Osijek: 3.02.2014Vladimir Premuš


Vladimir Premuš, snimljeno 2014.

Josip Šeri
27.8.2024., 14:30
IN MEMORIAM: VLADIMIR PREMUŠ

Otišao je čovjek koji je pet puta tukao Matu Parlova

Osječka sportska obitelj ostala je bez jedne istinske legende. Nakon kraće bolesti u 81. godini preminuo je Vladimir Premuš, boksačka legenda koja je ispisivala povijest toga sporta u Osijeku, u kojem ima bogatu tradiciju - pojava Luke Pratljačića i ostalih mlađih generacija boksača u gradu na Dravi nije nikakva slučajnost.

Rođen je 1943. godine u Daruvaru, ali je postao simbol Osijeka i donedavno često viđan u gradu u šetnji sa sinom Zoranom. Posebno često ga se moglo vidjeti nakon što je otišao u mirovinu, koju je stekao radeći u Slobodi. Prvo kao pekar, a poslije kao vozač kamiona, raznoseći kruh čak i u vrijeme Domovinskog rata tijekom najtežih trenutaka za grad opskrbljujući kruhom one malobrojnije sugrađane koji su ostali u gradu, ali i hrvatske branitelje na crti bojišta.

pp4209vladimirpremus

Premuš je odradio više od 250 boksačkih mečeva, najviše u osječkoj Mladosti i Slavoniji te pred kraj karijere i u BK-u Borovo. Osijek je šezdesetih godina prošlog stoljeća imao plejadu sjajnih boksača, među kojima je bio jedan od najistaknutijih. Mnogi su Osječani zbog boksačkih mečeva pohodili tadašnji Radnički dom koji je, osim poznatih plesnjaka, bio zapamćen i po sjajnim mečevima. Vlado je bio prvak Balkana, a jedan je od rijetkih, ako ne i jedini, koji se može pohvaliti kako je u svojoj karijeri imao pozitivan omjer pobjeda i poraza s legendarnim olimpijskim i kasnije svjetskim profesionalnim prvakom Matom Parlovom.

- Bilo je to odlično. Da samo znate kako smo se 'perjali' - pričao nam je jednom u osječkom slengu Vladimir, koji je u devet mečeva čak pet puta pobijedio jednog od najvećih hrvatskih sportaša svih vremena.

Posjetio je Premuš posljednje počivalište svoga velikog rivala. Na poziv pulskih kroničara sporta prije desetak godina stigao je u Pulu s još jednim prvakom bivše Jugoslavije iz toga vremena i članom osječkog i kasnije kluba iz Borova, Đurom Šebeščenom. Zajedno s još nekolicinom boksača iz Matine generacije obišli su posljednje počivalište legendarnog boksača. Vladimir će biti pokopan na osječkom groblju svete Ane, a ispraćaj boksačke legende bit će u četvrtak, 29. kolovoza s početkom u 14.10 sati.