Rukometaši Osijeka odrađuju prvi tjedan priprema

Rukometaši Osijeka odrađuju prvi tjedan priprema

Ustupljena fotografija
5.9.2024., 08:15
Skupljanje iskustva

Ogled s prvakom najbolji je test za domaću premijeru

Zagreb i Osijek danas od 18 sati u Kutiji šibica otvaraju Paket24 Premijer ligu za rukometaše

Susretom višestrukog, jedinog hrvatskog rukometnog prvaka Zagreba i Osijeka od 18 sati u zagrebačkoj Kutiji šibica počet će novo izdanje Paket24 Premijer lige za rukometaše.

I ove godine osnovni dio lige bit će podijeljen u dvije skupine. U Ligi A uz Zagreb i Osijek igrat će još Sesvete, Zamet, Poreč, Rudar, Trogir i Metković Mehanika, a Ligu B činit će NEXE, Bjelin-Spačva Vinkovci, kutinska Moslavina, Čakovec, Varaždin 1930, Karlovac, Gorica i Dubrava. Tri prvoplasirane momčadi iz obje lige poslije ulaze u Ligu za prvaka, a ostatak će igrati Ligu za ostanak.

Osječanima je i ove sezone primarni cilj ostanak u ligi. Po mogućnosti sa što manje stresa. Na primjer, izbjeći prošlogodišnji stres, kada su morali igrati dodatne kvalifikacije za ostanak u ligi, a u Ligi za ostanak od deset momčadi gotovo svi nisu bili sigurni uoči posljednjeg kola. Trener Osijeka Frano Veraja ima određenu računicu. Zna se pohvaliti da je prije dolaska u Osijek još kao perspektivno lijevo krilo išao u metkovićku matematičku gimnaziju.

- Računam da će slično kao prošle godine osam-devet osvojenih bodova biti dobra zaliha za nastavak u Ligi za ostanak. Prema mojem mišljenju, naš dio lige je kvalitetniji negoli onaj drugi. Nema dvojbe, Zagreb i Sesvete sigurno će igrati u Ligi za prvaka, a preostali će se boriti za treću poziciju.

Ima li RK Osijek potajno želju boriti se za tu treću poziciju i Ligu za prvaka?

- Idemo se koncentrirati i u prvom redu osigurati zalihu za miran opstanak. Ne bih išao tako daleko gledati, prema Ligi za prvaka. Naravno, ni protiv koga se nećemo unaprijed predati i, ako se pruži prilika sigurno, nećemo odustati u borbi.

Ipak, jedna je momčad u Ligi A toliko dominantna da bi bilo glupo od Osijeka najavljivati moguća iznenađenja. Radi se o današnjem suparniku Zagrebu.

- Istina, Zagreb je apsolutni favorit, i tu smo znali često biti u ulozi "glinenih golubova". Također, prilika je to za naše mlade igrače da dobiju minutažu protiv momčadi iz Lige prvaka. Smatram velikom našom vrijednošću što su čak četiri igrača iz naše U17 momčadi, Glavan, Kovačević, Maganjić i Vuković, s nama među 16 i imat će veću ili manju minutažu tijekom sezone. Ali svakako računamo na njih.

Želja: Pojačanje u obrani

Ovog ljeta iz kluba su otišli Ivan Lukac, Roko Purić i Kuštrim Ninaj. Pridošli su, odnosno vratili su se, Noa Mandić, Ivan Barišić i Matko Bolanča. Očekuje li trener još poneko igračko pojačanje? “Prijelazni rok je do kraja veljače sljedeće godine. Svakako bi dobro došlo neko pojačanje, posebice u obrani. Naravno, idealno bi bilo da je to netko tko može igrati na vanjskoj poziciji i u obrani. Vjerujem da će nam se još netko sličnog kalibra i priključiti. Hoće li to biti sutra, za mjesec dana, na polusezoni - vidjet ćemo”, zaključio je trener Frano Veraja.

Što onda Osijek može pokazati na startu protiv prvaka?

- Prije svega dobra je stvar što u sezonu ulazimo zdravi. Ovaj nam susret treba pomoći kao priprema za ostale naše utakmice. Pravi početak imamo sljedećeg vikenda, kada nam dolazi Metković Mehanika. Pripremali smo tijekom priprema obranu 5-1, koju planiramo isprobati protiv Zagreba, a koja će nam sigurno koristiti za domaću premijeru protiv Metkovića.