HINA/ MARIO STRMOTIĆ
1.10.2024., 19:15
BICIKLISTIČKA UTRKA KROZ HRVATSKU

Bjegunci pali u finišu, Norvežanin to iskoristio, pa je prvi prošao ciljem

Norveški veteran, 37-godišnji Alexander Kristoff, član momčadi Uno X- Mobility, pobjednik je prve etape ovogodišnjeg izdanja biciklističke utrke CRO Race vožene od Vodica do Sinja u dužini od 162,5 kilometara.

Kristoff je pravovremeno krenuo u svoj završni sprint u Sinju te je slavio s dužinom bicikla ispred dvojice Talijana, drugog Giovannija Lombardija (Polti-Kometa) i trećeg Alberta Bruttomessa (Bahrain Victorious).

- Probudio sam se s laganom prehladom i na početku etape se nisam osjećao dobro, pa smo odlučili dati veću prednost bjeguncima. No zbog pada u samom bijegu njihova je prednost znatno pala. Završnica je bila prilično stresna zbog uskih ulica i oštrih zavoja, ali momčad je ostala u dobroj poziciji. U završnici sam se uspio pozicionirati iza Vivianija i iznenaditi ga što sam ranije krenuo u sprint. Lani sam u utrci kroz Hrvatsku bio drugi u ukupnom redoslijedu, ali bez etapne pobjede. Sada imam etapnu pobjedu, a vidjet ćemo što će biti na kraju. Ove sam godine ipak puno umorniji nego lani - kazao je Kristoff nakon slavlja u Sinju.

HINA/ MARIO STRMOTIĆ

Kako je prvi prolazni cilj, a samim time i prva prilika za osvajanje bonifikacijskih sekundi bio u Šibeniku, samo 14,5 kilometara nakon starta, peloton je ostao kompaktan do te točke, a prvi je prolaznim ciljem prošao Britanac Fred Wright (Bahrain Victorious), koji je tako osvojio i tri sekunde bonusa. Drugo mjesto i dvije bonifikacijske sekunde osvojio je Belgijac Jordy Bouts (TDT-Unibet), a treće mjesto i jednu bonus sekundu Nizozemac Luc Wirtgen (Tudor). Ubrzo nakon prolaznog cilja iz glavne su se skupine izdvojila tri vozača, Španjolci Johin Murguilday (Caja Rural-Seguros RGA) i Francisco Munoz (Polti-Kometa) te Čeh Filip Reha (ATT Investments), a njima su se zatim još pridružili Australac Cyrus Monk (Q36.5) i Nizozemac Axel van der Tuuk (Metec-Solarwatt p/b Mantel). Tih je pet vozača ostvarilo četiri minute prednosti prije prvog uspona dana na Ljubičiće, a prvi je na vrh stigao Van der Tuuk ispred Rehe i Murguildaya. Prednost vodeće skupine povećala se na maksimalnih 5:50 minuta, a drugim prolaznim ciljem u Drnišu prvi je prošao Monk ispred Van der Tuuka i Munoza. Do početka uspona prve kategorije na Tešije prednost vodeće skupina narasla je na čak 7:50 minuta, no već u prvoj polovini etape dobrim radom momčadi dsm-firmenich-postNL ta je razlika pala na manje od šest i pol minuta, a onda je Munozov trenutak neopreznosti u jednom zavoju u kojem je prosklizao, pao i sa sobom na tlo povukao Rehu i Murguildaya, doveo do toga da je razlika naglo pala za još dvije minute. Nažalost, u padu je najlošije prošao Reha, koji je i otpao iz bijega. Van der Tuuk prvi je prošao i brdskim ciljem na Tešijama, čime je osigurao nošenje zelene majice najboljeg penjača u drugoj etapi, a kao drugi i treći tom su točkom prošli Murguilday i Munoz. Glavna je skupina do vrha uspona smanjila zaostatak na tri minute, a ta je razlika nastavila padati i tijekom spusta.

Vodeća četvorica ipak su do prvog prolaska ciljnom ravninom u Sinju uspjela zadržati dvije minute prednosti u odnosu prema pelotonu, tri sekunde bonifikacije osvojio je Monk, dvije Van der Tuuk, a treće Murguilday. No već na samom ulasku u završni krug Munoz i Van der Tuuk su se odvojili od Murguildaya i Monka, ali ni njih dvojica nisu uspjela odoljeti naletu velike skupine koja ih je "progutala" 14,5 kilometara prije cilja.

Druga etapa CRO Racea vozi se danas (srijeda) od Biograda na Moru do Novalje u dužini od 114,5 kilometara.