Manuel Štrlek u subotu je s NEXE-om osvojio turnir u LJubljani

Manuel Štrlek u subotu je s NEXE-om osvojio turnir u LJubljani

RK NEXE
28.8.2024., 07:00
Iskusno krilo NEXE-a o novoj sezoni

Štrlek: Imamo deset novih igrača, trebat će nam vremena

Momčad će do prve europske imati pet prvenstvenih utakmica za upoznavanje

Rukometaši NEXE-a u nedjelju u pet ujutro vratili su se u Našice iz Ljubljane, gdje su samo večer prije sudjelovali i na kraju pobijedili na Šilčevu memorijalu.

Unatoč kasnom ili ranojutarnjem povratku, Manuel Štrlek odmah se istog jutra odazvao pozivu organizatora Olimpijade starih športova u Brođancima, gdje je imao čast zajedno s legendarnom Kajom Ileš upaliti olimpijski plamen. Premda još pomalo mamuran od puta i nespavanja, spremno je s nama podijelio i koju rečenicu o svojem dojmu sadašnje momčadi NEXE-a koja je ovo ljeto pretrpjela dosta promjena. Na njegovo raspoloženje utjecala je i pozitivna atmosfera i gostoprimstvo koje mu je iskazano u Brođancima.

- Obećao sam doći i nisam mogao razočarati ljude koji su me pozvali. Baš lijep događaj i sigurno ću sljedećih godina doći ponovno.

I na Olimpijadi u Brođancima svi vole pobijediti, premda pobjeda nije prioritet. Kao što ni NEXE-u nije "pod obavezno" osvajati turnire u pripremnoj fazi natjecanja. Ipak, ovaj posljednji u Ljubljani je osvojen. U finalu su pobijedili slovenskog prvoligaša Riko Ribnicu 27:24.

Manuel Štrlek na Olimpijadi starih športova u Brođancima

Manuel Štrlek na Olimpijadi starih športova u Brođancima

- Sport se igra da se pobjeđuje. Tako i ovdje u Brođancima, tako i mene veseli svaka pobjeda bez obzira na to gdje je ostvarena. Imamo posve novu ekipu. Deset igrača je došlo, ali ono što je jako važno jest da nitko od tih novih igrača nije ranije nigdje s nekim igrao, pa se još svi skupa upoznajemo. Zato će sigurno trebati vremena da sve sjedne na svoje mjesto, ali mislim je roster dobro posložen i kako bude prolazilo vrijeme, odnosno iz utakmice u utakmicu, vjerujem da ćemo biti sve bolji i konkurentniji i u hrvatskom prvenstvu i u Europi.

NEXE u Europskoj ligi kreće tek 8. listopada. Imaju privilegij što drugu godinu zaredom ne moraju igrati kvalifikacije za ulazak u jednu od skupina. Sezonu otvaraju susretom u Ligi B Paket24 Premijer lige protiv kutinske Moslavine. Susret bi se trebao odigrati u srijedu, 11. rujna. Do prve utakmice u Europskoj ligi trebali bi odigrati pet prvenstvenih kola. Dovoljno da se momčad još bolje upozna i pripremi za europske izazove?

- Imamo dobre pojedince i siguran sam da ćemo to sve uspjeti posložiti. Skupina u Europskoj ligi nije lagana. Na Kiel ne treba trošiti riječi, znamo dobro što predstavlja u europskom rukometu, španjolska momčad Torrelavega koja je vrlo kvalitetna te novosadska Vojvodina koja raste iz godine u godinu, ulažu u momčad, tako da neće biti nimalo lagano.

Vratili smo se malo na sezonu ranije koja je Štrleku bila premijerna u Našicama. Prvi dio sezone bio je gotovo savršen, a onda u nastavku teško da možemo pronaći išta pozitivno. Momčad su vodila čak četiri trenera. Opasno je NEXE-u visio gubitak titule viceprvaka Hrvatske koji se već ustalio u Našicama.

Igrat ću dok god budem mogao

Štrlek ugovor s NEXE-om ima još sljedeće godine. S obitelji živi u Našicama. Nakon okončanja ugovora s NEXE-om, kaže ovaj 36-godišnjak, ne namjerava zaključiti karijeru.

- Rukomet me i dalje čini jako sretnim i dok god budem s osmijehom išao na treninge i utakmicu, dok god mi ne bude teško i ništa me ne boli, pokušat ću igrati na što većem nivou. Hoće li to biti dvije, tri ili pet godina, u ovom trenutku ne mogu reći, ali dok sam konkurentan i mogu pružati na terenu ono što se od mene očekuje, do tada planiram još igrati. Što budućnost nosi, nikada ne možeš znati - poručuje iskusno lijevo krilo.

- Često sam si postavljao pitanje gdje je krenulo po zlu i na kraju jedino što mogu zaključiti - to je sport. Zato ga volimo. Nemaš garancije u sportu. Iznenađenja su moguća, ali je najvažnije da se ne vraćamo na to što je bilo. Tako je to u sportu. Ideš samo naprijed zaboravljaš i dobre i loše stvari. Svaki novi dan u sportu je novo dokazivanje. Prošla sezona je završila, najvažnije je da smo završili kao drugi i da smo direktno u grupnoj fazi Europske lige i dat ćemo sve od sebe da ove godine bude puno bolje.

Vratili smo se još malo u prošlost, ali nešto bližu. Kao netko tko je za Hrvatsku nastupio 160 puta i postigao 588 golova sa zanimanjem je pratio nastup naše reprezentacije na Olimpijskim igrama u Parizu. Očekivani rezultat je izostao?

- Žao mi je što je tako završilo. Žao mi je što posljednjih godina nismo u vrhu, nismo u toj grupi reprezentacija koje dođu u borbu za medalje. Imamo novu generaciju. Evo sad u Parizu samo je Duvnjak imao prethodno iskustvo s OI-ja. Ovo je nova ekipa i treba je podržati. I igrače i trenera. Kvalitetu imamo. Nije lako doći opet u borbu za medalju, ali tek sada vidimo kakve smo uspjehe godinama prije radili. Sada tek cijenimo sve te osvojene medalje i polufinala koja smo igrali.