Slavonski Brod, 15.12.2023. - Kvalifikacijska utakmica za svjetsko prvenstvo u futsalu između Hrvatske i Njemačke. foto HINA/ ml
Hina
22.9.2024., 17:52
HRVATSKOJ U SUBOTU SVE IŠLO NA RUKU

Argentinci su sila, ali kad smo već došli dovde, zašto ne bismo išli dalje

Hrvatska futsalska reprezentacija u petak je na Svjetskom prvenstvu odradila svoj dio posla, uvjerljivo pobijedila Kubu (7:0) i onda čekala. I u subotu dočekala lijepe vijesti, rezultati posljednjeg kola išli su joj na ruku i igrat će u osmini finala svjetske smotre u Uzbekistanu.

Hrvatska je u osminu finala ušla kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije i sad je čeka ogled s - Argentinom, aktualnim svjetskim viceprvakom i prvakom svijeta 2016. Odluka s kim će igrati pala je u nedjelju, a nakon što je Panama pobijedila Tadžikistan, postalo je jasno da su to - "Gaučosi".

Gotovo da i nije moglo gore, ali tako obično prođu momčadi koje idu dalje kao trećeplasirane iz skupine. Hrvatska osminu finala protiv Argentine igra 27. rujna u Taškentu, naša futsal-reprezentacija totalni je autsajder, ali čuda se događaju. Argentinci su iz kruga favoriziranih momčadi, svjetski su viceprvaci, u kadru imaju prekaljane igrače, njih petoricu koji su prije osam godina postali prvaci svijeta u Kolumbiji, ali baš to iskustvo, odnosno starost, jedan je od argentinskih problema. U skupini su ostvarili sve tri pobjede, ali bilo je u nekim susretima muke, pobijedili su Ukrajinu sa 7:1, Afganistan 2:1 i Angolu 9:5, na terenu izgledaju slabije nego te 2016. u Kolumbiji ili 2021. u Litvi, kada su osvojili srebro. No Argentina je Argentina, godine čine svoje, ali klasa je vječna. Oni u svojim redovima imaju futsal-klase i sve osim prolaska "Gaučosa" u četvrtfinale bilo bi senzacija nad senzacijama.

10.10.2023., Dom sportova, Zagreb - Elitno kolo kvalifikacija za FIFA Svjetsko prvenstvo u futsalu, skupina C, Hrvatska - Francuska. Marinko Mavrovic. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Marinko Mavrović

PIXSELL

Marinko Mavrović, hrvatski izbornik

Naravno da smo zadovoljni pristupom i igrom protiv Kube, koja je uvijek dobra u prvom dijelu, ali potom padne. To je i sada bio slučaj, a nama je svaki pogodak bio bitan zbog željenog plasmana u drugi krug. Bilo je teško dići se nakon dva poraza, pogotovo onog od Tajlanda, ali drago mi je da smo uspjeli. Čeka nas Argentina, naravno, bit će teško. Trebamo skupiti glave, dobro se odmoriti i pripremiti za sljedeću utakmicu

Iako su nam šanse jako malene, a plasmanom u osminu finala ostvarili smo osinovni cilj, Hrvatska ne uzmiče, te iz Uzbekistana dolaze optimistične najave.

- Nismo zadovoljni samo ulaskom u osminu finala. Iako je naš sljedeći suparnik iznimno jaka momčad i utakmicu čeka kao favorit, ne predajemo se unaprijed. Kad smo već došli dovde, zašto ne pokušati ići i dalje. Idemo izvući svoj maksimum, pa ćemo vidjeti dokle će nas to dovesti - poruka je iz svlačionice hrvatske futsalske reprezentacije.

Pobjeda nad Argentincima bila bi prvorazredna senzacija, no u dinamičnom fustsalu čuda su itekako moguća. Nakon uvjerljive pobjede nad Kubom našima su narasli apetiti, na redu je jaka i ugledna Argentina, koja je u prošlosti bila jača nego sad u Uzbekistanu, ali je i dalje veliki favorit u utakmici za četvrtfinale.