se mijenjali. Najveći rezultat NEXE je ostvario prije dvije godine, kada su ostvarili plasman na Final Four Europske lige. Kontinuirano uspješni nastupi u Europskoj ligi omogućili su NEXE-u izravan ulazak u skupine Europske lige, koja se po sadašnjem sustavu igra od prošle godine. Prema tome sustavu 32 momčadi raspodijeljene su u osam skupina.

17. sezona u Europi

NEXE je u svojoj 17. europskoj sezoni uvršten u skupinu E, a uz novosadsku Vojvodinu, koju će večeras (utorak) od 20.45 ugostiti u dvorani Osnovne škole kralja Tomislava, u skupini su još njemački i europski velikan Kiel te španjolska Torrelavega. Ove godine Hrvatska ima čak dva predstavnika u Europskoj ligi. Rukometaši Sesveta svrstani su u skupinu G zajedno s njemačkim Flensburgom, mađarskom Tatabanyom i češkom Karvinom. Malo je nedostajalo da Hrvatska ima čak tri predstavnika u Europskoj ligi, a pothvat bi bio veći jer bi čak dva hrvatska kluba u ovom natjecanju stigla iz Slavonije. Vinkovačkoj Bjelin-Spačvi malo je nedostajalo pa da u play-offu Europske lige izbaci islandski Valur, što bi i njima donijelo nastup u jednoj od skupina. Dvije prvoplasirane momčadi iz osam skupina nastavljaju natjecanje, a u drugi krug prenose se samo bodovi stečeni protiv momčadi koja je također prošla dalje. Nakon toga formiraju se četiri nove skupine iz kojih će se prvoplasirani izravno plasirati u četvrtfinale, a drugoplasirani i trećeplasirani iz svake skupine razigravat će za ulazak među osam najboljih. Prošle sezone NEXE je imao sjajan start. Prvi krug su završili s pet pobjeda i samo jednim porazom na vodećem mjestu u skupini. Nažalost, u drugom dijelu sezone dogodile su se turbulencije, promjene trenera, više se nisu gromovi vratili na pobjednički kolosijek. Ipak, kao trećeplasirani u svojoj skupini prošli su dalje, no u doigravanju za plasman u četvrtfinale poraženi su u dva susreta od njemačkog Rhein Neckar Lowena.

RUKOMETNI KLUB NEXELISTOPAD 2024FOTO: RK NEXE
RK NEXE

Vojvodini je NEXE motiv

U vrlo izazovnoj skupini ove godine jako je važan start, koji u Našicama s nestrpljenjem očekuju. Pet odigranih kola u domaćoj Premijer ligi praktički im je služilo za uigravanje. Ne krije to i trener NEXE-a Krešo Ivanković, koji je od početka priprema imao zadaću uigrati sastav s čak deset novih igrača. Svaka čast domaćem prvenstvu, ali Europa će biti test je li u tome uspio.

- Dobro smo odradili prvi dio domaćeg prvenstva i te utakmice jako dobro iskoristili za uigravanje momčadi. Mislim da smo se vrlo dobro pripremili, znamo sve o suparniku i nadam se da će gledatelji uživati u vrlo kvalitetnom rukometu i, naravno, novoj pobjedi. Imam na raspolaganju sve igrače koji su spremni i maksimalno motivirani i koga god budem odabrao, siguran sam da će dati svoj maksimum kako bismo pobijedili i osvojili prve bodove u novoj europskoj sezoni - poručio je trener NEXE-a Krešo Ivanković.

Što reći o prvom suparniku ove sezone u Europskoj ligi. Našičani i Novosađani proteklih godina odigrali su podosta međusobnih susreta. Godinama su zajedno bili dijelom SEHA lige i uvijek nam se činilo kako Vojvodina ima dodatni motiv protiv NEXE-a. Nešto slično kao što je NEXE-u motiv igrati protiv Zagreba ili primjerice prijašnjih godina protiv Vardara, kada već govorimo u klubovima koji su bili dijelom lige koju su činili uglavnom klubovi iz sjeveroistoka Europe. Nekoliko je poveznica između dva kluba. Svakako je najzanimljivija ta što će napad NEXE-a predvoditi Tin Lučin, a na suparničkim novsadskim vratima stajati njegov godinu dana mlađi brat - Fran. U redovima Vojvodine dva su bivša igrača NEXE-a - desnokrilni povremeni hrvatski reprezentativac Fran Mileta i slovenski pivot Miha Kavčič. Radi se o prilično iskusnoj momčadi s dosta poznatih i prekaljenih igrača poput Petra Đorđića, koji je prije dvije godine zajedno s tadašnjim topnikom NEXE-a Halilom Jaganjcem podijelio titulu najboljeg strijelca Europske lige. Đorđić je tada igrao za portugalsku Benficu, koja je tada i osvojila Europsku ligu. U redovima Vojvodine ističemo perspektivnog srpskog srednjeg vanjskog nekadašnjeg igrača Zagreba Stefana Dodića, zatim egipatsko lijevo krilo Hussein Nafeu ili iskusnog Bjelorusa Barisa Pukhouskog.

- Višestruki su prvaci Srbije i osvajači Kupa, iskusna ekipa koja je već dugo na okupu, prepuna kvalitetnih igrača i sigurno da nas očekuje vrlo dobra i jako važna utakmica. Vojvodina je ekipa koja igra odličnu obranu i ima vrlo kvalitetne igrače u fazi napada, no imamo i mi svoje kvalitete, koje ćemo, vjerujem, pokazati - poručio je trener Ivanković, kojem će večerašnja utakmica također biti europski debi u ulozi prvog trenera NEXE-a.