Rukometaši NEXE-a stigli su u Poreč s ciljem doći do povijesnog trofeja s čime bi se potpuno preokrenula ocjena sezone. Na kraju su zapeli u polufinalu. I to na kakav način.FOTO: RK NEXE
RK NEXE
19.7.2024., 22:10
EUROPSKA RUKOMETNA LIGA

Spektakl u Našicama: Stiže Duvnjak sa svojim Kielom

U Beču je jučer, uz izravan prijenos na youtube kanalu EHF-a, održan ždrijeb skupina Europske lige. Otprije je poznato da će Hrvatska u skupinama toga natjecanja imati sigurno dva predstavnika.
Uz starosjedioca NEXE, kojem će ovogodišnja sezona biti već 17. kako nastupaju u europskim natjecanjima različitih naziva, u jednoj od skupina Europske lige igrat će prvi put i Sesvete. Uoči ždrijeba bile su poznate 22 momčadi koje su imale zajamčeno mjesto u jednoj od osam skupina Europske lige. Preostalih deset od 32 momčadi koliko će ove sezone igrati u drugom rangu europskog klupskog natjecanja, doznat ćemo nakon kvalifikacijskog kola, a susreti su na rasporedu 31. kolovoza ili 1. rujna, dok su uzvrati 7. i 8. rujna. Među momčadima koje mogu još izboriti nastup u skupinama Europske lige nalazi se i vinkovačka Bjelin-Spačva koja će se u pretkolu sastati s islandskim Valurom, pa potencijalno bi Hrvatska mogla imati čak tri kluba u skupinama Europske lige, što bi sigurno bio povijesni doseg.

NEXE u "skupini smrti"

NEXE je uoči ždrijeba bio svrstan u prvu jakosnu skupinu, no nakon njegova održavanja, može se reći da mu taj status nije previše pripomogao. NEXE je svrstan u E skupinu, a po mnogima odmah nakon ždrijeba prozvana je "skupinom smrti", kako obično nazivamo skupinu s najkvalitetnijim momčadima u njoj. "Gromovi" za suparnika iz druge jakosne skupine nisu mogli dobiti težeg, ali istovremeno i uglednijeg suparnika. NEXE će u E skupini igrati s njemačkim Kielom, višestrukim osvajačem Bundes lige, četvorostrukim osvajačem Lige prvaka, sudionikom i ovogodišnjeg Final foura najjačeg klupskog natjecanja, koji je 2019. godine osvojio i Europsku ligu. Ne treba posebno isticati tko je najveća zvijezda u sastavu kojeg vodi nekad sjajni češki lijevi vanjski Filip Jicha. To je hrvatski kapetan Domagoj Duvnjak, još uvijek jedna od najvećih zvijezda europskog rukometa, dvaput proglašen najboljim igračem svijeta te jedan od najboljih hrvatskih rukometaša svih vremena. Rođeni Đakovčanin već je dovoljan magnet za slavonsku publiku, pa ne sumnjamo da će se za susret u dvorani Osnovne škole kralja Tomislava tražiti karta više.

SKUPINE EUROPSKE LIGE

SKUPINA A: GOG (Danska), Gorenje Velenje (Slovenija), ABC Braga (Portugal)/ Abanca Ademar Leon (Španjolsaka), Amicitia Zürich (Švicarska)/Kriens Luzern (Švicarska)


SKUPINA B: Montpellier (Francuska), Gornik Zabrze (Poljska), Bjerringbro-Silkeborg (Danska)/FTC Green-Collect (Mađarska), IFK Kristianstad (Švedska)/ Fraikin BM Granollers (Španjolska)

 

SKUPINA C: Kadetten Schaffhausen (Svicarska), Tatran Presov (Slovačka), Benfica (Portugal), Trimo Trebnje (Slovenija)/Limoges (Francuska)

 

SKUPINA D: Bidasoa Irun (Španjolska), CSM Constanta (Rumunjska), KGHM Chrobry Glogow (Poljska), Maritimo da Madeira Andebol SAD (Portugal)/Ystads IF (Švedska)

 

SKUPINA E: NEXE (HRVATSKA), Kiel (Njemačka), Bathco BM Torrelavega (Španjolska), Vojvodina (Srbija)

 

SKUPINA F: Porto (Portugal), HC Vardar 1961 (Sjeverna Makedonija), MT Melsungen (Njemačka)/Elverum (Norveška), Valur (Island)/BJELIN SPAČVA VINKOVCI(HRVATSKA)

 

SKUPINA G: Flensburg-Handewitt (Njemačka), MOL Tatabanya (Mađarska), SESVETE (HRVATSKA), HCB Karvina (Češka)/ Izviđač (BIH)

 

SKUPINA H: IK Sävehof (Švedska), Hafnarfjordur (Island), Fenix Toulouse (Francuska), Mors-Thy Handbold (Danska)/Gummersbach (Njemačka)

Osim Kiela NEXE će u skupini igrati protiv španjolske momčadi Bathco BM Torrelavega, koja je debitant u europskim natjecanjima te njihovim starim znancima, novosadskom Vojvodinom. Prvak Srbije raste iz godinu u godinu. Prije dvije godine osvojili su Europski kup, treći rang europskih klupskih natjecanja, a prošle godine nastup u Europskoj ligi završili su u skupini drugog kruga. Naime, u drugi krug, gdje se formiraju nove skupine, plasiraju se dvije najbolje momčadi iz svake skupine, a prenose se bodovi samo iz susreta s momčadima koje su prošle dalje, tako da će NEXE već na početku europskog natjecanja imati vrlo ozbiljnu zadaću.

I Spačva možda
s Nijemcima

Druga hrvatska momčad Sesvete također će igrati u skupini s bundesligašem, a potencijalno bi se u skupini s Nijemcima mogla naći i Bjelin-Spačva. Sesvete je kao momčad iz treće jakosne skupine uvršteno u skupinu G zajedno s njemačkim Flensburg-Handewittom, mađarskom Tatabanyom i pobjednikom iz susreta između češke Karvine i bosanskohercegovačkog predstavnika Izviđača iz Ljubuškog. Uspiju li preskočiti islandski Valur, rukometaši Bjelin-Spačve Vinkovci igrali bi u skupini F, gdje su već uvršteni donedavni članovi Lige prvaka, portugalski Porto i skopski Vardar 1961, dok će se treća i četvrta momčad skupine doznati nakon play-off susreta između Valura i Bjelin Spačve odnosno njemačkog Melsungena i norveškog Elveruma. Susreti prvog kola grupne faze Europske lige na rasporedu su 8. listopada.