HINA/ Damir SENČAR
2.8.2024., 19:42
TEŽAK PORAZ

Sigurdsson počeo miksati, a Šveđani nas “masakrirati”

Hrvatska u posljednjem kolu nema izbora, za četvrtfinale mora pobijediti Španjolsku

Poraz od Švedske od 11 razlike je katastrofa, a način na koji smo izgubili itekako je zabrinjavajući. Taj poraz od Švedske (38:27) u 4. kolu A skupine je i najuvjerljiviji poraz hrvatskih rukometaša na Olimpijskim igrama.

Opet Šveđani

I raniji neslavni rekord doživjeli smo protiv Šveđana. Bilo je to u Atlanti 1996. godine kada su nas tadašnji Benga Boysi svladali 27:18, ali to je bila nebitna utakmica jer su i Hrvatska i Švedska tada već imale osigurano polufinale. Osveta je ostvarena tada u finalu Olimpijskih igara. Naravno da ne bismo imali ništa protiv da se nešto slično ponovi i sada, ali prije svega Hrvatska je u teškoj situaciji i što se tiče prolaska u četvrtfinale. U posljednjem kolu pobjeda nad Španjolskom je imperativ.

HRVATSKA        27 (15)

ŠVEDSKA        38 (18)

PARIZ - Arena 6 South Paris. Sutkinje: Julie i Charlotte Bonaventura Francuska.

HRVATSKA: Kuzmanović 14+0, Mandić, Mihić 2, Duvnjak 3, Šoštarić 4 (2), Klarica, Srna, Šarac 2, Cindrić 5, Grahovac, Lučin 2, Martinović 8, Šipić 1, Načinović

ŠVEDSKA: Palicka 2 (15+0), Thulin 0+1, Carlsbogaard 4, Darj, Moeller 2, Karlsson 5, Wanne, Pellas 9 (4), Lagergeren 5, Edvardsson 3, Bergendahl 1, Sandell 3, Wallinius 4, Gottfridsson.

Isključenja: Hrvatska 8 minuta, Švedska 6 minuta; Sedmerci: Hrvatska 2-3, Švedska 4-4

Ponovno nismo došli pameti u odnosu prema tri prethodne utakmice. Sve je bilo sjajno na početku susreta. Slično kao i protiv Slovenije. Nakon vodstva Švedske 2:1 uslijedilo je pet naših uzastopnih pogodaka, Kuzmanović se razbranio, sjajni su u napadu bili Martinović, koji na toj razini igra cijeli olimpijski turnir, ali i Tin Lučin, koji je u tom uvodu postigao dva pogotka. I onda je krenuo Dagur Sigurdsson. Sada je s izmjenama krenuo i ranije od naučenoga. Martinovića je zamijenio Klaricom, Srna je ušao umjesto Lučina, a Duvnjak kad je izašao, ušao je tek pred kraj prvog poluvremena.

epa11518945 Marin Sipic (L) of Croatia in action against goalkeeper Andreas Palicka (R) of Sweden during the Men's Preliminary Round Group A match between Croatia and Sweden at the Handball competitions in the Paris 2024 Olympic Games, at the South Paris Arena in Paris, France, 02 August 2024. EPA/YAHYA ARHAB
ŠVEĐANI SE POIGRALI

Katastrofalna Hrvatska doživjela najveći poraz u povijesti na Olimpijskim igrama

Ne bi ni to bio problem da nam je obrana ostala čvrsta. Nije bilo nikakve pomoći Kuzmanoviću, koji je također tada stao, zamijenio ga je u završnici prvog poluvremena Matej Mandić, ali bez učinka. S druge strane razbranio se Andreas Palicka. Od 10:6 Za Hrvatsku pet minuta prije kraja prvog poluvremena Šveđani su poveli 12:11, a do odlaska na odmor bilo je 18:15 za švedsku momčad.

Raspad

U nastavku teško da bismo išta dobroga mogli istaknuti u hrvatskim redovima. Osim Dominika Kuzmanovića, koji je nakon povratka zaslužan što “minus 11” nije postalo nešto puno gore. Brzo se Švedska u nastavku još više odvojila. Uz to Šveđani nisu Japan da će propustiti šest razlike, već će nastaviti gaziti dalje. Zaigrao je Sigurdsson i “sedam na šest”. Ni to nije donijelo uspjeha, štoviše, omogućilo je Šveđanima pogotke na prazna vrata.

Luka Cindrić:

Sve je dobro funkcioniralo na početku. No, potom su nas Šveđani stigli, a mi smo mentalno brzo pali. I prije su nam se ovakve stvari događale. Raspadnemo se i nemamo snage za povratak u susret. Mi znamo igrati rukomet, to nije upitno, ali ne znam u čemu je problem. Je li to manjak samopouzdanja ili nešto drugo. Uvuče se nekakva nesigurnost, počinjemo raditi lagane pogreške

Dva je postigao i Palicka, koji je susret zaključio s 15 obrana. I što sad? Nedjelja će biti presudna. Susret Hrvatske i Španjolske na programu je posljednji od 21 sat, a Hrvatskoj za prolaz igra samo pobjeda. Švedska i Japan otvaraju program od devet sati. Njemačka i Slovenija igraju međusobno od 14 sati. Pobjedom rješavamo prolazak u četvrtfinale, a čak i u slučaju remija (pod uvjetom da Slovenija pobijedi Japan, protiv kojeg je veliki favorit) opraštamo se od Olimpijskih igara, već nakon skupine.