USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
1.10.2024., 17:35
PRECIZNOST I BRZINA

Domaći za državni primat, ostali pucaju na 30. Kupu Osijeka

Praktično streljaštvo ovoga vikenda ponovno
na osječkoj vatrenoj liniji. Naravno, na Pampasu

Treću godinu zaredom na osječkoj streljani održat će se Prvenstvo Hrvatske u praktičnom streljaštvu (IPSC). Kako je naglasio predsjednik Udruge za praktično streljaštvo Pampas, Franjo Nađ, prethodna dva okupljanja bila su sjajno organzirana, stoga ne iznenađuje što će se državna elita u ovom sportu ponovo okupiti u slavonskoj metropoli.

- Praktično streljaštvo najbrže je rastući streljački sport u svijetu, ima klubove u više od sto zemalja. Razlikuje se od klasičnog streljaštva po tome što se natjecatelji kreću po stazi, odnosno stageu, koja je svaki put drukčija. Uz preciznost strijelca iznimno je važna i brzina kojom se prelazi zadanu stazu. Sport je nastao 1976. godine, a u Hrvatskoj postoji gotovo od nastanka države - pojasnio je Nađ streljački događaj koji je za vikend na Pampasu. Pritom je naglasio da je državno prvenstvo otvoreno samo za strijelce iz Hrvatske, a da je za Udrugu za praktično streljaštvo Pampas još važniji 30. Kup Osijeka, koji je u biti isto natjecanje, no otvoreno za natjecatelje iz ostalih zemalja.

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

- Čeka nas i jubilarni Kup Osijeka, a radi se vjerojatno o najstarijem natjecanju u praktičnom streljaštvu u cijeloj regiji, a po svemu sudeći i Europi, koje se održava u kontinuitetu - kaže Nađ.

Na oba natjecanja očekuje se stotinjak natjecatelja, a uz ponajbolje strijelce iz Hrvatske dolaze i brojni gosti iz drugih europskih zemalja. Predsjednik UPS-a Pampas posebno je naglasio kako s 30. Kupom Osijeka klub prvi put organizira takozvano Level tri natjecanje, što znači da će biti veće i atraktivnije za strijelce i gledatelje, ali i umnogome organizacijski zahtjevnije.

- Pripremljeno je 12 staza, a minimalan broj metaka koji će svaki natjecatelj morati potrošiti kako bi ih uspješno završio sve staze bit će oko 220, što znači da će tijekom dva dana natjecanja na streljani Pampas biti ispaljeno više od 20.000 metaka - precizan je čelnik UPS-a Pampas, dodavši da su staze za natjecanje koncipirali tako da budu zahtjevne, ali i zabavne, te je za potrebe ovog natjecanja nabavljena i nova oprema, pokretne i metalne mete, a sve kako bi testirali vještine strijelaca, ali i podignuli im adrenalin.

Praktično streljaštvo ovoga vikenda ponovno na osječkoj vatrenoj liniji. Naravno na PampasuUSTUPLJENA FOTOGRAFIJA
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

U društvu Franje Nađa bio je i predsjednik Hrvatskog saveza za praktično streljaštvo Dubravko Gvozdanović, koji je pohvalio organizacijske i natjecateljske kapacitete, koje će i sam iskusiti ove subote i nedjelje. Kako će to izgledati, na kraju medijske konferencije prezentirao je Tomislav Tomljanović, aktualni državni prvak u kategoriji produkcija i član UPS-a Pampas. Očito, čeka nas zanimljiv vikend u Retfali.