HRVATSKA OLIMPIJSKE IGRE PARIZ SNIMIO: SLOBODAN KADIĆ DONNA VEKIĆ
SLOBODAN KADIĆ
30.9.2024., 07:00
NAJPOZNATIJA AMBASADORICA OSJEČKOG SPORTA

Donna Vekić: Osijek je zauvijek moj prvi, jedini i pravi dom!

Imao je osječki sport svoje heroine i junake, imao je svjetski poznate sportašice i sportaše, od Kaje Ileš preko Slobodanke Čolović, Davora Šukera, osvajača veslačkog srebra Davida Šaina te sjajnih gimnastičara Roberta Seligmana, Tomija Markovića ili sad Aurela Benovića. No jedna djevojka posljednjih godina apsolutna je vladarica osječkog sporta, najbolja ambasadorica svoga grada - Donna Vekić.

Tenis je jedan od najpopularnijih sportova na svijetu, zastupljen u baš svakom kutku zemaljske kugle, sponzori se guraju oko njega, uostalom, dovoljno je pogledati lude iznose koje tenisačice i tenisači zarađuju na turnirima. Donna je već dugo na velikoj svjetskoj sceni, a kulminacija svega dobrog što je radila otkako se kao djevojčica pojavila na Touru dogodila se u ovoj godini. Prvo je u teniskom hramu, na svetoj travi All England Cluba, odigrala nekoliko sjajnih mečeva do onog epskog u polufinalu, u kojem je poražena u tri seta od Jasmine Paolini. Donna je ostala korak do velikog finala Wimbledona, nije na svom najdražem turniru igrala za konačnu pobjedu, ali zato jest protiv svih očekivanja i prognoza došla do završnog meča na olimpijskom teniskom turniru u Parizu. I osvojila je srebro. Prvo olimpijsko za hrvatski ženski tenis. Donna je u Parizu oduševila igrom, stavom, u četvrtfinalu (pobjeda nad Martom Kostjuk) odigrala je jedan od najboljih ženskih mečeva u 2024. Donna je na kraju osvojila srebrnu medalja koja za nju, kao i za sve nas, ima poseban sjaj. Pod hrvatskom zastavom imala je posebnu inspiraciju, a svojim je izvedbama naciju prikovala uz male ekrane. Ono što je igrala u Wimblednu, poslije u Parizu, stajalo je njezine navijače živaca, ali isplatilo se to pogledati. I nakon svake pobjede isticala je kako ju podrška iz Hrvatske, napose Osijeka, gura prema naprijed. Iako je već godinama stanovnica svijeta, koja ide s turnira na turnir, zna se koja je njezina baza i gdje je sve počelo.

Osijek, 11. 09. 2024, Trg Slobode, doček Donne Vekić i ostalih osječkih olimpijaca, te otvaranje teniskih terena na Olimpiji.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

- Pripadnost i bezrezervna podrška cijele Hrvatske, a posebno mog Osijeka i Osječko-baranjske županije, dali su mi neizmjernu snagu i čeličnu volju da mom gradu donesem medalju iz Pariza. Gdje god živjela i radila, Osijek je zauvijek moj prvi, jedini i pravi dom. Zato me raduje što se Osijek razvija iz dana u dan i što se bavi mladima. Grad Osijek prepoznao je projekt teniskih trena s Grand Slam podlogama i zbog njihove podrške sve je više osječke djece i mladih koji igraju tenis. Želim da se ova medalja upiše još dubljim značajem i usreći one kojima je pomoć najpotrebnija. U razgovoru s gradonačelnikom Ivanom Radićem o budućim planovima i željama u razvoju grada posebno me se dojmila ideja izgradnje senzornog parka za djecu s poteškoćama u razvoju. Stoga ću svoju nagradu od RH za olimpijsko srebro od 26.000 eura preusmjeriti u osječki Centar za odgoj i obrazovanje ''Ivan Štark'', time podržati ideju senzornog parka i potaknuti razvoj svakog djeteta u Osijeku - rekla je Donna nakon što se smirila halabuka oko nje nakon izvanrednog uspjeha u Parizu.

I to je Donna u svom pravom izdanju. Na terenu "MaraDonna", izvan njega djevojka uvijek spremna pomoći. Posebice ako je nekome potrebna pomoć u njezinu gradu. Iz Osijeka je rano ušla u bijeli teniski svijet, ne svraća u rodni grad koliko bi htjela, ali uvijek će s ponosom reći: "Dolazim iz Osijeka, lijepog grada s istoka Hrvatske." I mi svi zajedno možemo biti ponosni, jer ona je ambasadorica kojom se možemo ponositi.

Prvi i jedini grad u svijetu

Zahvaljujući Donni Vekić te ljudima koji vode grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju naš je grad prvi i jedini u svijetu koji ima javne teniske terene s Grand Slam podlogama i koji su građanima dostupni za korištenje potpuno besplatno. Prvi Grand Slam teren, Wimbledon, s travnatom podlogom, otvoren je u Drinskoj u lipnju 2021. godine. Drugi teren, prema uzoru na Roland Garros i zemljanu podlogu, otvoren je u studenom 2022. na Jugu II, a ove je godine otvoren i treći teren prema uzoru na US Open, odnosno tvrdu podlogu, u Perivoju kralja Tomislava. Da bi krug bio potpun, u planu je izgradnja i četvrtog terena prema uzoru na Australian Open. Tereni se rasprostiru po cijelom gradu i dostupni su za besplatno korištenje.