Karlo Šutalo
26.8.2024., 19:11
Ove godine sudjelovalo 328.870 djece

Plazma Sportske igre mladih: Svako novo izdanje nosi i rekordan broj sudionika

Na splitskoj završnici mladi iz četiri zemlje natjecali su se u 10 sportova

Kada se u Splitu okupi hrvatska mladost, zajedno s vršnjacima iz susjednih zemalja, to znači da su u tijeku finalna natjecanja u sklopu najveće sportsko-amaterske manifestacije u Europi. Alta banka Međunarodna završnica Plazma Sportskih igara mladih održala se u Splitu od 19. do 24. kolovoza. U gotovo tri desetljeća na Igrama je sudjelovalo više od tri milijuna djece i mladih (sve besplatno), a ovo posljednje izdanje naravno da je bilo i rekordno, te se može pohvaliti impozantnim brojem sudionika, njih 328.870.

Završnih šest dana održana su natjecanja u deset sportskih disciplina: Coca-Cola Cupu, Tommy turniru u malom nogometu, Kinder Joy of Moving turniru u uličnoj košarci, HEP turniru u rukometu, MIS turniru u odbojci, PAKET24 Cupu u tenisu, stolnom tenisu, odbojci na pijesku, PBZ Cupu u šahu te u graničaru i atletici u sklopu Telemach Dana sporta. Jedna medalja završila je i u Slavoniji, osvojili su je basketaši iz ekipe Brate, ja sam iz Donjeg Miholjca, koji su se kući vratili s broncom.

Brončani basketaši iz Donjeg Miholjca

Brončani basketaši iz Donjeg Miholjca

Graničar je posebno popularna disciplina jer se natjecanjima mješovitih ekipa dječaka i djevojčica promiče inkluzija, jednakost i tolerancija. Vrhunac natjecateljskog dijela bila su velika finala Coca-Cola Cupa. Pobjednici tog najvećeg malonogometnog turnira u Europi ekipe su iz Bosne i Hercegovine, FK Pirometal u muškoj i Radnik u ženskoj konkurenciji, nakon što je u finalu bio bolji od ŽNK Rijeka. Medalje najboljim ekipama i pojedincima dodijelile su nogometne legende Aljoša Asanović i Igor Štimac, ministar sporta Sjeverne Makedonije Borko Ristovski, ministar sporta Srbije Zoran Gajić te osnivač i predsjednik Plazma Sportskih igara mladih Zdravko Marić, koji se na kraju obratio okupljenima.

Graničar nije probudio sportski adrenalnin samo kod mlađih sudionika

Graničar nije probudio sportski adrenalnin samo kod mlađih sudionika

- Hvala vladama sve četiri zemlje što nas podržavaju i hvala svim sponzorima što zajedničkim snagama pružamo mogućnost djeci da im na Igrama sve bude potpuno besplatno, da se bave sportom, da se druže, šire toleranciju i fair play. Na kraju ove rekordne sezone želim zahvaliti svoj djeci koja su sudjelovala, koja su i razlog zašto Igre postoje i zbog koje ćemo sve napraviti da se širimo i u druge zemlje.

Na svečanoj ceremoniji zatvaranja uz 824 sudionika Međunarodne završnice bili su i mnogi cijenjeni gosti, među njima domaći i strani gospodarstvenici, političari, aktivni i sada već legendarni umirovljeni sportaši te predstavnici sponzora. Alta banka All star Sports Day nastavio se na Rivi revijalnim PBZ šahovskim kupom, a u sklopu bogatog programa održan je nagrađivani sportsko-ekološki event "Zero Waste – Budi dio igre – Čuvajmo naš planet".

Šahovski potezi nisu strani ni nogometašima Aljoši Asanoviću i Nemanji Vidiću

Šahovski potezi nisu strani ni nogometašima Aljoši Asanoviću i Nemanji Vidiću

Na edukativnom poligonu djeca sudionici Međunarodne završnice još jednom su pokazala kako sport i ekologija idu zajedno, a Zoran Bogdanović, CEO Coca-Cola HBC, dodijelio im je i prigodne nagrade. Prokurative su ovaj put postale sportski teren za atraktivan revijalni turnir u graničaru, na kojem su se gosti Plazma Sportskih igara mladih prisjetili svog djetinjstva. Hrvatska je imala jak sastav, uz Vatrene zmajčeke, četverostruke međunarodne prvake u graničaru, sportski adernalin ponovo su osjetili ministar turizma i sporta Tonči Glavina, olimpijka Barbara Matić, ambasadori SIM-a Predrag Mijatović i Šime Vrsaljko te Deborah Laura iz tvrtke Topps. Na kraju su svi mogli reći samo jedno – vidimo se dogodine, na 29. izdanju.