EPA
30.8.2024., 18:22
RUKOMETAŠI BJELIN-SPAČVE VINKOVCI OTPUTOVALI NA ISLAND

“Nećemo se unaprijed predati, Europska liga nam je veliki mamac”

Prvo ime islandskog Valura, suparnika Vinkovčanima u play-offu Europske lige, legendarni je vratar Bjorgvin Pall Gustavsson

Rukometaši Bjelin-Spačve Vinkovci otputovali su jučer preko Budimpešte u Reyjkavik, gdje će večeras, od 19.30, protiv domaćeg Valura odigrati prvi susret play-offa za plasman u skupine Europske lige.

Podsjetimo, mjesto u skupinama Europske lige već su zaposjeli rukometaši našičkog NEXE-a i Sesveta, a Vinkovčani su sada u prilici biti treća momčad u jednoj od skupina drugog po rangu europskog klupskog rukometnog natjecanja. Prođu li Valur, vinkovački premijerligaš mogao bi igrati u skupini s Portom, Vardarom i pobjednikom susreta njemačkog MT Melsungena i norveškog Elveruma. Vinkovčani su na korak do toga, točnije, dva, jer je uzvrat za tjedan dana u dvorani OŠ Bartola Kašića, no je li realno očekivati da imamo dva slavonska kluba u skupinama Europske lige?

Valur je prošle sezone bio osvajač EHF kupa, trećeg po rangu natjecanja, neka verzija rukometne Konferencijske lige. Puno su većeg europskog iskustva, s nekolicinom pojedinaca koji imaju nastupe i za reprezentaciju Islanda. Svakako, najpoznatije ime je Bjorgvin Pall Gustavsson, 39-godišnji legendarni vratar, s više od 250 nastupa za reprezentaciju, s kojom je ostvario i najveći uspjeh islandskog rukometa - osvajanje srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Pekingu. Zanimljivo, Gustavsson će već treći put gostovati sa svojim klubom u Slavoniji. Kao vratar švicarskog Kadetten Schaffhausena i potom njemačkog Magdeburga gostovao je u Našicama kod NEXE-a.

- Oni su sigurno favoriti, ali nismo otputovali s bijelom zastavom. Svima u našem klubu veliki je mamac taj nastup u skupinama Europske lige, pa se sigurno nećemo unaprijed predati - pričao je uoči puta Josip Mečić, šef stručnog stožera Bjelin-Spačve Vinkovci.

Neposredno prije utakmice ostao je bez svoje desne ruke. Na dosadašnjoj suradnji zahvalio se Marin Jurić, pa će Mečić morati što prije pronaći alternativu za toga Osječanina. Naime, u vinkovačkom klubu pomoćni trener ima puno veću i vitalniju ulogu nego u ostalim klubovima. Bjelin-Spačvi su iz Osijeka pristupili pivot Ivan Lukac, koji će na istoj poziciji zamijeniti svoga brata Martina, i desnokrilni Kuštrim Ninaj, koji je angažiran nakon što se ozlijedio standardni Marin Božičević, a na kraju sezone klub je napustio Vlado Matanović, koji se vratio u slovensko Gorenje. Pripremno razdoblje, što se rezultata tiče, nije donijelo baš pretjerani optimizam, ali nikako ne i zabrinutost u vinkovačke redove.

- Sve se to događa u pripremama. Evo vidite, Zagreb dobije Kiel. Želja nam je što bolje se predstaviti u Europi, ostvariti rezultat u prvoj utakmici koji će nam dati priliku u uzvratu u Vinkovcima. Sjećate se, prije četiri godine, kada smo prvi put igrali u Europi, izgubili smo od Metalurga u Skopju sa sedam razlike, u uzvratu je bilo četiri. Znači, ako i moramo ispasti, da se što kvalitetnije predstavimo, što je tada bio slučaj - pričao je Mečić, koji je dao još jednu usporedbu islandskog i vinkovačkog kluba.

- Odmah nakon utakmice vraćamo se kući preko Varšave. Oni će na uzvrat stići u četvrtak u Zagreb, u petak su u Vinkovcima, a tek se u nedjelju, dan nakon utakmice, vraćaju kući.

Inače, trenutno najveća poveznica islandskog i hrvatskog rukometa je izbornik Hrvatske, Islanđanin Dagur Sigurðsson. Ne znamo gdje je trenutno naš izbornik, je li produžio odmor nakon Olimpijskih igara, ali ako je kod kuće na Islandu, svakako bi bilo od njega lijepo da bude domaćin jednoj hrvatskoj momčadi.