OSIJEK- 08.10.2022., Osječki Veslački klub Iktus organizirao tradicionalnu Miholjsku regatu, veslačku utrku.Foto: Andrea Ilakovac
Andrea Ilakovac
9.10.2024., 05:30
IKTUS: ZAVRŠNICA SEZONE

Miholjska regata: Idealna prilika da se u subotu na promenadi pozdrave prvaci države

Možda zvuči pretenciozno, ali Veslački klub Iktus kao da se digao iz mrtvih. Ako ne iz mrtvih, onda sigurno iz mrtvila u kojem je bio posljednjih godina. Davno je osječki klub bio najbolji u državi, još u vrijeme kada je Mirna Rajle Brođanac u svom lakom samcu bila neuhvatljiva konkurenciji, kada su uspjesima Iktusa pridonosili David Šain (još pridonosi) i Vjekoslav Kolobarić, Maja Anić, Sonja Kešerac, tada velika nada Teuta Lea Stojaković... Bilo je to prije 15-20 godina, šest je godina zaredom VK Iktus bio ekipni prvak države, i to od 2005. do 2010., te je u tom razdoblju tri puta bio i pobjednik Veslačkoga kupa Hrvatske (2007. - 2009). Nakon tih sjajnih godina počeo je post na vodi i trajao sve do 2024. Iktus je prethodnih godina uglavnom gledao zagrebačkim klubovima u leđa, bio je daleko od vrha, a onda se ove godine vratio na "jedinicu". VK Iktus opet je broj jedan u državi!

Proteklog vikenda članovi osječkog kluba, nakon seniiorskog i veteranskog dijela PH-a na zagrebačkom jezeru Jarun, potvrdili su osvajanje ukupnog prvog mjesta u državi. Kada su zbrojeni svi rezultati i bodovi, oni s državnog prvenstva za juniore, mlađe juniore i kadete te seniore i veterane, računica je bila jasna - Osječani su ispred svih. I nakon dugih 14 godina iz Zagreba u grad na Dravu stigao je pokal za naslov ekipnog veslačkog prvaka Hrvatske. Nešto prije, u rujnu, Osječani su osvojili i naslov pobjednika u Kupu Hrvatske.

I zato je ovih dana veselo na osječkoj promenadi, slavi se dvostruka titula, ali i priprema za završnicu sezone. Ta završnica sezone donosi tradicionalnu utrku u Osijeku kojom klub s promenade završava sezonu na vodi. Iktus će zavjesu na vrlo uspješnu sezonu spustiti 12. listopada tradicionalnim natjecanjem kod kuće, Miholjskom regatom na rijeci Dravi.

- Bila je ovo vrlo uspješna sezona, ekipni smo prvaci Hrvatske, osvojili smo Kup Hrvatske, bilo je odličnih pojedinačnih rezultata, nastupa na velikim natjecanjima, imamo mlade i nadarene veslačice i veslače, državne reprezentativce... Za kraj sezone slijedi tradicionalna Miholjska regata u subotu u Osijeku, na kojoj se ponovno želimo pokazati kao uspješni domaćini - kaže predsjednik Veslačkog kluba Iktus Boris Popadić.

Ovo je olimpijska godina i Miholjsku regatu zbog umora i iscrpljenosti propustit će braća Sinković, kao i Damir Martin, koji je prije nekoliko dana dobio dijete i uživa u ulozi oca. No regata će biti zaimljiva, dolazi pun autobus veslačica i veslača iz Zagreba, nastupit će svi članovi Iktusa, dolazak su najavili i Srbi, Mađari, Slovenci, kao i ostali hrvatski klubovi. Nema sumnje kako nas i na kraju ove sezone na otvorenom, u subotu, 12. listopada, čeka cjelodnevni veslački spektakl u Osijeku, daj Bože lijepog vremena da gledatelji kraj doma Iktusa na promenadi, gdje će biti cilj svih utrka, u što većem broju mogu pozdraviti domaće, ali i gostujuće veslačice i veslače. U prvom redu pozdraviti članove najboljeg veslačkog kluba u Hrvatskoj.