epa11632284 Tadej Pogacar (L) of Slovenia and Pavel Sivakov of France (R) compete in the Men Elite Road Race at the 2024 UCI Road and Para-cycling Road World Championships in Zurich, Switzerland, 29 September 2024. EPA/TIL BUERGY
EPA
29.9.2024., 19:15
GODINA IZ SNOVA

Pogačar se ovim zlatom upisao u povijesne knjige

Slovenski biciklistički as, 26-godišnji Tadej Pogačar ostvario je još jedan nevjerojatan rezultat. Postao je svjetski prvak u cestovnoj utrci koja se održava u švicarskom Zürichu. Na stazi dugoj 274 kilometra Pogačar se odvojio od ostalih u posljednjih 50 kilometara te ispisao novi povijesni uspjeh za slovenski biciklizam, koji prvi put ima svjetsko zlato. Pogačar je kroz cilj prošao 34 sekunde ispred srebrnog Australca Bena O'Connora i 58 sekundi ispred prošlogodišnjeg prvaka iz Nizozemske, Mathieua van der Poela.
Pogačaru je ovo 86. pobjeda te jedna od najvećih i najvažnijih u karijeri. Čovjek je "stroj" i samo ove godine pobijedio je na čak 23 utrke i upisao se u povijest. Postao je tek treći biciklist koji je osvojio slavnu trostruku krunu u jednoj sezoni, uz pobjede u Italiji i Francuskoj okrunio se i naslovom svjetskog prvaka. To je prije njega uspjelo samo Belgijcu Eddyju Merckxu (1974) i Ircu Stephenu Rochu (1987). U jednoj godini osvojiti dvije najveće i najpoznatije biciklističke utrke Tour de France i Giro d'Italia, a onda postati svjetski prvak, to je za naklon do poda.
Iako nije nastupio na Olimpijskim igrama u Parizu, nema sumnje da će Pogačar ući u konkurenciju za najboljeg sportaša svijeta u 2024. godini.