PIXSELL
4.10.2024., 06:30
TRENER MOK-a MURSA-OSIJEK

Ratko Peris: U Osijeku ima uvjeta za dodatni iskorak i to me najviše privuklo

Nakon povratka u hrvatsku odbojku 48-godišnji Karlovčanin osvojio dva naslova prvaka s Mladosti, i to protiv novog kluba

Kada je u svibnju četvrtom utakmicom finala doigravanja za prvaka države zaključena Superliga odbojkaša za sezonu 2023./24., MOK Mursa-Osijek ostavio je iza sebe turbulentan ciklus. Rezultatski to nije izgledalo loše, naprotiv, nastupom u oba domaća finala nastavila se tradicija borbe za trofeje, ali oni su ipak izostali.

Jedan od razloga svakako je u tome što se u najvažnijem dijelu sezone tražio trener koji bi kontrolirao svlačionicu i parket na pravi način. Jasno da je klupsko čelništvo za primaran zadatak u stanci imalo pronaći stručnjaka koji bi bio trajnije i pouzdanije rješenje.

Koban u finalima

Ne samo što se to i napravilo nego angažman novog trenera možemo smatrati i senzacionalnim s obzirom na sve okolnosti. Na klupu mursaša zasjeo je čovjek koji je rušio snove svom novom klubu posljednje dvije sezone. Ratko Peris je sa zagrebačkom Mladosti bio koban za Mursu-Osijek u dvije finalne serije play-offa. Dolazak stručnjaka koji je vodio najveći hrvatski klub i velikog rivala na parketu mnoge je iznenadio, ali Peris je promjenu radne sredine doživio kao normalnu stvar.

- Bilo je lijepo i uspješno u Mladosti, rastanak je bio u prijateljskoj atmosferi. Rezultatski je bilo uspješno, zajedno smo napravili, mislim, dobar posao, a sada je vrijeme za nove izazove - kaže stručnjak koji je Savu zamijenio Dravom. Iako je prvi trening s novim momčadi u Gradskom vrtu odradio tek krajem kolovoza, Peris je veći dio ljeta proveo u Osijeku, kao član stožera seniorske izabrane vrste (taj dvostruki angažman nije navodno bio po volji bivšem klubu). Mogao je tako pripremati teren za ono što se radilo sljedećih gotovo mjesec i pol dana.

MOKMURSA

- Iako smo vodili sjajne okršaje tijekom dvije prethodne sezone, nisam imao puni uvid u igrački i klupski potencijal. Znao sam da dolazim u ambicioznu sredinu, klub koji ima podršku navijača i grada. Postoje uvjeti za dodatni iskorak, to me je privuklo. Volim izazove, imamo zajedničke ambicije, koje ćemo pokušati ostvariti - priželjkuje trener, koji se ne razbacuje velikim riječima i najavama.

- Imamo na okupu dobru momčad, skupinu igrača koja je prije svega prihvatila neke novine u trenažnom procesu, koje donosi svaki novi trener. Vrijeme upoznavanja i adaptacije još traje, zato smo tijekom priprema i odradili velik broj prijateljskih utakmica. Daleko od toga da je posao gotov, ali mogu reći da sve ide u dobrom i željenom smjeru. Roster nam je šarolik, ima tu iskusnih imena, ali i mladih igrača koji se tek susreću s radom na ovakvoj razini. Ona se ne može realizirati preko noći, proces je to koji traje mjesecima. Ponavljam, najvažnije je da su svi oni prihvatili svoje obveze, koje odrađuju na najbolji način - kaže 48-godišnji Karlovčanin rođen u Zagrebu (1976.), kojem je Mursa-Osijek tek drugi hrvatski klub u trenerskoj biografiji.

Francuska škola

Može se za Perisa slobodno reći da je produkt francuske škole. Znamo što ona danas znači u globalnim odbojkaškim okvirima. Trenerski crv radio je još tamo dok se kraju približavala igračka karijera, koja je trajala od 1994. do 2010. (Karlovac, njemački Moerser, francuski Rennes, Ajaccio, Cenurions Narbonne, Martigues...). Bio je i član reprezentacije Hrvatske na svom jedinom svjetskom prvenstvu, u Argentini 2002.

- Posljednji klub, dok sam igrao, bio mi je Cambrai, gdje sam 2008. odlučio da ću nastaviti odbojkašku karijeru kao trener. Da bi tamo vodio klub, moraš završiti i njihovu trenersku školu. Trajalo je to tri i pol godine, nešto je i koštalo (oko 15.000 eura), ali se i isplatilo - kaže Peris, koji je u Francuskoj još vodio Ales-en-Cevennes i Nicu. U Belgiji je dvije godine bio trener Par-ky Menen, a prije dolaska u Mladost jednu je sezonu vodio austrijsku Zadrugu.

- Vukao me povratak u hrvatsku odbojku, gdje me nije bilo 23 godine. Osim klupskog angažmana prihvatio sam se i vođenja juniorske reprezentacije Hrvatske (u njoj je bilo i mladih mursaša) te sam dio seniorskog stručnog stožera. No sada je fokus na Mursi-Osijek i startu nove sezone - kaže Ratko Peris, koji je po povratku u Hrvatsku osvojio i svoje prve trenerske trofeje. Želimo mu da tako i nastavi... n