Osijek.29.01.2020. DVORANA GRADSKI VRT HRVATSKA - AZERBAJDŽAN, KVALIFIKACIJE ZA SP U FUTSALU Na fotografiji: Tihomir NovakFoto:Marko Mrkonjic
Marko Mrkonjic
27.9.2024., 07:00
SVJETSKO PRVENSTVO U FUTSALU

Na Argentince inspirirani Vatrenima, ali i Venezuelom

Argentina je jaka, ali u nokaut-fazi iznenađenja su moguća i Hrvatska nije bez izgleda

Hrvatsku reprezentaciju u futsalu čeka susret osmine finala Svjetskog prvenstva u Uzbekistanu s Argentinom.

“Gaučosi" su daleko od idealnog izbora na putu prema četvrtfinalu, ali s obzirom na to da je naša selekcija na mala vrata, tek kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije u grupnoj fazi, ušla u drugi krug, nismo mogli birati suparnika, nego moramo prihvatiti onog koji nas je dopao. Argentina je na posljednja dva SP-a igrala u finalu. Prije osam godina okitila se naslovom prvaka, a na posljednjem World Cupu poražena je u završnom susretu od Portugala. Na ovom turniru Argentici su skupinu prošli kao pobjednici, pobjedama nad Ukrajinom (7:1), Afganistanom (2:1) i Angolom (9:5). Po svemu sudeći, bit će to jednako težak susret za nas kao onaj s Brazilom u skupini, ali dok postoji nada... Dobre su vijesti što igramo u Taškentu, gdje smo "zgazili" Kubance, a imali smo i tjedan dana predaha kako bismo skupili glave nakon šokova doživljenih u grupnoj fazi.

- Sad kad smo osjetili doživljaj Svjetskog prvenstva, ne mogu ne spomenuti hrvatsku nogometnu reprezentaciju, za koju pogotovo sad mogu reći da je napravila nevjerojatne stvari osvajanjem triju medalja na svjetskim prvenstvima. To su ogromna rezultatska dostignuća. Željeli bismo da naša mentalna, fizička i taktička snaga bude sutra na najvišoj razini da bar donekle možemo biti na tragu nogometnih rezultata - kaže Marinko Mavrović, izbornik hrvatske reprezentacije.

Dakle, inspiraciju će "mali Vatreni" tražiti u rezultatima Dalića, Modrića i ostalih "vatrenih", no i u Venezueli. Možda je ovaj drugi motivacijski razlog čudan, ali...

- Nadamo se pobjedi jer smo sportaši. Venezuela je protiv Španjolske pokazala da je moguće iznenaditi favorite. Moramo vjerovati. Argentina je jaka na svim pozicijama. Međutim, u futsalu je sve moguće, imamo i mi svoje adute - smatra Mavrović.

I trebat će nam itekako ti aduti jer igramo protiv jedne od najboljih svjetskih selekcija. Protiv Brazila smo pokazali kako se, ako smo disciplinirani, možemo suprotstaviti takvim suparnicima. No pitanje je koliko dugo možemo izdržati u takvom ritmu.

- Argentina je fenomenalna reprezentacija, aktualni viceprvak svijeta i svjetski prvak prije osam godina. Fanatični su, igraju sjajno u oba smjera, agresivni su i razbijaju igru protivnika. Njihovi rezultati nisu slučajnost, čeka nas vrlo teška utakmica. Imamo plan, na njihovu agresivnost trebamo odgovoriti brzim prebacivanjem lopte na naše pivote kako bismo ih vratili u zonu, a onda u situacijama "jedan na jedan" pokušamo doći do naših prilika. U zadnjoj liniji moramo brzo donositi odluke, što prije vratiti protivnika u drugu zonu i organizacijom igre doći do finalizacije - objasnio je Mavrović.

Susret Hrvatska - Argentina igra se danas (petak) s početkom u 17 sati uz izravan TV prijenos na HRT2.