epa09701725 Marin Cilic of Croatia plays a shot during his third round match against Andrey Rublev of Russia on Day 6 of the Australian Open, at Melbourne Park, in Melbourne, Australia, 22 January 2022. EPA/DEAN LEWINS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
EPA
2.10.2024., 17:18
NI U ŠANGAJU NIJE IŠLO NAJBOLJE

Turneja po Aziji za Marina Čilića, ipak, nije bila loša

Marin Čilić, trenutačno 373. tenisač svijeta, doživio je poraz u svom prvom nastupu na ATP turniru iz serije Masters 1000 od 2022. godine. Bolji od Marina u 1. kolu Šangaja bio je Francuz Arthur Cazaux (ATP - 92.), koji je slavio sa 6:4, 6:4 nakon 96 minuta igre.
Čilić je odlično ušao u dvoboj s 22-godišnjim francuskim tenisačem te osvojio prva tri gema. No uslijedio je potpun preokret. Cazaux, kojem je ovo bio prvi nastup u glavnom ždrijebu turnira Masters 1000 serije, na Čilićev je niz odgovorio s pet osvojenih gemova zaredom i došao do vodstva 5:3, koje je u desetom gemu bez izgubljenog poena pretvorio i u osvajanje prvog seta. Francuz je nastavio s dobrom igrom i u drugom setu, rijetko je gubio poene na servisu te u petom gemu došao do novog breaka. U desetoj igri Francuz je dopustio Čiliću da dođe do prilike za break. No kod 30-40 natjerao je hrvatskog tenisača na pogrešku, a potom došao i do meč-lopte. Novu priliku za povratak hrvatski tenisač nije dobio, jer je Cazaux na prvu meč-loptu zabio as i tako došao do svoje prve pobjede na Masters 1000 turniru.
Unatoč porazima u prvim kolima turnira u Tokiju i Šangaju, Marin Čilić se zadovoljan vraća s azijske turneje, na kojoj je u kineskom Hangzhouu došao do svog 22. naslova u karijeri te postao najniže rangirani pobjednik na ATP Touru, a to mu je donijelo i pomak za više od 400 mjesta na ATP ljestvici. Usto, važno je da se nakon ozljede i duge stanke Čilić vratio i igra.