26.8.2024., 18:55
Hrvatski športski muzej

Tamara Boroš broncu darovala Muzeju

Tamara Boroš, najbolja hrvatska stolnotenisačica svih vremena, Hrvatskom športskom muzeju donirala je niz odličja osvojenih tijekom svoje karijere, kao i pripadajuću opremu. U kolekciji se ističe brončana medalja s pojedinačnog Svjetskog prvenstva 2003. u Parizu, što je posljednje odličje neke europske i neazijske igračice do danas na svjetskim prvenstvima.
Koliko su one jake u svijetu, toliko je Tamara Boroš bila moćna na europskoj razini. Trostruka je europska prvakinja u ženskim parovima, osvajačica ukupno 12 medalja na europskim prvenstvima, pojedinačno, u paru i ekipno. Triput je bila mediteranska prvakinja i jednom viceprvakinja. Bila je na 2. mjestu ITTF svjetske rang-liste stolnotenisačica 2002. Nastupila je i na četirima olimpijskim igrama, od Atlante 1996. do Pekinga 2008., a za svoje vrhunske rezultate dobila je Državnu nagradu za sport “Franjo Bučar” 2001. godine. Od 2021. izbornica je ženske stolnoteniske reprezentacije Njemačke, koju je odvela do dvije titule europskih ekipnih prvakinja 2021. i 2023. te bronce na SP-u 2022. godine.
No u njezinoj karijeri zasigurno najviše sjaji upravo pariška bronca iskovana prije 21 godinu, a koja slovi i kao najvrjednije ostvarenje ženskoga ‘pingića’ u Hrvatskoj svih vremena. Tu je medalju Tamara ovoga ljeta poklonila Hrvatskom športskom muzeju, gdje će biti u stalnom postavu. “Mislim da je plemeniti cilj na jednom mjestu okupiti najvrjednije medalje u hrvatskom sportu. I za sljedeću generaciju je dobra stvar sve vidjeti na jednom mjestu”, ističe Boroš, koja je ustanovi zaduženoj za čuvanje i promicanje najvrjednije hrvatske sportske baštine darovala ukupno 14 predmeta.
“Možda bude i neka motivacija za nekoliko djece budućeg naraštaja. Moji najveći uspjesi u sportu uvijek me podsjećaju da je sve moguće u životu ako to doista jako želiš. I svaki put kad padneš, moraš ustati i nastaviti te naučiti lekcije iz pogrešaka”, poručila je Tamara Boroš.