HRVATSKA RUKOMET OLIMPIJSKE IGRE PARIZ 2024FOTO: SLOBODAN KADIĆLUKA CINDRIĆ

LUKA CINDRIĆ

SLOBODAN KADIĆ
29.7.2024., 13:19
PORAZ HRVATSKIH RUKOMETAŠA U PARIZU

Ovaj Sigurdssonov “Excel rukomet” ne donosi uspjeh

Hrvatska nije imala nikakvih rješenje za brzu vanjsku liniju Slovenije, Janca i Vlaha. I to ide na dušu našem izborniku

Lijepo je Hrvatska krenula u susret sa Slovenijom. Povela 5:1, u 17. minuti imala 9:5 i trend je bio pozitivan. Tada se, slično kao u utakmici protiv Japana, izbornik Dagur Sigurdsson odlučuje na promjenu kompletne vanjske linije.

Iz plusa u minusNegdje u njegovoj pripremi utakmice koristi se očito Excel tablicom u kojoj je točno izračunano koliko tko mora igrati i kada se rade promjene. Bez obzira na stanje na terenu. Protiv Japana od egala, nakon promjena, otišli smo u "minus pet" do odmora. Protiv Slovenije, prvi napad kada je promijenjena kompletna vanjska linija završen je koracima Zvonimira Srne. Slovenci su krenuli sustizati prednost i do odmora je susret završio u egalu. Reagirao je i slovenski izbornik, nekad sjajni srednji vanjski Uroš Zorman. Postavio je nižu i vrlo brzu vanjsku liniju u kojoj su dominirali bivši igrač Zagreba Aleks Vlah i ponajbolje desno krilo svijeta Blaž Janc, kojeg je Zorman postavio na desnom vanjskog. Upravo zbog niske sjajnih desnih krila Mario Šoštarić je odlučio slovensku zamijeniti hrvatskom reprezentacijom te uzeti državljanstvo svojih roditelja. Ispao je tragičar u završnici protiv svojih bivših, ali nije Šoštarićevov promašaj u 54. minuti kod "plus dva" za Sloveniju bio ključan.

HRVATSKA - SLOVENIJA 29-31 (13-13)

PARIZ - Dvorana - Paris Expo Porte de Versailles; Suci: Načevski i Nikolov (Sjeverna Makedonija)

HRVATSKA: Kuzmanović 9+1, Mandić; Mihić, Duvnjak 3, Šoštarić 5 (2), Klarica, Srna 5, Šarac, Cindrić 2, Grahovac 1, Lučin 4, Martinović 5, Šipić 1, Načinović 3

SLOVENIJA: Ferlin 7+1, Lesjak 5+0; Blagotinšek, Janc 8, Dolenec 2 (2), Cehte, Jovičić, Kodrin 3, Gaber 2, Zarabec, Bombač 2, Mačkovšek 3, Novak 3, Vlah 8

Isključenja: Hrvatska 16 minuta, Slovenija 10 minuta. Sedmerci: Hrvatska 3-2, Slovenija 4-2.

Niz je bilo situacija što je Sloveniji donijelo prvu pobjedu, a Hrvatskoj prvi poraz na rukometnom turniru u Parizu. Najviše od već spomenutog nedostatka rješenja za brzu vanjsku liniju. I to ide Sigurdssonu na dušu. Reprezentacije su na olimpijskom turniru već hendikepirane činjenicom da umjesto 16 u rosteru smije biti 14 igrača. Islanđanin se odlučio za 14 bez pričuvnih krila, a u prve dvije utakmice protiv Japana i Slovenije lijevi vanjski Josip Šarac još nije odigrao ni minute. I ne, nije problem što Šoštarić nema alternative, jer tko normalan može sto posto jamčiti da bi onakav zicer i šut iz kontre Filip Glavaš realizirao, već baš zbog rješenja u obrani. Lijevo krilo Marin Jelinić susrete na Olimpijskim igrama gleda s tribina, a upravo je Metkovac još kao igrač NEXE-a otvorio si vrata reprezentacije kao zahvalan igrač u obrani na poziciji "petice". Baš tamo gdje su nam Janc i ostali Slovenci stvorili probleme. Sigurdsson je pokušao to riješiti s Marinom Šipićem, koji je "jučer" počeo igrati obranu. Već u prvom poluvremenu imao je dva isključenja, a još kada je crveni karton dobio Veron Načinović, rješenja su dodatno bila skraćena.

HRVATSKA RUKOMET OLIMPIJSKE IGRE PARIZ 2024FOTO: SLOBODAN KADIĆDOMAGOJ DUVNJAK

DOMAGOJ DUVNJAK

SLOBODAN KADIĆ

Ovo nije dobro

- Počeli smo vrlo dobro, s dobrom strukturom. Čitali smo igru protivnika i lako smo ih kažnjavali golovima iz kontre. Ali, korak po korak, gubili smo disciplinu. Šut nam nije bio dobar. Razbranili smo njihova vratara. Nakon crvenog kartona se prelomilo. Imali smo puno isključenja. Trebalo je biti dosuđeno više sedmeraca za nas. Naši pivoti su bili pod stalnim prekršajima. Sve zajedno je bilo teško i trebali smo bolje odigrati. U drugom poluvremenu nismo bili spremni na njihove napade. Promijenili smo obranu i pokušali ih poremetiti, ali nismo uspjeli. Svi smo trebali dati više. Ovo je bilo razočaravajuće – poručio je hrvatski izbornik, koji očito nije bio zadovoljan nekim odlukama dobro nam znanih sjevernomakedonskih sudaca Načevskog i Nikolova iz svih regionalnih susreta. Očito traženje alibija u suđenju nije samo balkanska disciplina. I sjevernjaci je prakticiraju.

Nakon dva kola Hrvatska ima pobjedu i poraz. Tek slijede izazovi. Prvo Njemačka u srijedu u 11 sati, koju smo sa Sigurdssonom na čelu svladali na njihovu terenu u kvalifikacijama za Olimpijske igre na turniru u Hannoveru, ali koja u Parizu prikazuje sjajne igre. U skupini slijede još i susreti sa Švedskom 2. kolovoza i Španjolskom 4. kolovoza. Samo jedna pobjeda ne jamči nam prolazak u četvrtfinale, ali bez nje je plasman u drugi krug nemoguć. Ako ćemo već sada kalkulirati, dobro je da smo od Slovenije izgubili samo "minus dva". Jer tri minute do kraja bilo je i četiri razlike za Sloveniju.