Pariz, 28.08.2024. - Ceremonija otvaranja paraolimpiskih igara Paris 2024. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk
DANIEL KASAP
29.8.2024., 00:15
Nastupit će i 22 hrvatska parasportaša

Spektakularnom svečanošću u "srcu" Pariza otvorene 17. Ljetne paraolimpijske igre

Spektakularnom svečanošću u "srcu Pariza", na glasovitoj aveniji Champs-Elysees i Place de la Concorde otvorne su 17. Ljetne paraolimpijske igre na kojima će idućih 11 dana nastupiti oko 4.400 parasportaša iz 168 delegacija, među kojima i 22 hrvatskih parasportaša.

Nešto više od dva tjedna nakon završetka Olimpijskih igara na Stade de Franceu, glavni francuski grad postao je središe paraolimpijskog sporta.

Po prvi put u povijesti ceremonija otvaranja održala se izvan stadiona. I dok je tijekom otvaranja OI u središtu bila rijeka Siene, večeras su središte bili kultni Place de la Concorde i Champs-Elysees na kojima se okupilo oko 60.000 gledatelja.

Ovoga puta domaćini su imali sreće i s vremenom. Za razliku od "potopa" za vrijeme otvaranja olimpijskih igara, vrijeme večeras u Parizu teško da je mogla biti bolje. "Grad ljubavi zakucao je za srce svakog paraolimpijca," kako su kazali Parižani.

Premda je Pariz nedavno po treći put organizirao Olimpijske igre nakon 1900. i 1924. godine, ovo je prvi put da je glavni francuski grad domaćin Paraolimpijskih igara. Naime, tek od 1988. i Seoula, OI i POI se održavaju u istom gradu i na istim borilištima.

Pariz, 28.08.2024. - Ceremonija otvaranja paraolimpiskih igara Paris 2024. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk
DANIEL KASAP

U četvrtak počinju natjecanja, prva nastupa Mečić

U četvrtak, 29. kolovoza počinju natjecanja na 17. ljetnim Paraolimpijskim igrama, a od hrvatskih sportaša prva će nastupiti paraplivačica Emma Mečić u kvalifikacijama utrke na 400 metara slobodno u kategoriji S9.

Mlada 17-godišnja plivačica je na EP u travnju ove godine na 400 slobodno osvojila zlatnu medalju. Bilo je to njezino drugo veliko odličje nakon što je prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Manchesteru senzacionalno osvojila srebrnu medalju u istoj disciplini.

U četvrtak s nastupima kreću i parastolnotenisačice Anđela Mužinić Vincetić i Helena Dretar Karić u igri parova.

Anđela je zajedno s Helenom osvojila ekipno srebro na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru (2016), te broncu u Tokiju (2020). Međutim, u Parizu nema ekipne konkurencije, već se igra singl i u parovima. Na startu turnira hrvatske igračice očekuju Tajlanđanke Wijitra Jainn, te Panwas Springam.

Nastupit će i parastolnotenisači Borna Zohil i Mirjana Lučić u mješovitim parovima protiv Nijemaca Thomasa Raua i Juliane Wolf.

Natjecatelji u bocciji Davor Komar, Dora Bašić i Anamaria Arambašić kreću s natjecanjima po skupinama.

"Želimo da ove igre promijene živote," kazao je predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC) Andrew Parsons. Predsjednik IPC-a ponovio je uvjerenje da će pariške POI biti najspektakularnije u povijesti.

"Često sam to govorio," priznao je. Ali danas više nemam ni najmanje sumnje," dodao je.

Zanimljiva ceremonija otvaranja, pod nazivom "Paradoks" je kroz pet "umjetničkih slika" otvorila pitanje invaliditeta i inkluzije. Vodila nas je od razdora do sloge. Svaka umjetnička sekvenca pričala je priču o tome kako se izvođači sastaju, ponovno otkrivaju jedni druge i rade zajedno na stvaranju, novog, inkluzivnijeg i mirnijeg društva.

"Sve su poteškoće različite, ali od trenutka kada ih uzmemo u obzir, mi ih predstavljamo i činimo vidljivima," naveli su autori dodavši kako se željelo odmaknuti od “herojskih klišeja”.

"Ovo je spektakl koji će predstaviti paraolimpijske sportaše i vrijednosti koje oni utjelovljuju, koji će ujediniti gledatelje i televizijsku publiku diljem svijeta oko jedinstvenog duha Paraolimpijskih igara", rekao je rekao je umjetnički direktor svečanosti otvaranja Thomas Jolly iza kojeg su i svečanosti otvaranja i zatvaranja OI.

Pariz, 28.08.2024. - Ceremonija otvaranja paraolimpiskih igara Paris 2024. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk
DANIEL KASAP

Ples je bio središnji dio predstave, slaveći sve vrste tijela kroz univerzalni jezik pokreta, a plesači su koristili ruke, noge, invalidska kolica ili prilagođene tricikle.

Za koreografiju je bio zadužen Šveđanin Alexander Ekman, poznat po svojim grandioznim scenografijama, a sudjelovalo je više od 150 plesača, uključujući dvadesetak s invaliditetom, u showu koji je nosio poruke o inkluziji.

Predsjednica Francuskog paraolimpijskog odbora Marie-Amélie Le Fur, osvajačica devet paraolimpijskih atletskih medalja, uključujući tri zlatne medalje, naglasila je kako želi da Igre izazovu slično uzbuđenje kao i Olimpijske igre.

"Želim da to bude ljubav na prvi pogled", rekla je ovaj tjedan za Le Parisien.

Sportaši su u povorci kroz Champs-Elysees ušli na Place de la Concorde, kao da ih grad Pariz u samom srcu grada snažno grli. Hrvatsku zastavu nosili su parastolnotenisačica Anđela Mužinić Vincetić i paraplivač Dino Sinovčić. Za odličnu atmosferu tijekom parade delegacija brinuo se DJ Myd odjeven u veliki plašt u bojama francuske zastave.

POČINJU PARAOLIMPIJSKE IGRE U PARIZU

Svi zaslužuju poštovanje, izbjeglice poseban naklon

U protokolarnom dijelu programa govore su održali predsjednik IPC-a Andrew Parsons, te predsjednik Organizacijskog odbora Tony Estanguet, nakon kojih je francuski predsjednik Emmanuel Macron i službeno otvorio Igre otvorenim.

Estanguet je poručio kako "večeras počinje paraolimpijska revolucija”.

"Svakom vašom pobjedom bit ćemo ponosni, cijela država će se promijeniti i svijet će napredovati. Svaka od emocija koju ćete natjerati da proživimo, nosit ćete poruku koja nikada neće izblijediti. Ovo je paraolimpijska revolucija," poručio je prvi čovjek Organizacijskog odbora.

"Pokazat ćemo da nas različitost čini jačima, ljepšima," dodao je Parsons.

"Okupili smo se u najljepšem gradu na svijetu u jednom od najkritičnijih trenutaka naše novije povijesti. Dok raste isključenost, sport nas spaja. Pokazat ćemo da nas različitost čini jačima, ljepšima i da je to pozitivan vektor. Širom otvorimo svoje umove, jer ono što će vam paraolimpijski sportaši pokazati bit će vještine koje će vas zadiviti," istaknuo je Parsons.

"Nadam se da će Paraolimpijske igre biti iskra koja će zapaliti revoluciju inkluzije," rekao je.

Pariz, 28.08.2024. - Ceremonija otvaranja Paraolimpijskih igara Paris 2024. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk
DANIEL KASAP

Jedan od vrhunaca ceremonije otvaranja bilo je i paljenje paraolimpijskog plamena. Jedinstvena značajka paraolimpijskog pokreta je da nekoliko paraolimpijskih plamenova može sijati istovremeno. Po dolasku na francusko tlo, plamen je podijeljen u 12 plamenova, kako bi odražavao broj dana Paraolimpijskih igara. Oko 1.000 nositelja baklje širilo je energiju Igara diljem Francuske, ističući regije predane promicanju uključivanja u sport i podizanju svijesti o problemima invaliditeta.

Florent Manaudou, francuski stjegonoša na Olimpijskim igrama u Parizu, trčao je od Champs Elysees kako bi donio plamen na Place de la Concorde, a zatim ga je predao francuskom tenisaču u kolicima Michaelu Jeremiaszu kojem se pridružilo više od 150 plesača i izvođača koji nose plamene baklje uz taktove Bolera francuskog skladatelja Mauricea Ravela, jedne od najizvođenijih baletnih partitura u svijetu.

Prvi svjetski astronaut s invaliditetom nosio zastavu

Jedan od nositelja paraolimpijske zastave na otvaranju Paraolimpijskih igara u Parizu bio je 43-godišnji Britanac, John McFall, prva osoba s tjelesnim invaliditetom kojoj je Europska svemirska agencija odobrila buduće svemirske misije.

Kao aktivni sportaš je sudjelovao na Paraolimpijskim igrama 2008. u Pekingu osvojivši broncu na 100 metara u svojoj kategoriji.

McFall je inače ortoped i kirurg, koji je u prometnoj nesreći sa 19 godina izgubio dio desne noge. S njim u Parizu je i supruga, također bivša paraolimpijka, te njihovo troje djece.

Britanac je želio pokazati svijetu i sadašnjim sportašima da nema granica ni za osobe s tjelesnim invaliditetom.

"Mislim da je sport bio jako moćno sredstvo koje je natjeralo ljude da cijene ono za što je netko sposoban. Ali sada kada imamo paraolimpijski sport na radaru puno više, to je stvarno sjajna i moćna platforma kako bi se vidjelo za što su sposobni ljudi s tjelesnim invaliditetom," kazao je za Reuters.

"Moja ključna zadaća je promicanje uključivanja osoba s različitim preprekama u društvo te borba za jednakost i različitost," dodao je.

U studenom 2022. Europska svemirska agencija (Esa) odabrala ga je za prvog paraastronauta nakon što je prošao višemjesečna rigorozna testiranja njegovih sposobnosti da izvede hitne postupke u orbiti i načina na koji bi se kretao i stabilizirao u mikrogravitaciji.

"Uvjeren sam da je odabir ESA-e i organizatora Paraolimpijskih igara važan korak naprijed za osobe s invaliditetom," naglasio je.

Baklju su potom na putu prema Jardin des Tuileries nosile brojne paraolimpijske legende, a kao posljednji kotao su zajedno upalili Charles-Antoine Kouakou, Fabien Lamirault, Elodie Lorandi, Alexis Hanquinquant i Nantenin Keita.

Veličanstveni balon koji je nosio olimpijski plamen iznad vrta Tuileries tako se "vratio" i za Paraolimpijske igre.

Podsjetimo, tijekom nedavnih OI olimpijski plamen su upalili proslavljena atletičarka Marie-Jose Perec i veliki džudaš Teddy Riner. Perec i Riner su u vrtu Tuileries upalili vatru u balonu koji se potom podigao u zrak.

Čarolija ovog "plamena bez goriva", podjednako je očarala turiste i Parižane. Brojni stanovnici francuske metropole se nadaju da će kotao zauvijek ostati na tom mjestu.

Paraolimpijski kotao bit će osvijetljen i dostupan javnosti svaki dan od 29. kolovoza do 7. rujna. Poletjet će "u zalazak sunca", a točno vrijeme bit će navedeno svaki dan na web stranici organizacije JOP, naravno ako to vremenski uvjeti dopuste. Tijekom Olimpijskih igara kotao je ostao prikovana za zemlju u olujnim večerima.