Zoran ŠpoljarićSvečanost u povodu Dana paraolimpijskog sporta i 26. proglašenje najuspješnijih sportaša po izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora za 2022. godinu održano je 30. siječnja 2023. godine u Zagrebu.Predsjednik HPO-a Ratko Kovačić naglasio je da su uvjeti u kojima su se parasportaši pripremali i osvajali odličja tijekom proteklih godina i posebno 2022. godine bili izazovni, no oni nisu posustali. Ponovno su nas učinili ponosnima, i to na više razina. Sport je jedna od rijetkih konstanti koja nam daje snagu i u najtežim vremenima. Paraolimpijke i paraolimpijci ponovno su pokazali kako su u mogućnosti graditi i pružiti tu snagu. Ne samo na sportskim terenima već i izvan njih, u ulozi promotora različitosti, inkluzije i veleposlanika mira. U Hrvatskom paraolimpijskom odboru težimo boljem, inkluzivnim i jednakopravnom društvu, bez diskriminacije, ovisnosti i sukoba," naglasio je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić u svom uvodnom govoru.Iza hrvatskih parasportaša još je jedna uspješna godina. Parasportaši su u 2022. nastupili na ukupno 82 međunarodna natjecanja u 19 sportova. Nastupili su i na 14 svjetskih prvenstava, osam europskih prvenstava, 11 svjetskih kupova, te jednom europskom kupu. Ukupno su hrvatski parasportaši na međunarodnim natjecanjima u 2022. osvojili 269 medalja od toga 98 zlatnih, 76 srebrnih i 95 brončanih. Najuspješniji parasportaš za 2022. godinu je paraplivač Dino Sinovčić koji je obranio Svjetsko zlato u disciplini 100 metara leđno.Najuspješnija parasportašica za 2022. godini je Anđela Mužinić Vincetić koja je osvojila srebro u parastolnom tenisu na Svjetskom prvenstvu. Nagradu za najuspješniju ekipu odnijela je muška reprezentacija u para sportskom ribolovu koja je osvojila zlatnu medalju na 23. svjetskom prvenstvu. Također, na svečanosti je naglašena potreba za stručnim kadrovima u parasportu, a Kineziološki fakultet Osijek je prvi Kineziološki fakultet u Republici Hrvatskoj koji je u obvezni program za sve studente uveo kolegije Sport osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju i Kineziološke aktivnosti djece s posebnim potrebama te je pripremi zajednički projekt u partnerstvu s Hrvatskim paraolimpijskim odborom Republike Hrvatske.  Na svečanosti su uime Kineziološkog fakulteta Osijek sudjelovali dekanica prof. dr. sc. Vesnica Mlinarević i asistent Zoran Špoljarić.
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
20.8.2024., 18:57
PARAOLIMPIJSKE IGRE U PARIZU

Znamo se cijeli život i sad zajedno nosimo zastavu na otvaranju

Hrvatska parastolnotenisačica Anđela Mužinić Vincetić i paraplivač Dino Sinovčić nosit će hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja Paraolimpijskih igara u Parizu 28. kolovoza. Nakon što su olimpijci napustili Pariz, glavni francuski grad postaje središte paraolimpijskog sporta. Od 28. kolovoza do 9. rujna Pariz će biti domaćin 17. ljetnih paraolimpijskih igara. Prve su održane u Rimu 1960. godine, a od Seula 1988. održavaju se u gradu domaćinu Olimpijskih igara. U Parizu će sudjelovati oko 4400 sportaša iz 186 paraolimpijskih odbora, a natjecat će se u 22 sporta. Hrvatske boje branit će 22 parasportaša, a imat ćemo predstavnike u šest sportova.

Najviše predstavnika Hrvatska će imati u atletici, deset (Deni Černi, Ivan Katanušić, Matija Sloup, Erik Fabian Kaurin, Luka Baković, Velimir Šandor, Miljenko Vučić, Marijan Presečan, Mikela Ristoski, Ivana Purkić), u para stolnom tenisu hrvatske boje branit će četvero sportaša (Anđela Mužinić Vincetić, Helena Dretar Karić, Mirjana Lučić, Borna Zohil), po troje u paraplivanju (Dino Sinovčić, Emma Mečić, Paula Novina) i bocci (Anamarija Arambašić, Dora Bašić, Davor Komar) te jedan u paratriatlonu (Antonio Franko) i parataekwondu (Ivan Mikulić).

Do sada na Ljetnim igrama 26 medalja

Hrvatska je do sada osvojila 26 medalja na Ljetnim paraolimpijskim igrama, pet zlatnih, osam srebrnih i 13 brončanih medalja. Najbrojniju reprezentaciju Hrvatska je imala u Pekingu 2008. i Londonu 2012. godine, 25 predstavnika, a na Igrama u Tokiju bila su 22 predstavnika. Najuspješnije Igre bile su u Pekingu, gdje su hrvatski parasportaši osvojili tri zlata i jedno srebro, a u Tokiju su osvojili sedam medalja, ali bez zlata – tri srebra i četiri bronce.

Čast nositi hrvatsku zastavu na svečnosti otvaranja dobili su parastolnotenisačica Anđela Mužinić Vincetić i paraplivač Dino Sinovčić. Za razliku od Olimpijskih igara, koje su otvorene na rijeci Seine, "pozornica" ceremonije otvaranja Paraolimpijskih igara bit će Place de la Concorde i Champs-Elysees.

- Velika je čast i ponos nositi hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja. To je iskazivanje poštovanja prema onome što si do sada učinio - kazala je 32-godišnja Splićanka.

Bit će to njezine četvrte POI nakon Londona, Rija de Janeira i Tokija, a do sada je osvojila ekipno srebro u Riju i ekipnu broncu u Tokiju, zajedno s Helenom Dretar Karić. U Parizu nema ekipne konkurencije, nego parovi i sing.

- U Parizu nema natjecanja po skupinama, već se odmah igra na ispadanje. Bit će veći pritisak, sada više nemaš pravo na jedan pogrešan korak u skupini kao do sada, ali ako želiš biti najbolji, moraš sve pobijediti - kazala je Mužinić Vincetić, koja je tijekom karijere osvojila 14 medalja sa svjetskih i europskih prvenstava. Prošle godine briljirala je na Europskom prvenstvu u Sheffieldu osvojivši zlatnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji, zlato u paru s Helenom Dretar Karić i broncu u mješovitim parovima s Tomislavom Špaljom.

U Parizu je posebno raduje što će na tribinama imati i dosta svojih navijača.

- Imat ću navijače na tribinama, dolazi obitelj, prijatelji, suprug Kristijan. Ovo je prilika u Europi vidjeti sve najbolje što parasport nudi - kazala je.

Hrvatsku zastavu će na svečanosti otvaranja nositi zajedno s Dinom Sinovčićem.

- Dvoje Splićana mahat će zastavom, on je sjajan dečko i veliki sportaš, on je bio jedna od prvih osoba koje sam upoznala u parasportu - dodala je.

- Baš mi je drago što će uz mene biti i Anđela, znamo se praktično cijeli život - dodao je Dino.