USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
30.9.2024., 07:00
Sport osoba s invaliditetom

Kad nemoguće postane moguće

Zajednica osječkog sporta u svom sastavu ima i sportske klubove osoba s invaliditetom. Važno je da se najranjivija skupina društva, ljudi s invaliditetom, bavi sportom, pa u gradu na Dravi baš tim klubovima daju posebnu pozornost i pokušavaju pomoći da se sve više naših sugrađana, odnosno Slavonaca i Baranjaca, uključi u boćanje, karate, šah, plivanje, sjedeću odbojku, atletiku, jahanje... Zajednica, Grad Osijek i Osječko-baranjska županija kroz posebne projekte dodatno podupiru rad klubova i udruga, a cilj je što više osoba s invaliditetom uključiti u sportske aktivnosti prilagođene njima.
Lijep je primjer osječka Udruga za terapiju i aktivnosti pomoću konja “MOGU”, koja je postala nadaleko poznata. Od svog osnivanja 1997. do danas kroz programe terapije i aktivnosti pomoću konja za djecu s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom, djecu i mlade s teškoćama u učenju i problemima u ponašanju te djecu i mlade u riziku prošlo je mnogo polaznika, koji su ostvarili svoj primarni cilj - poboljšanje ukupne kvalitete življenja.
Rad Udruge “MOGU”, kao i ostalih sportskih klubova i udruga za osobe s invaliditetom, zasnovan je na načelima i vrijednostima transparentnosti, jednakosti, međusobne tolerancije, prihvaćanja različitosti, empatije, socijalne uključenosti, povjerenja i suradnje. Svaki istaknuti sportaš zaslužuje posebno priznanje, kao i svaki parasportaš, jer unatoč invaliditetu pokazuje da je ponekad i nemoguće ipak moguće.