epa11508539 Donna Vekic of Croatia reacts during the Women's Singles third round match against Coco Gauff of the US at the Tennis competitions in the Paris 2024 Olympic Games, at the Roland Garros in Paris, France, 30 July 2024. EPA/RITCHIE B. TONGO
EPA
2.9.2024., 09:25
DONNA VEKIĆ ZAUSTAVLJENA U OSMINI FINALA US OPENA

U New Yorku kao u Parizu, Zheng je ovaj put morala igrati tri seta

Najbolja hrvatska tenisačica Donna Vekić završila je svoj put na ovogodišnjem US Openu u osmini finala. Nije tako uspjela izjednačiti najbolji svoj doseg na terenima Flushing Meadowsa iz 2019. godine kada se plasirala u četvrtfinale gdje ju je zaustavila Bjeloruskinja Arine Sabalenka. Zanimljivo, da je Donna ove godine uspjela ući u četvrtfinale, ponovno bi se sastala sa Sabalenkom.

Ovako će suparnica Bjeloruskinji biti Kineskinja Quinwen Zheng. Njezino vam ime zvuči poznato? Riječ je o tenisačici koja je u finalu Olimpijskih igara u Parizu svladala Donnu tada u dva seta sa 6:2, 6:3. Ovaj put Kineskinja je za pobjedu trebala odigrati tri seta, a na terenu su tenisačice provele dva sata i 53 minuta igre. Nadali smo se kako će se Donna već sada, mjesec dana nakon finala Pariza osvetiti za taj poraz. Nažalost, Zheng je slavila sa 7:6(2), 4:6, 6:2.

Tijekom meča bilo je vrlo malo breakova. U prvom su setu obje tenisačice držale svoj servis te je set odlučen u tie breaku u kojem je bolja bila Kineskinja. U drugom setu Vekić je odmah na početku oduzela servis kineskoj tenisačici i povela 2:0, no Zheng je odmah potom vratila servis. Vekić na kraju seta dolazi u priliku koju onda i iskorištava i uzima servis za 6:4. U trećem setu, međutim, Kineskinja oduzima prvi servis Vekić i onda još jedan na kraju čime si je osigurala pobjedu. Vekić je u meču servirala devet aseva, a Kineskinja deset, Vekić je napravila osam dvostrukih pogrešaka, a Zheng šest. Hrvatska je tenisačica oduzela servis suparnici dva puta, a svoj je izgubila tri puta. Kineskinja je imala 33 winnersa, a Vekić 34. No ono što je odlučilo meč su neprisiljene pogreške, Zheng ih je napravila 21, a Vekić 36.

Ovo je bio njihov četvrti međusobni susret i treća pobjeda kineske tenisačice. Bez obzira na to što je, sigurni smo, očekivala više, nastup Osječanke na ovogodišnjem US Openu nikako ne možemo smatrati neuspješnim. Čak suprotno. Odigrala je nekoliko odličnih mečeva, dokazala kako je njezina razina teniske igre vrlo visoka, a vjerujemo kako je i pitanje vremena kada će dočekati i pobjedu nad Zheng, koja je inače sedma tenisačica svijeta. Donna Vekić trenutno je na 24. mjestu.