epa11611839 Luna Rossa Prada Pirelli of Italy and NYYC American Magic of US (unseen) compete on the fourth day of the Louis Vuitton Cup Semi-Finals within the America's Cup sailing competition, in Barcelona, Spain, 18 September 2024. EPA/TONI ALBIR
EPA
1.10.2024., 18:21
NEZGODOM DO USPJEHA

Talijani slomili brod pa pobijedili

Talijanska jedrilica Luna Rossa doživjela je dramatičan lom pramčane palube u sedmoj utrci finala izazivača na America's Cupu u Barceloni, ali se čudesno vratila u drugoj utrci dana i poravnala protiv britanskog Ineosa na 4:4.

Elegantni srebrni jednotrupac s hidrokrilima Talijana zaronio je pri brzini od 50 čvorova pramcem u more dok je ubrzavao i vodio u sedmoj utrci, a oštećena karbonska paluba prisilila ih je da odustanu od borbe.

- Čini se da smo sve slomili - kazao je kormilar Italije James Spithill u prijenosu uživo, dok je njihov brod potpuno stao. Luna Rossa već je imala nekoliko problema sa svojim brodom tijekom ovog finala te pokušaja da prvi put osvoje "Auld Mug" pokal, koji datira iz 1851. godine i poznat je kao najstariji međunarodni sportski trofej.

Ipak, Talijani su uspjeli osposobiti jedrilicu i slavili su u osmoj utrci dvobojskog jedrenja. Britanci su odmah na startu zaradili kaznu, a Luna Rossa je to iskoristila i u cilj ušla 16 sekundi prije suparnika.

- Ovo je čudesno. Prvo kako smo zakrpali brod, a onda kako smo odradili savršenu utrku - kazao je Spithill, a kormilar Ineosa, legendarni Ben Ainslie priznao je da su jako pogriješili.

Britanija i Italija su tako izjednačene na 4:4 u finalu Louis Vuitton Cupu, a pobjednici, tj. ona jedrilica koja prva stigne do sedam pobjeda, borit će se u velikom finalu protiv branitelja naslova Novog Zelanda za pokal America's Cup.