OBŽ_Sportski vodič 4
OBŽ
30.9.2024., 07:00
EUROPSKA REGIJA SPORTA 2024.

Osječko-baranjska županija kontinuirano potiče razvoj sporta na svom području

Osječko-baranjska županija ovogodišnja je nositeljica prestižne titule Europske regije sporta, koju dodjeljuje organizacija ACES Europe onim gradovima i regijama koje se ističu svojim sportskim postignućima, vrhunskim sportašima i razvijenom infrastrukturom. Sport je jedno od područja od posebne važnosti za Županiju u koje se ulažu znatna sredstva s ciljem stvaranja zdravih pojedinaca, ali i cijele društvene zajednice u profesionalnom sportu, kao i u onom amaterskom.

OBŽ_Sportski vodič 2
OBŽ

- Svjesni smo važnosti i uloge sporta u općedruštvenom životu, a osobito među djecom i mladima. Nebrojeno smo se puta uvjerili da sport pomaže mladom čovjeku kad zakažu škola, odgoj ili zajednica, stoga je i cilj ove godine što više približiti različite sportske aktivnosti najmlađima. Ono po čemu je ova godina također posebna su Olimpijske igre koje su održane ljetos u francuskoj prijestolnici, a na kojima je Osječko-baranjska županija imala čak pet predstavnika. Naši su se sportaši izvrsno predstavili na najvećoj sportskoj pozornici, tenisačica Donna Vekić donijela je srebrnu medalju, a tisuće naših najmlađih sugrađana sigurno je među ovim vrhunskim pojedincima dobilo velike sportske uzore – kazao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

Moderna infrastruktura

Osječko-baranjska županija sustavno ulaže u razvoj sportske infrastrukture na svom području, stoga su već u prošloj, 2023. godini povećana izdvajanja iz Proračuna za kapitalna ulaganja u sportske objekte i terene u 12 jedinica lokalne samouprave (4 grada i 8 općina) te 19 klubova s područja županije, za što je utrošeno gotovo 400.000 eura. Isti iznos odvojen je i ove godine, i to za 20 jedinica lokalne samouprave te za 25 klubova i udruga.

OBŽ_Sportski vodič 3
OBŽ

Dakle, ukupno 800.000 eura izdvojeno je za velike i važne projekte koje su predložili općine, gradovi i klubovi, a potpore su namijenjene za širok spektar radova, usluga i opreme - od rasvjete, ograda, uređenje terena, prostorija i cijelih objekata, nabavu opreme i rekvizita. Ovogodišnji je cilj uz ulaganja u sportsku infrastrukturu dodatno ojačati školski sport, u koji je u Osječko-baranjskoj županiji, kroz aktivnosti koje provodi Školski sportski savez OBŽ, uključeno oko 10.000 učenika. Namjera je da se osmišljenim aktivnostima u sport uključi još veći broj djece i mladih, osobito u ruralnim sredinama. Županija je odavno prepoznala važnost bavljenja sportom te posljednjih nekoliko godina dovršava gradnju nastavno-sportskih dvorana u svim matičnim školama kojima je osnivač, a koje ju do tada nisu imale, ali je izgradila i nove, poput one u OŠ Miroslava Krleže u Čepinu, koje, će osim nastavne, imati i širu društvenu ulogu te će pružiti mogućnost rekreiranja svim zainteresiranim stanovnicima. Također, gradi se i nova zgrada I. gimnazije u Osijeku, koja će imati trodijelnu nastavno-sportsku dvoranu, a uz nju i gimnastičku dvoranu s gledalištem te vanjske prostore za nastavu tjelesne i zdravstvene kulture - stazu za trčanje 115 m dužine i 5 m širine, zaletište za skok u dalj s jamom, vježbalište sa spravama, poligon s preprekama, dva igrališta za košarku, igralište za rukomet, što će, naravno, biti dostupno i građanima. Moderna infrastruktura i poboljšani uvjeti rada i treniranja glavni su ciljevi u razvijanju sporta na području županije, a izgradnjom nastavno-sportskih dvorana nastoji se osigurati prostore koji će jednako koristiti djeci i mladima kao i široj društvenoj zajednici.

OBŽ_Sportski vodič 1
OBŽ

Bogata sportska jesen

Uz ulaganja u infrastrukturu Osječko-baranjska županija ove će godine biti domaćin više od 150 različitih natjecanja i sportskih manifestacija, u više od 30 različitih sportova. Iza nas je nekoliko državnih natjecanja, kvalifikacijskih utakmica, svjetskih prvenstava, ali i natjecanja rekreativaca, a pred nama neke od najprepoznatljivijih manifestacija koje se održavaju u Osječko-baranjskoj županiji, poput Festivala biciklističke rekreacije Hrvatske – FEBIRE (6. listopada), Miholjske regate (12. listopada) te 9. Baranjskog Ferivi polumaratona (26. listopada). Prilika je to za dodatno povezivanje sporta i turizma, popunjavanje smještajnih kapaciteta i jačanje turističke ponude. Naime, i u tom segmentu Osječko-baranjska županija ove godine bilježi izvrsne rezultate i povećanje od šest posto u dolascima i noćenjima, a pregršt sportskih i kulturnih sadržaja do kraja godine sigurno će privući nove goste.