epa10416587 Croatia's Domagoj Duvnjak celebrates after scoring during the IHF Men's World Championship handball match, Main Round group 4, between Denmark and Croatia, in Malmo, Sweden, 19 January 2023 EPA/Johan Nilsson SWEDEN OUT
EPA
26.7.2024., 19:01
ŠESTI NASTUP NA OI-ju

Izbornik dobro zna svoj Japan, osnovni je cilj - četvrtfinale

Šesti put hrvatska muška rukometna reprezentacija nastupa na Olimpijskim igrama. I imala je uspjeha

Hrvatska će rukometna reprezentacija danas (subota) protiv Japana od 14 sati započeti svoj šesti nastup na Olimpijskim igrama.

Ne samo da je prvo bilo zlato nego su prva dva nastupa okončana zlatnim medaljama. U Atlanti je hrvatska rukometna reprezentacija imala svoj debi koji je okončala trijumfom nad Švedskom u finalu. Četiri godine poslije propustili smo Olimpijske igre u Sydneyju. Vratili smo se 2004. Ateni opet zlatom. Nije nas bilo ni u Tokiju, pa ne bismo naravno imali ništa protiv da se nakon stanke opet vratimo na postolje. Osim dvaju zlata naši su rukometaši osvojili broncu u Londonu 2012., u Pekingu 2008. nastup su okončali porazom za treće mjesto, a najslabiji je rezultat, ali ne i nastup, zabilježen u Riju de Janeiru, gdje smo poraženi u četvrtfinalu od Poljske. Naglašavamo to je najslabiji rezultat, ali ne i nastup jer su naši rukometaši skupinu okončali na prvom mjestu. Između ostaloga svladali su Dansku i Francusku, najveće favorite za zlato u Parizu, točnije u Lilleu, gdje će se na Stade Pierre-Mauroy igrati završnica.

Dagurovi Japanci

Susreti prvog kruga odigrat će se u kompleksu Paris Expo Porte de Versailles. Tamo će se i hrvatski rukometaši sučeliti danas s Japancima. U našoj skupini još su Slovenija, Španjolska, Švedska i Njemačka.

- Primarni je cilj ući u četvrtfinale, a onda smatram da možemo protiv svakoga. Imamo snage, kvalitete i motiva prije svega proći dalje u skupinu, a onda je u četvrtfinalu sve moguće. Naravno, nadamo se našoj pobjedi - poručio je kapetan reprezentacije Domagoj Duvnjak, kojem će ovo biti četvrte Igre, a do sada ima osvojenu broncu iz Londona.

Izuzev Duvnjaka, jedini koji je osjetio duh Olimpijskih igara iznutra je Luka Cindrić, koji je u Riju de Janeiru imao status pričuve, slično kao danas krila Marin Jelinić i Filip Glavaš te vratar Sandro Meštrić.

- Meni su četvrte Igre, ali kao da su mi prve. Uzbuđenje je i dalje veliko. Iza nas su dobre pripreme, odradili smo vrhunski posao. Svi su bili zdravi izuzev te moje male ozljede, ali sada je i to u redu. Atmosfera je odlična, vjerujem da da ćemo dobru atmosferu prenijeti i na olimpijskih turnir - poručio je kapetan Duvnjak, koji će kao uoči svakog natjecanja mantrati rečenicu "prva sljedeća je najvažnija".

Prvi je Japan, nominalno, najslabija reprezentacija u skupini, ali koju je hrvatski izbornik Dagur Sigurdsson pretvorio u ozbiljnu reprezentaciju. Islanđanin na hrvatskoj klupi sedam je godina vodio Japance prije negoli je preuzeo Hrvatsku.

- Znamo dosta o njima, izbornik Dagur je bio tamo sedam godina, pripremio je dobro utakmicu. Nedavno su igrali protiv Mađarske i Njemačke, pogledali smo njihove utakmice. Dobro je poznato da ne volimo igrati protiv takvih ekipa. Još je i prva utakmica, bit će sigurno nervoze, ali fokusirani smo samo na prvu utakmicu protiv Japana i vjerujem da ćemo pobjedom započeti olimpijski turnir - rekao je Duvnjak.

Četiri pobjede
i poraz na startu

Koliko su teški ti početci svjedoče i dosadašnji prvi nastupi hrvatskih rukometaša na Olimpijskim igrama. Omjer nam nije loš. Od pet početnih utakmica Hrvatska je slavila u njih četiri. Jedini vrlo uvjerljiv i iznenađujući poraz doživljen je u Riju de Janeiru od Katara, kada su nas u tom trenutku aktualni svjetski viceprvaci svladali 30:23. Najuvjerljiviji start imali smo u Londonu 2012. Pala je Južna Koreja 31:21, pa bi ta utakmica mogla biti najbolji pokazatelj kako se suprotstaviti tom azijskom rukometnom stilu. U Pekingu 2008. godine na startu je pala Španjolska 31:29, ali tu utakmicu pamtimo po ozljedi lista Ivana Balića, koji je nakon toga propustio nekoliko utakmica. Španjolci su nam se poslije osvetili u susretu za treće mjesto. Konačno, dolazimo do prvih utakmica na turnirima koje smo okončali zlatnim medaljama U Ateni 2004. svladali smo Island 34:30, a prave "porođajne muke" odvijale su se u našem debiju na olimpijskom rukometnom turniru u Atlanti. Hrvatska je svladala Švicarsku 23:22, ali je suparnik nakon prvog poluvremena imao šest pogodaka prednosti.