USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
12.9.2024., 18:01
KUGLAČI OSIJEKA KREĆU U NOVI CIKLUS

Jasni domaći ciljevi, veseli povratak na europsku scenu

U subotu počinje 34. izdanje prvenstva Hrvatske za naše najbolje kuglačke klubove. Svoju 33. sezonu kao član elitnog razreda spreman je odraditi i KK Osijek (ispao u sezoni 2019./20., ali se ekspresno vratio nakon godinu dana), koji je i dalje klupska perjanica ovog sporta na istoku Lijepe Naše.
U novi ciklus ulazi se s kadrom koji je zajedno već neko vrijeme. Odavno se u vrijeme ljetnog prijelaznog roka nije realizirao neki zvučn(ij)i transfer, izuzetak nije bio ni srpanj 2024.. Na Pampas su stigli Marko Balaž (Ponikve) te dvojac za koji možemo reći i da je povratnički, Marko Tomić (Željezničar) i Josip Rukavina (Fortuna).
- Na okupu je momčad koja je prošle sezone završila četvrta. Ne bismo imali ništa protiv reprize u nadolazećem superligaškom ciklusu, koji će biti itekako zahtjevan. Od deset klubova, odskaču Zaprešić i Mertojak, svi ostali smo tu negdje, a to znači da će biti izjednačenije nego ikada dosada. Stoga je jasno da je glavni cilj zadržati postojeći status, da ne dopustimo da nam se dogodi ono što nam se dogodilo prije četiri godine - smatra jedna od najjačih klupskih uzdanica na stazi, Mario Liović, koji obnaša i dužnost voditelja ekipe, koja će prve bodove tražiti u subotu kod kuće protiv novog člana HEP Superlige.
- Neće biti važan samo svaki bod, na kraju bi i osvojeni poeni mogli odlučivati o poretku i mogućem izbjegavanju najgoreg scenarija. Naravno, što više bodova mora ostati na Pampasu, posebno u dvobojima s onih sedam momčadi s kojima smo, hajmo reći, u istom košu. Prvi protivnik je debitant u najjačoj konkurenciji, Goranka, protiv kojeg smo objektivno favoriti. Prijašnjih sezona imali smo puno teža otvaranja. Lani je to bio Zadar, sezonu prije Mertojak. Ovo je dobra prigoda da krenemo pobjednički - smatra Liović.

DESET KANDIDATA ZA ŠEST MJESTA

Kada se pogleda lista igrača koje je KK Osijek registrirao za nastupajuću sezonu, naprvu se čini da je izbor golem. Prijavljeno je, naime, čak 39 imena, ali jasno je da će četvrtina konkurirati za utakmice u HEP Superligi (poslije i domaćem Kupu) i za nastup na NBC pokalu. To su: Mario Liović, Mario Mušanić, Dario Radoš, Milan i Matija Tutnjević, Ivan Bartulović, Zlatko Pofuk, Marko Tomić, Josip Rukavina i Marijan Šakota.


Uzeti dva boda zapravo je imperativ, jer nakon toga slijede utakmice kod Zaprešića, potom stiže Zadar, a onda se gostuje kod Mertojaka. Tri ekipe koje su prošle sezone bile ispred Osijeka, koji će u 5. kolu ugostiti Đurđenovac, a nakon slavonskog derbija slijedi i euroavantura.
- Nakon premijere ide nam najteža serija. Uvodni dio bit ćemo oslabljeni, bez Mušanića (ima poslovne obveze), koji će propustiti tri uvodne runde. Kompletirat ćemo se do NBC pokala, koji nas za mjesec dana čeka u Apatinu, gdje smo i ovog ljeta odradili nekoliko nastupa. Nisu bili baš najbolji, ali vjerujem da bismo do 14. listopada trebali podići formu i odraditi dobar europski nastup. Nije nas bilo četiri godine u nekom od eurokupova, veselimo se i tom povratku - najavljuje Mario Liović sezonu koja nosi igranje na domaćem i međunarodnom kolosijeku. Za početak, najvažnije je u subotu svladati goste iz Ravne Gore i upisati prvu pobjedu u novoj sezoni.