HINA/DAMIR SENČAR
26.9.2024., 19:41
NIŠTA SE NE BACA

Jučer na madracu iz olimpijskog sela spavala zvijezda, danas beskućnik

Tisuće madraca, jastuka, stolova, sportskih rekvizita i ostalog namještaja iz olimpijskog sela u Saint-Denisu, koje je dočekalo sportaše tijekom ovogodišnjih pariških Igara, gotovo su već napola rastavljene i bit će donirane, tvrdi agencija AFP.

Igre su bile uspješne, s ukupno 12,1 milijunom prodanih ulaznica za olimpijska i paraolimpijska nadmetanja, što je najviše u povijesti, a unatoč mnogim izazovima Francuzi su se pokazali uspješnim domaćinima. Olimpijsko selo, smješteno sjeverno od Pariza, u departmanu Seine-St-Denis, koji ima 1,6 milijuna stanovnika, od kojih trećina živi ispod granice siromaštva, uskoro će početi svoj drugi život. Selo, koje je tijekom ljeta primilo više od 14.000 ljudi, zatvoreno je 10. rujna, a ključevi moraju biti predani investitorima krajem listopada. Od ljeta 2025. oko 2800 stanova u olimpijskom selu primit će 6000 novih štićenika, a otvorit će se i dvije školske dvorane, uredi za 6000 zaposlenika, trgovine, restorani, obrtničke radnje... Za sada će dio namještaja i madraca iz olimpijskog sela biti doniran, posebno dobrotvornoj udruzi Emaus.

- Radi se o 54.000 komada namještaja, 9000 madraca, 1700 pokrivača i 11.000 jastuka - objasnila je predstavnica zaklade CMA-CGM Marion Dupuy, dodavši kako će namještaj biti trasportiran s 420 kamiona.

Japanska tvrtka Airweave, koja je isporučila kartonske opruge i modularne madrace za krevete sportaša, podsjetila je da će dio madraca otići u vojsku, školu Pariške opere ili čak u hotel Tsuji.