OSIJEK, 11. 12. 2015, SPORTSKA DVORANA GRADSKI VRT. UEFA KFALIFIKACISKI TURNIR SKUPINE 2 ZA FIFA SVJETSKO PRVENSTVO U FUTSALU. FUTSAL, HRVATSKA - ŠVETSKA. DARIO MARINOVIĆ (8)..snimio GOJKO MITIĆ

DARIO MARINOVIĆ

GOJKO MITIĆ
17.9.2024., 20:08
SVJETSKO PRVENSTVO U FUTSALU

Hrvatska teško stradala od Brazila

Hrvatska reprezentacija doživjela je pravi "karambol" na SP-u u sudaru s futsalom visoke klase. Brazil je priča za sebe, jer kada ti protiv njih samo malo popusti koncetracija, slijede kazne. Hrvatska se odlično držala do 15. minute. Disciplinirana obrana nije dopustila Brazilcima da se razmašu. Ipak, uspjeli su povesti zahvaljujući individualnoj kvaliteti najboljeg svjetskog igrača Pita, koji je udarcem s desetak metara "probušio" Primića, koji je bio zaklonjen pri tom udarcu. Ipak, uspjeli smo se vratiti u susret zahvaljujući lijepoj akciji u kojoj je Kuraja odlično proigrao Marinovića, a on je prevario odličnog Wiliana na vratima Brazila. U tim je trenucima izgledalo kao da možemo parirati "cariocama". Ipak, taj otpor imao je svoju cijenu jer je Hrvatska bonus od pet prekršaja ispunila već do polovine prvog poluvremena, a onda se dogodio ključni trenutak, možda i cijelog susreta, u 16. minuti. Kuraja je napravio prekršaj nad Dyogom, bio je to naš šesti akumulirani faul, što je značilo kazneni udarac s deset metara za Brazilce. No kao da nam to nije bila dovoljna kazna, Brazilci su tražili pregled snimke tog prekršaja tražeći crveni karton za Kuraju zbog udaranja laktom. Suci su nakon pregleda udovoljili njihovim željama, isključili Kuraju, iako se činilo kako to nije bio prekršaj za tako strogu kaznu. No deseterac ionako ne bismo izbjegli, a iz njega je Dyogo ponovno doveo Brazil u vodstvo - 2:1. Nakon toga se naša dotad disciplinirana igra posve raspala, pa smo do odmora primili još dva pogotka, čime je pitanje pobjednika praktično bilo riješeno jer Brazilci su ipak klasa za sebe. U nastavku susreta smo se išli nadigravati s Brazilom, što nije uopće bila dobra ideja. I baš u tom nadigravanju se vidjela razlika u kvaliteti. Hrvatska je imala prilike za pogotke, ali ih je promašivala, pogodila je i vratnicu, ali do drugog pogotka nije došla. S druge strane, Brazil je koristio sve svoje prilike koje su mu se pružile, pa se naša mreža tresla još četiri puta. Nije pomoglo ni to što je na poluvremenu naš izbornik Marinko Mavrović promijenio vratara. Umjesto Primića zaigrao je Bašković. Na kraju smo doživjeli težak poraz, a to je bila prva stvar koju smo željeli izbjeći uoči susreta posljednjeg kola protiv Kube.

Težak je zadatak sad pred našom reprezentacijom za plasman u drugi krug Svjetskog futsal prvenstva. Razlika pogodaka nam je osam u minusu, pa ćemo protiv Kube morati zabilježiti rekordnu pobjedu ako želimo sačuvati izglede i biti među četiri trećeplasirane momčadi iz šest skupina, što donosi plasman u osminu finala. Bolnu smo lekciju dobili u Buhari, ali nada za produžetak života na SP-u u Uzbekistanu još postoji.