Slavonski Brod, 15.12.2023. - Kvalifikacijska utakmica za svjetsko prvenstvo u futsalu između Hrvatske i Njemačke. foto HINA/ ml
Hina
16.9.2024., 13:24
SVJETSKO PRVENSTVO U FUTSALU

Hrvatska može stvoriti probleme Brazilcima

Poraz od Tajlanda na startu Svjetskog prvenstva u Uzbekistanu donio je futsal-reprezentaciji Hrvatske nove ciljeve. Plasman u drugi krug još nije izgubljen, ali sada će ga naša selekcija trebati tražiti okolnim putevima. Naime, da smo uspjeli pobijediti Tajlanđane, vrata plasmana u osminu finala bila bi nam širom otvorena. Trebalo bi još samo svladati Kubu, koja je daleko najlošija selekcija u našoj skupini. Ovako će izabranici Marinka Mavrovića ciljati jedno od četiri mjesta koja će u drugi krug odvesti trećeplasirane reprezentacije iz skupina. Računica je jasna. Pobijediti Kubu sa što većom razlikom, a u današnjem susretu s Brazilom pružiti što je moguće jači otpor. Brazil je veliki favorit u toj utakmici, ali naša reprezentacija sigurno vrijedi više nego što je to pokazao ishod susreta s Tajlandom. U njemu smo se rano doveli u neugodan položaj, kada smo nakon vodstva Tajlanđana krenuli u otvoreni napad, a u vrhunskom futsalu takve su stvari često ravne samoubojstvu, jer se suparniku otvara golem prostor za protunapade. Čak se Hrvatska dobro i držala u toj napadačkoj igri, sve dok joj se nije dogodio zbilja tragičan nesporazum u obrani koji je uvjetovao drugi pogodak Tajlanda. Pogreške koje smo činili u defenzivi skupo smo platili s Tajlandom, a zamislite tek što će se dogoditi ako se one ponove protiv "cariocca". Hrvatska treba loviti što bolju razliku pogodaka (jasno, prvi je uvjet pobjeda nad Kubom u posljednjem kolu, nap. a.), a u utakmici protiv Brazila već su ju svi otpisali.

- Brazil je izraziti favorit ne samo naše skupine nego i za osvajanje titule svjetskog prvaka. Što se nas tiče, moramo podignuti glave, jer ako smo već morali izgubiti od Tajlanda, dobro je što smo poraženi s minimalnim rezultatom, jer on nam ostavlja nade u osvajanje trećeg mjesta. Susret s Brazilom moramo odraditi što bolje možemo jer nemamo imperativa ili pritiska, a onda u posljednjoj utakmici, protiv Kube, trebamo tražiti našu šansu za ulazak u osminu finala - kaže Marinko Mavrović, izbornik reprezentacije Hrvatske.

Neće se Hrvatska u toj utakmici predati samo tako. Uostalom, naše su nas reprezentacije već pomalo naviknule na najbolja izdanja protiv najjačih suparnika. Uostalom, što danas znači papirnati favorit? Dobro, razlike u futsalu su izraženije nego u nogometu, ali nadu se nikada ne smije i ne treba odbaciti. Hrvatska ima adute kojima može stvoriti probleme Brazilcima, ali ključna će biti koncentracija u obrani, jer primanje jeftinih pogodaka protiv suparnika kakav je Brazil jednostavno je nenadoknadiv minus. Ako je bolji, neka Brazil to dokaže svojom kvalitetom, a ne zbog eventualnih poklona koje će dobiti od nas. Svakog trenutka treba imati na pameti kako razlika pogodaka u konačnici može imati ključnu ulogu za plasman u osminu finala.

Susret Brazil - Hrvatska počinje u 17 sati uz izravan TV prijenos na HRT2. 

Standings provided by Sofascore