Mia Wild

Mia Wild

22.8.2024., 07:20
MLADA ČLANICA AK SLAVONIJA ŽITO PUTUJE U PERU

Treba ići korak po korak, ali Mia je vrijedna finala

Darovita preponašica Mia Wild nastupit će na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Limi

Od 26. do 31. kolovoza glavni peruanski grad Lima bit će domaćin Svjetskog atletskog prvenstva za juniorke i juniore. Hrvatsku će na tom natjecanju predstaviti 11 atletičarki i atletičara, a među njima i darovita članica AK Slavonija Žito Mia Wild.

Mlada, 18-godišnja atletičarka, sljedeće školske godine maturantica Prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića u Osijeku, ove je godine svojim rezultatima privukla pozornost pratitelja atletike. U svojoj najjačoj disciplini, 100 metara prepone, s istrčanih 13,10 sekundi u austrijskom St. Poeltenu postavila je hrvatski rekord ne samo u juniorskom uzrastu nego i u U-20. Semafor je jednom ovoga ljeta pokazao još bolji rezultat. U Grazu je, naime, nakon utrke semafor kod njezina imena pokazao rezultat 13,00, što bi bilo izjednačenje najboljeg europskog juniorskog rezultata svih vremena i vrlo blizu čak i norme za Olimpijske igre. Nažalost, nakon utrke pokazalo se da je električni mjerač vremena pogrešno izmjerio brzinu, pa je rezultat poništen. Zato joj onih 13,10 iz St. Poeltena nitko nije mogao oduzeti, kao ni 11,63 sekunde koje je istrčala na 100 metara, što je također hrvatski juniorski rekord.

Mia Wild

Mia Wild

Mia je za predstojeće Svjetsko juniorsko prvenstvo prijavljena za obje utrke na 100 metara, i s preponama i bez prepona, no zajedno sa svojim trenerom Sašom Šešumom, koji će se također u petak preko Zagreba i Amsterdama zaputiti u Limu, a uz blagoslov izbornika juniorske atletske reprezentacije Hrvatske Ivana Desića, odlučeno je da nastupi samo na 100 prepone.

- Natjecanja se održavaju unutar samo pet dana. Da je Prvenstvo Hrvatske, na primjer, Mia bi nastupila u obje discipline, bez obzira na termine, no kako se radi o Svjetskom prvenstvu, što je njezin prvi nastup, odlučili smo nastupiti u utrci gdje objektivno ima puno veće šanse za dobar rezultat, da se ne troši u dvije discipline - pričao je trener mlade članice Slavonije Žito.

Mia Wild s trenerom Sašom ŠešumomUSTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Mia Wild s trenerom Sašom Šešumom

AK SLAVONIJA-ŽITO

Na 100 prepone njezinih 13,10 trenutno je sedmi rezultat u juniorskoj konkurenciji u svijetu. Kako su ispred nje četiri Jamajčanke te Kubanka i Francuskinja, a na Svjetskom juniorskom prvenstvu mogu nastupiti samo dvije natjecateljice ili dva natjecatelja u istoj disciplini iz iste zemlje, može se reći kako u Peru stiže s petim prijavljenim rezultatom od svih konkurentica.

ZA SENIORSKI EP NEDOSTAJALO SAMO 16 BODOVA

Iako se možda nakon onih poslije poništenih 13,00 činio dostižan čak i nastup na Olimpijskim igrama u Parizu, to ipak nije bilo realno. Miju zato već sada ističu kao realnu kandidatkinju za nastup na sljedećim Olimpijskim igrama, u Los Angelesu za četiri godine. Zato joj je vrlo malo nedostajalo da već ove godine nastupi na Europskom seniorskom prvenstvu u Rimu. Uz ostvareni rezultat, za ovaj olimpijski ciklus Svjetska atletska federacija dodala je i mogućnost nastupa kroz bodovanje u posebnim ranking-tablicama. Ima dosta kritika na taj sustav, ali, primjerice, Sara Kolak upravo je kroz sistem “rankinga” ostvarila nastup na Olimpijskim igrama u Parizu i zamalo došla do medalje.

- U tehničkim disciplinama moj je dojam da je lakše ući kroz ranking negoli je to slučaj u trkaćim disciplinama. Jako nam je malo falilo da Mia dohvati Europsko prvenstvo u Rimu. Samo 16 bodova. To znači praktično jedan dobar nastup na nekom jačem mitingu, koji nosi više bodova. No, vjerujte, time se uopće nismo opterećivali. Naš cilj za ovu sezonu, koja je bila iznimno dugačka, bio je nastup na Svjetskom juniorskom prvenstvu - rekao je Saša Šešum.

- Nije velika razlika između njih, sve ovisi o uvjetima u kojima je rezultat ostvaren, a u ovoj konkurenciji desetinka nije puno. Idemo korak po korak. Proći prvo kvalifikacije, onda polufinale, a glavni cilj nam je svakako nastup u finalu. Time bismo bili zadovoljni jer ona će biti juniorka i sljedeće godine, kada bi, smatramo, mogla doživjeti potpunu eksploziju.

AK SLAVONIJA-ŽITO

Kvalifikacije su 29. kolovoza u jutarnjem terminu prema južnoameričkom vremenu. Ako uspješno prođe kvalifikacije, odmah popodne Mia će imati nastup u polufinalu. Finale 100 metara prepone na rasporedu je već sutradan, 30. kolovoza. Vremenski uvjeti u Limi su trenutno potpuno suprotni od onih koji vladaju u Hrvatskoj.

- Tamo je zima, a, koliko vidim, dnevna temperatura ne prelazi više od 18 stupnjeva. Zato su nam, između ostaloga, bile iznimno korisne visinske pripreme na Mariborskom Pohorju, gdje smo proveli deset dana. Tamo je temperatura bila 22-23 strupnja, pa se dalo normalno trenirati. Mislim da smo odradili sve ono što smo planirali - pričao je Šešum.

 Mia Wild  Mia Wild FOTO: AK SLAVONIJA-ŽITO

Mia Wild Mia Wild
FOTO:

AK SLAVONIJA-ŽITO

Zanimljivo, nakon povratka s Pohorja, a uoči puta u Južnu Ameriku, Mia pod paskom svoga trenera odrađuje treninge u Vukovaru, gdje je trenutno puno kvalitetnija tartan-staza negoli je to ona prilično derutna u Gradskom vrtu. Lakše joj je i zbog putovanja. Mia je, naime, trenutno, dok nema škole, kod roditelja u Nuštru.