epa11686363 Filip Zubcic of Croatia in action during the first run of the Men's Giant Slalom race of the FIS Alpine Skiing World Cup season opener on the Rettenbach glacier, in Soelden, Austria, 27 October 2024. EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT
EPA
27.10.2024., 16:00
SVJETSKI SKIJAŠKI KUP

Filip Zubčić riskirao, pa izletio sa staze

Počela je nova sezona Svjetskog kupa, hrvatski skijaš Filip Zubčić u nedjelju je bio na dobroj poziciji nakon prve vožnje veleslaloma, ali je pao u drugoj i u austrijskom Soeldenu ostao bez plasmana. Sjajno je novo izdanje Svjetskog kupa počeo Norvežanin Alexander Steen Olsen, koji je ostvario prvu pobjedu u karijeri u veleslalomu.

Zubčić je sjajnom prvom vožnjom došao do drugog mjesta i velike prilike da se bori za pobjedu na austrijskom ledenjaku. Zagrepčanin je zaostajao samo dvije stotinke sekunde za vodećim Olsenom, ali je jako riskirao u drugom "laufu" i napravio pogrešku na sredini staze, te završio u snijegu. Nakon pada digao je ruku i singnalizirao da nije ozlijeđen. Inače, Norvežani su pokorili Soelden jer je Olsen slavio sa 65 stotinki ispred sunarodnjaka Henrika Kristoffersona te 66 stotinki ispred Atlea Liea McGratha. Povratak je nakon jednogodišnje stanke imao Lucas Braathen, koji sada nastupa za brazilsku, a ne norvešku reprezentaciju. Braathen je svom prezimenu dodao majčino Pinheiro, a u Soeldenu je bio izvrstan četvrti. U Svjetski kup se vratio i Austrijanac Marcel Hirscher, osmerostruki ukupni pobjednik Svjetskog kupa. U Soeldenu je nastupio s pozivnicom Međunarodne skijaške federacije (FIS), i to pod nizozemskom zastavom, a na kraju je bio 23. Drugi hrvatski skijaš Istok Rodeš imao je startni broj 71, zaostao je za vodećim 5.18 sekundi i zauzeo je 62. mjesto.