Pariz, 03.08.2024 - Finalni me? teniskog turnira za ?ene na Olimpijskim igrama Pariz 2024, Donna Veki? - Qinwen Zheng. Na slici Donna Veki?. foto HINA/ Damir SEN?AR/ ds
HINA/ Damir SENČAR
29.8.2024., 19:18
OSJEČANKA PROŠLA 2. KOLO US OPENA

Donna Vekić i sljedeći tjedan planira provesti u New Yorku

Donna Vekić i prelaskom preko Bare sačuvala je europsku formu koju je izgradila plasmanom u polufinale Wimbledona, a potom i osvajanjem srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Parizu. Najbolja hrvatska tenisačica plasirala se u treće kolo US Opena u New Yorku. U dvoboju drugog kola pobijedila je Belgijku Greet Minnen (WTA - 70.) sa 7:5, 6:1. Za novu pobjedu trebalo joj je 80 minuta. Tako je Donna već drugi meč na terenima Flushing Meadowsa okončala nakon dva seta. U prvom kolu svladala je Australku Kimberly Birrell sa 6:4, 6:4, a za to joj je trebalo sat i 35 minuta igre. Dobra je to okolnost, jer sigurno je u New York stigla kako bi u njemu provela najmanje dva tjedna. Posljednji put u drugom tjednu US Opena igrala je 2019. godine, kada se plasirala u četvrtfinale. Osim tada, još je dva puta ulazila u treće kolo. Bilo je to 2017. i 2020. godine. Četvrti put u trećem kolu na US Openu igrat će protiv 22-godišnje Amerikanke Peyton Stearns (WTA - 47.), koja je u drugom kolu iznenadila 12. nositeljicu, Ruskinju Dariju Kasatkinu, svladavši ju sa 6:1, 7:6 (3).

Što se tiče Donnina nastupa protiv Belgijke Minnen, odigranog na terenu broj 12 u Nacionalnom teniskom centru "Billie Jean King", tenisačice su sigurno držale svoje servise do rezultata 5:5, ali je u 11. gemu Vekić iskoristila priliku koju joj je ponudila suparnica s tri uzastopne pogreške, te neobranjivim forhendom došla do breaka. U sljedećem gemu je najbolja hrvatska tenisačica osvojila prvu dionicu meča. Donna je niz nastavila i u drugom setu, koji je otvorila breakom, te povela sa 2:0, nakon što je izvukla 15-40 na svom početnom udarcu, što su bile jedine dvije prilike za break koje je Belgijka imala. Minnen je uspjela zadržati servis i osvojiti treći gem, ali to joj je bio posljednji trenutak u kojem je bila ravnopravna. Nizom od četiri gema Vekić je zaključila dvoboj i plasirala se u 3. kolo US Opena. Vekić je protiv Minnen spasila obje break-lopte i iskoristila četiri od pet prilika za oduzimanje servisa suparnici. Osvojila je 83 % poena kad bi pogodila prvi servis i 55 % poena na drugom servisu.

Sljedeći meč, protiv 23-godišnje djevojke iz Cincinnatija, bit će odigran u petak. Bit će to prvi službeni dvoboj Vekić - Stearns. Amerikanka je prošle goine na US Openu došla do osmine finala.