Zagreb, 20.08.2018 - Tiskovna konferencija Hrvatskog paraolimpijskog odbora u povodu dolaska reprezentacije s Europskog paraplivačkog prvenstva održanog u irskom Dublinu. Na slici osvajač zlatne medalje u utrci na 100 metara leđnim stilom Dino Sinovčić i izbornik Hrvatske paraplivačke reprezentacije Slobodan Glavčić.foto HINA/ Damir SENČAR /ds
HINA/DAMIR SENČAR
7.9.2024., 18:33
NASTAVAK POZITIVNOG NIZA

Hrvatska ima još jednu medalju na POI! Sinovčić je brončani

Posljednjeg dana natjecanja na Paraolimpijskim igrama u Parizu, najbolji hrvatski paraplivač Dino Sinovčić (32) osvojio je treće mjesto u finalu discipline 100 leđno u kategoriji S6 obranivši tako broncu iz Tokija.

Sinovčić je u finalu isplivao vrijeme 1:15.73, a brži od njega bili su tek Kinezi Hong Yang sa 1:14.31 i Jingang Wang sa 1:15.16.

Druga je to paraolimpijska medalja za 32-godišnjeg Splićanina koji je u Tokiju bio treći. Iza njega je i peto mjesto na POI u Rio de Janeiru 2016. godine.

"Presretan sam i prezadovoljan, sve se posložilo kako treba. Nije moglo biti drugačije s obzirom na količinu truda i rada. Od 11. mjeseca ja sam preko 200 dana bio izvan Splita i znam koliko je uloženo u ovu medalju," kazao je član splitskog Mornara.

"Imao sam iskustvo s prošlih Igara, na kojima sam već osvojio medalju, tako da sam u Parizu plivao opušteno, pred svojim roditeljima i prijateljima. Oduševljen sam," kazao je Sinovčić koji je ove godine na Europskom prvenstvu u portugalskom Funchalu bio srebrni, drugi je bio i u svibnju 2021. godine, također na Madeiri. Ima i europsko zlato iz Dublina (2018), te broncu 2009. u Reykjaviku. Na Svjetskim prvenstvima je osvojio tri medalje - dva zlata (2019, 2022) i srebro (2023).

Sinovčić je ove godine je na Europskom prvenstvu u portugalskom Funchalu bio srebrni, drugi je bio i u svibnju 2021. godine, također na Madeiri. Ima i europsko zlato iz Dublina (2018), te broncu 2009. u Reykjaviku. Na Svjetskim prvenstvima je osvojio tri medalje - dva zlata (2019, 2022) i srebro (2023).

Treća je to hrvatska medalja u Parizu, nakon što je parastolnotenisačica Anđela Mužinić Vincetić osvojila zlatnu medalju u kategoriji WS3, dok je Luka Baković bio treći u bacanju kugle u kategoriji F46.

"Kažu da smo najsportskiji grad na svijetu i mislim da smo to i dokazali. Jednostavno to imamo u sebi i nekome ne priznamo da je bolji od nas," dodao je.

Počeo je plivati u sklopu rehabilitacije. Na bazenu su ga primijetili treneri PK Mornara koji su smatrali da ima potencijala i talenta za bavljenje tim sportom, pa sam im se pridružio.

U Mornaru je bio od 2004. do 2006. godine, potom je od 2006. do 2020. godine bio član Plivačkog kluba Cipal iz Splita, a 2020. se vratio u Mornar gdje radi i kao trener.

Posebno je pohvalio atmosferu na bazenu.

"Bilo je fenomenalno, posebno što su na tribinama bili moji roditelji, prijatelji, što mi je dalo dodatnu snagu i motiv. Izvuklo je maksimum iz mene. Sada se treba malo odmoriti i okrenuti Los Angelesu. Godine su za sada samo broj, još uvijek mogu, dobro se osjećam i guštam. Onog trenutka kada osjetim da to nije to, prvi ću podignuti ručnu," dodao je.

Njegova velika ljubav je i košarka. Dino je bio jedan od suosnivača je košarkaškog kluba u kolicima KKI Split. Zbog Pariza je košarku stavio na stranu.

"Iduću godinu ću se malo okrenuti košarci, u Zagrebu bi se za dvije godine trebalo održati Europsko prvenstvo divizije B, pa ćemo malo pokušati dati obol, ali plivanje će i dalje biti u glavnom fokusu," kazao je.

Sinovčića već godinama trenira Slobodan Glavčić.

"Zadovoljan sam, tko ne bi bio zadovoljan medaljom na paraolimpijskim igrama. Dobro smo se pripremili i samo smo naplatili svoj rad. Zadržali smo kontinuitet, puno je većih emocija bilo u Tokiju jer mu je to bila prva medalja. Ovo je sada već navika," kazao je Glavčić.

"Mi smo više od 200 dana izvan Splita, u Parizu smo bili od 22. kolovoza, trenirali smo. Dobro smo odradili posao. Sada moramo sjesti i dogovoriti plan za dalje. Dino radi kao trener u Mornaru i to nam je sreća, jer smo obojica tamo zaposlena pa imamo razumijevanje svojih kolega," zaključio je.

Hrvatska je ukupno na ljetnim paraolimpijskim igrama osvojila 29 medalja, šest zlata, uz osam srebrnih i 15 brončanih medalja.