SLATINA, 70 godina Rukometnog kluba Slatina, izložba, 06.09.2024., snimio Petar Žarković
PETAR ŽARKOVIĆ
7.9.2024., 13:19
RUKOMETNI KLUB SLATINA

Sjećanje na 70 godina ponosa, strasti i ljubavi prema rukometu

Danijel Kireta: Održali smo obećanje dečkima i osigurali njihovo vlastito prijevozno sredstvo

SLATINA

"Iza nas je 70 godina ponosa, strasti i ljubavi prema rukometnom sportu, 70 godina radosti, suza i sjećanja," rekao je predsjednik Rukometnog kluba Slatina Danijel Kireta na sinoćnjem otvorenju izložbe "70 godina RK Slatina" u galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja Slatina.

SLATINA, 70 godina Rukometnog kluba Slatina, izložba, 06.09.2024., snimio Petar Žarković
PETAR ŽARKOVIĆ
SLATINA, Rukometaši RK Slatina ispred svog autobusa, 06.09.2024., snimio Petar Žarković
PETAR ŽARKOVIĆ

Bila je to središnja proslava jubilarne obljetnice osnutka Rukometnog kluba Slatina, kojom su se članovi kluba i ljubitelji toga sporta odlučili prisjetiti prošlosti kluba i slavne povijesti slatinskog rukometa, uživati u sadašnjosti i pripremiti se za budućnost svoga kluba, ali i odati priznanje brojnim generacijama Slatinčana koji su s ponosom pronosili ime svoga kluba i grada diljem svijeta. RK Slatina, naime, bio je prvak republičke lige 1971. godine, bio je član Druge savezne rukometne lige 1976. godine, a zabilježena je i pobjeda protiv bjelovarskog Partizana, tadašnjeg prvaka Europe. Govoreći o prošlosti kluba, predsjednik Kireta podsjetio je da se RK Slatina poslije Domovinskog rata plasirao u 1.B hrvatsku rukometnu ligu, 2008. godine u 1. hrvatsku rukometnu ligu, a od prošle sezone natječe se u 1. hrvatskoj rukometnoj ligi sjever.

Najposjećeniji klub

Prema riječima Danijela Kirete, RK Slatina s oko 80 rukometaša danas se natječe u šest kategorija, a ove godine svoju kategoriju "mini-minića" imaju i djeca od 5 do 7 godina kako bi se djeci približio rukomet kao sport. – Mi smo najposjećeniji klub u našoj ligi, na našim utakmicama bude prosječno 250-350 posjetitelja. Djelomice se financiramo iz gradskog proračuna, a najvećim dijelom pomažu nam sponzori, simpatizeri i prijatelji kluba. - kaže predsjednik Kireta.

Klub ima uspješnu rukometnu školu, što je zalog za budućnost slatinskog rukometa. Za svoje uspješne rezultate klub je odlikovan brojnim priznanjima i plaketama, a proglašavan je i najuspješnijim sportskim kolektivom u gradu i županiji. Tijekom prošlosti klub je iznjedrio plejadu vrhunskih rukometaša, članova reprezentacije, Đorđa Lavrnića, Anu Knežević, kapetana hrvatske rukometne reprezentacije i donedavnog izbornika Gorana Perkovca. Predsjednik Kireta zahvalio je svim svojim prethodnicima, igračima, trenerima, članovima Uprave, sponzorima i navijačima na dosadašnjoj, te ih pozvao da i dalje budu potpora u radu kluba.

SLATINA, Druženje rukometaša povodom 70 godina Rukometnog kluba Slatina, 06.09.2024., snimio Petar Žarković
PETAR ŽARKOVIĆ
SLATINA, Rukometaš Antonio Butorac, 06.09.2024., snimio Petar Žarković
PETAR ŽARKOVIĆ

 

O razvoju i ulozi rukometa u slatinskom sportu i sadržaju izložbe govorio je kustos Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić, a izložbu je otvorio predsjednik Rukometnog saveza Virovitičko-podravske županije Ante Blažević. Nakon razgledavanja izložbe, rukometaši i ljubitelja rukometa nastavili su druženje u dvorištu muzeja uz prisjećanja na rukometnu prošlost grada.

Kako je nastao

Slatinski gimnazijalci virovitičke Gimnazije osnivaju 1954. godine rukometnu sekciju u Slatini u sklopu Društva za tjelesni odgoj «Partizan». Od 1962. godine rukometna sekcija izdvaja se iz DTO «Partizan» i djeluje kao samostalni Rukometni klub «Partizan». Godine 1971. klub se plasira u Hrvatsku rukometnu ligu i tom prilikom mijenja ime u RK «Slatina». Pet godina kasnije klub se plasirao u Drugu saveznu rukometnu ligu i natječe se u Drugoj ligi sve do 1979. godine. Godine 2008. RK «Slatina» ulazi u 1. Hrvatsku rukometnu ligu.

Istovremeno, na parkiralištu uz zgradu Zavičajnog muzeja bio je autobus Rukometnog kluba Slatina, prvo prijevozno sredstvo kluba. – Ovo je naše obećanje dečkima koje smo dali prije deset mjeseci, kad smo se sastali kao nova Uprava, da ćemo im osigurati njihovo vlastito prijevozno sredstvo.

Rukomet je broj jedan

Antonio Butorac prošao je sve kategorije i sada je već 15 sezona senior RK Slatina. – Ekipa je fantastična i to zajedništvo nas održava na okupu i spaja. Seniorski pogon puni se igračima iz pogona mladeži i to je održivi razvoj koji donosi mnogo dobroga i klubu, i gradu. Budućnost kluba je svijetla zbog velike interakcije, dobrog odnosa između kluba i grada. Treba biti realan i reći da je u Slatini rukomet sport broj jedan, hrvanje broj dva i nogomet broj tri. Malo je djece, ali uz dobar rad škole rukometa možemo nastaviti dosadašnji razvoj. – kaže Antonio Butortac.

To smo i učinili, ovo je jedini autobus koji je dobila jedna sportska udruga na području Virovitičko-podravske županije, a pretpostavljam da je nakon RK Zagreb i RK Nexe treći u Hrvatskoj takvoga tipa. Kupnju smo izvršili donacijama simpatizera i ljubitelja kluba te uz pomoć Grada Slatine. – rekao je predsjednik RK Slatina Danijel Kireta i ključeve autobusa predao kapetanu prve ekipe kluba Igoru Dragojeviću. Autobus je primjereno i atraktivno oslikan bojama i nazivom kluba.

SLATINA, Predsjednik RK Slatina Danijel Kireta, 06.09.2024., snimio Petar Žarković
PETAR ŽARKOVIĆ
SLATINA, Primopredaja nabavljenog autobusa, 06.09.2024., snimio Petar Žarković
PETAR ŽARKOVIĆ

U sklopu obilježavanja velike obljetnice i Dana grada, u dvorane Srednje škole Marka Marulića danas će se igrati rukometni memorijalni turnir "Tomislav Prebeg." Gosti RK Slatina bit će RK Orahovica, RK Nexe Našice i RK Virovitica.

SLATINA, 70 godina Rukometnog kluba Slatina, izložba, 06.09.2024., snimio Petar Žarković
PETAR ŽARKOVIĆ
SLATINA, 70 godina Rukometnog kluba Slatina, izložba, 06.09.2024., snimio Petar Žarković
PETAR ŽARKOVIĆ