Mia Wild u Limi je osvojila drugo mjesto u utrci na 100 metara prepone

Mia Wild u Limi je osvojila drugo mjesto u utrci na 100 metara prepone

2.9.2024., 07:15
SVJETSKA JUNIORSKA VICEPRVAKINJA

Mia Wild je odbila brojne pozive američkih sveučilišta

“Gotovo sigurno mogu reći da će Mia ostati u Slavoniji Žito. U Osijeku imamo sve uvjete za napredovanje”

Jedan poziv u subotu malo prije ponoći popravio nam je raspoloženje nakon odgledane "poljudske ružnoće" u izvedbi nogometaša Osijeka.

Nakon cjelodnevnog "emotivnog pražnjenja" iz Perua nam se javio Saša Šešum, trener Mije Wild, članice AK Slavonija Žito, koja je u petak u finalu Svjetskog juniorskog prvenstva koje je održano u Limi u utrci na 100 metara prepone osvojila drugo mjesto i srebrnu medalju. Istrčala je 13,15 sekundi, što joj je drugi najbolji rezultat karijere u toj disciplini. Brža od nje bila je samo Jamajčanka Kerrica Hill, koja je bila zlatna s vremenom 12,99, a broncu je osvojila Australka Delta Amidzovski s 13,24. Mia je, inače, djetinjstvo provela u Nuštru, a od jeseni je maturantica osječke Prirodoslovne gimnazije Ruđer Bošković.

Dva zlata i srebro

Petak je bio sjajan dan za hrvatsku atletiku u Limi jer, osim Mijina srebra, naslov svjetskog juniorskog prvaka u skoku u dalj ostvario je i Roko Farkaš. Bilo je itekako razloga za slavlje u hrvatskom taboru u glavnom peruanskom gradu jer je samo dan prije naslov svjetske prvakinje u sedmoboju osvojila Jana Koščak.

- Istina, proslavilo se, a imali smo i razloga. Zlato i srebro u jednom danu, pa još i Janino zlato. Iskreno, i meni i Miji je trebao cijeli dan shvatiti što je ostvarila. Doista smo oboje bili prazni. Sezona je bila dugačka, a sve smo podredili ovom natjecanju - pričao nam je trener svjetske juniorske viceprvakinje.

Mia Wild i trener Saša Šešum

Mia Wild i trener Saša Šešum

Dok je pričao s nama, hodao je po tribini Stadiona Atletico de la Videna ne bi li pronašao svoju učenicu kako bi i ona prenijela svoje dojmove. Nije ju pronašao. Bit će prilika za razgovor. Najranije već u srijedu, kada je planiran dolazak u Osijek, a vjerujemo i doček jer su prijateljice i prijatelji iz AK Slavonija Žito uoči finala slali Miji video s riječima podrške.

DRUGO SREBRO U SLAVONIJI ŽITO

Sa zlatnim medaljama Jane Koščak i Roka Farkaša te srebrom Mie Wild hrvatska atletika došla je do brojke od 16 medalja, koliko je osvojeno na svjetskim juniorskom atletskim prvenstvima. Među osvajačima medalje nalazi se još jedan član AK Slavonija Žito. Prije 12 godina na Svjetskom juniorskom prvenstvu koje je tada održano u Barceloni srebro u skoku s motkom osvojio je Ivan Horvat. Mia je s rezultatom iz Lime izjednačila rezultat svoga starijeg klupskog kolege i državnog rekordera u skoku s motkom

- Stigle su nam poruke sa svih strana. Iz Nuštra, Osijeka, od naših kolegica i kolega iz atletike. Vjerojatno sam nekome propustio zahvaliti, pa svima još jednom zahvaljujem.

Uoči puta Saša i Mia bili su umjereni optimisti. Nisu najavljivali napad na medalju, već finale u kojem je onda "sve moguće".

- Bili smo oprezni, ali i svjesni koliko vrijedi i da je fizički 'top' pripremljena. Kada je odradila kvalifikacije i polufinale, bili smo svjesni da ima medalju ponovi li sličnu utrku u finalu. Bilo je samo pitanje kojeg sjaja jer je cura iz Jamajke ipak nešto brža od ostatka.

Pratili smo Mijine nastupe na IAAF streamu. U kvalifikacijama i polufinalu djelovala je prilično mirno, no uoči finala je izgledala nervozno.

Mia Wild

Mia Wild

- Mene je izjedala trema, a kako nju neće. Moj je cilj bio ponajprije ju smiriti. Uvjeriti da samo gleda naprijed, preponu po preponu. Trebala je zadržati fokus i koncentraciju jer ovo je takva disciplina. Vidjeli ste što se dogodilo Kubanki odmah na startu. Mia je pravi borac! Ne boji se nikoga. Njezina je velika prednost završnica. Možda lošije starta na prvoj - drugoj preponi, ali završnica je apsolutno njezina.

Još Hanžek pa škola

Povratak iz Perua predviđen je danas, ali bit će do leta i malo vremena za obilazak. Kakav je dojam zasad ostavila Lima?

- Dosta je hladno. Sjedimo na tribinama u jaknama. To je možda i razlog što nisu padali osobni rekordi, pa je njezin rezultat u finalu doista odličan s obzirom na uvjete. Atmosfera na natjecanjima je jako dobra, pozitivna, posebice u popodnevnom programu, kada su se trčala finala. Jako je dobra posjećenost. Do odlaska je planirano obići grad, zasad smo vidjeli njihove piramide, koje su nam tu blizu u gradu.

Do kraja sezone slijedi još nastup na Hanžeku već predstojeći tjedan. Mia će potom za tjedan dana, kao svjetska juniorska viceprvakinja, sjesti u školske klupe. Kakvi su joj planovi nakon završetka srednje škole?

- Naravno nastaviti trenirati i upisati fakultet. Gdje? Po onome o čemu smo razgovarali gotovo sigurno mogu reći u Osijeku. Tako da će ostati i dalje u Slavoniji Žito. Već je Mia odbila brojne pozive s američkih sveučilišta. Javlja ih se dosta, a sigurno će se javljati još više nakon ovoga uspjeha. Zaključak je da u Osijeku imamo zasad sve uvjete za napredovanje. Prate nas i iz Kluba, atletskog saveza i iz olimpijskog odbora.

Nagodinu ispod 13 sekundi

Rezultat? Osobni rekord joj je 13,10. Nije tako daleko ni hrvatski seniorski rekord Andreje Ivančević od 12,85 sekundi. “Da su okolnosti bile drukčije, da se Svjetsko prvenstvo održalo negdje bliže, vjerujem kako je Mia već ove godine mogla ići ispod 13 sekundi. Ona tu brzinu ima već sada, bude li sve u redu, ponajprije sa zdravljem, logično je da već sljedeće godine ide ispod 13 sekundi”, zaključio je trener svjetske juniorske viceprvakinje.

Unatoč tome što je tartan staza u Gradskom vrtu puna rupa i zrela za obnovu pa je ovo ljeto trenirala u Vukovaru.

Mia Wild

Mia Wild

- Vukovar joj je bio zgodan jer joj je bio bliži obiteljskoj kući u Nuštru. Istina staza u Osijeku je problem i vjerujem kako će se uskoro riješiti, ali mislimo da, unatoč tome, kod nje ima još jako puno rezerve. Znate li da ona još uvijek trenira samo četiri puta tjedno? Ni blizu još profesionalnom radu od osam ili deset treninga tjedno. Plan je postupno je opterećivati.

Sljedeća sezona posljednja je godina Mijina juniorskog staža, a na redu je juniorsko prvenstvo u Finskoj. S obzirom na to da je najbolja Europljanka u finalu iza Mije bila Poljakinja na petom mjestu, na to će Europsko prvenstvo ući kao prva favoritkinja.

- Polako ćemo ulaziti i u seniorsku atletiku. Sljedeće godine cilj je ostvariti normu i za Europsko seniorsko dvoransko prvenstvo u Nizozemskoj. n