BRUNO JOBST
12.9.2024., 07:00
U RUJNU PONOVO PADAJU ČUNJEVI

Na staze izlaze kuglači i kuglačice iz čak 53 kluba Regije Istok

Nakon tri mjeseca stanke počinje nova kuglačka sezona. Za nju su se marljivo pripremali i klubovi koji gravitiraju Regiji Istok. Nemali je broj onih koji će participirati u nekom službenom natjecanju pod okriljem HKS-a. Podsjećamo, kod nas je čak šest ligaških razreda, od onog najjačeg, superligaškog, sve do četvrtoligaškog, koji je zapravo peti po kvaliteti.

Kada krajem rujna u pogonu budu sve lige, aktivno će sudjelovati 198 klubova, koji nam dolaze iz pet regija. Ova naša, istočna, bit će zastupljena s 53 kolektiva, koji tako čine 26,7 posto kuglačke klupske natjcateljske scene u Lijepoj Našoj.

Elitni razred, koji od prošle sezone ima pridjev superligaški, ima po deset klubova u obje konkurencije. Tu nas predstavlja tercet, odnosno muški dvojac (Osijek, Đurđenovac) i kuglačice Đakova. To je uglavnom najčešći broj posljednjih nekoliko sezona, teško da će se broj klubova s ovih prostora povećati u dogledno vrijeme. Jedino može biti manji, nadamo se da neće.

Zato ih ne nedostaje u Prvoj ligi Sjever za kuglače, gdje 50 posto otpada na predstavnike Regije Istok. Šestorka - Fortuna (Đakovo), Nove nade (Požega), Pakrac-Papuk, Zanatlija (Sl.Brod), Zrinski Pivovara (Osijek) i Željezničar (Belišće), borit će se za što bolji plasman u drugom jakosnom razredu. Kod žena se on zove Druga liga Sjever, a tu je broj čak i veći, jer među 12 je čak sedam naših predstavnika. To su: Beli Manastir, Obrtnik (N. Gradiška), Sloboda Tvin (Virovitica), Obrtnik (Sl. Brod), Osijek '97, Pakrac i Pitomača.

Treći jakosni razred kuglača zove se Druga liga Istok, znači da je kompletna lista slavonska (12), a u njoj su: Slavonac (Bukovlje), Našice (ovaj je dvojac već odigrao dvoboj 1. kola, a slavio je Slavonac 5:3), Belišće, Brod, Nova Gradiška, Obrtnik (Požega), Osijek II, PKK Halo 192 (Sl. Brod), Đakovo, Slavonski Banovac, Tvin (Virovitica) i Željezničar (Osijek).

Prema službenom kalendaru, za sva ta natjecanja početak je tijekom vikenda koji je pred nama. Ostatak počinje posljednjeg vikenda u rujnu (27.), a riječ je o još tri natjecanja. Treća liga podijeljena je na dvije zone. Devet klubova je u Zoni Osijek, to su: Darda, Donji Miholjac, HT (Osijek), HVIDR-a (Virovitica), Orahovica, Pitomača, Tramvaj (Osijek), Vodovod Grada Vukovara i Zara-Auto Matrix (Osijek). U Zoni Požega je deset klubova: Croatia (Mihaljevci), Hrast (Požega), INA-Požega, Lokomotiva 1967 (Sl. Brod), Obrtnik-BAM (N. Gradiška), Požega, Regoč (SB), Slavonija (NG), Sloga (Prekopakra) i Zanatlija II (SB). I na kraju, šest klubova čini Četvrtu ligu Požega, a u njoj su: Elektra, HVIDR-a, PPK Kutjevo, Zlatni Lug (svi Požega), Lipik 1974 i Slavonski Banovac II.