Osijek, 27.09.2022 - Sedmo izdanje međunarodne biciklističke utrke CRO Race. Prva etapa Osijek - Ludbreg, 223.5km. Na slici početak etape u Osijeku. foto HINA/ Marko MRKONJIĆ/ ik
HINA/ Marko MRKONJIĆ
19.8.2024., 07:00
NEKAD JE KARAVANA KRETALA IZ OSIJEKA

Ponovno će to biti veliki sportski spektakl, ali u ruti nema Slavonije

Tradicija je prekinuta i jedina bicikslitička utrka po Hrvatskoj posljednje dvije godine više ne kreće na svoj put po Lijepoj Našoj iz Osijeka. Na žalost, bio je to lijep biciklistički event koji je svake godine u Slavoniju donosio nešto novo, u prvom redu prvorazredni biciklistički spektakl, koji nemamo priliku često uživo gledati.

Šest etapa i ruta od oko 1000 kilometara koja spaja primorski i kontinentalni dio Hrvatske zaobilaze Slavoniju, a mjesec i pol dana prije početka ovogodišnje biciklističke utrke CRO Race, koja će se održati od 1. do 6. listopada, poznata je ruta svih šest etapa, kao i momčadi koje će nastupiti.

Ove godine će pred sudionicima CRO Racea biti 893 kilometara, a ruta je vrlo slična prošlogodišnjoj, od druge do četvrte etape domaćini startova, kao i ciljeva, bit će isti kao i lani, a prva i posljednja etapa doživjele su male promjene. Jedina etapa koja će se znatno razlikovati od prošlogodišnje je ona pretposljednja, peta.

ETAPE CRO RACEA

1. etapa, 1. listopada: Vodice - Sinj (162,5 km)

2. etapa, 2. listopada: Biograd na Moru - Novalja (119 km)

3. etapa, 3. listopada: Otočac - Opatija (133,5 km)

4. etapa, 4. listopada: Krk - Labin (161 km)

5. etapa, 5. listopada: Ozalj - Karlovac (159,5 km)

6. etapa, 6. listopada: Sveta Nedelja - Zagreb (157,5 km)

Prva je etapa doživjela manje izmjene u odnosu prema prošlgodišnjoj. Utrka će ove godine startati u Vodicama, a vozači će nakon 162,5 km ciljnom ravninom proći u Sinju. Sinj je i lani bio domaćin cilja prve etape, koja je startala u Primoštenu, te je bila 20-ak kilometara dulja. Slijede dvije etape potpuno identične prošlogodišnjem izdanju, druga je sa startom u Biogradu na Moru i ciljem u Novalji nakon 119 km, a treća sa startom u Otočcu i ciljem u Opatiji (133,5 km). Gradovi domaćini "krajevske" četvrte etape bit će isti kao i lani, start će biti u Krku, a cilj u Labinu, no ove će godine pred sudionicima biti 161 kilometar, odnosno 30 manje nego lani, no svjedeno će morati svladati 3100 metara visinske razlike.

Osijek, 28. 09. 2021, CRO Race 2021, Biciklisticka utrka, revijalna voznja kroz Osijek i start utrke. Ulica Hrvatske Republike Vukovarska, Radiceva i Gunduliceva.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Najveća promjena na trasi dogodila se u petoj etapi, domaćin starta bit će Ozalj, gdje je lani bio cilj etape, a etapa će završiti u Karlovcu, nakon 159,5 km. Posljednja etapa tradicionalno će se voziti cestama Zagrebačke županije i Grada Zagreba, start te 157,5 km duge dionice bit će u Svetoj Nedelji, a cilj u glavnom gradu.

Na utrci će sudjelovati ukupno 19 momčadi, od kojih šest WorldTeams iz najvišeg razreda svjetskog biciklizma. To su Bahrain-Victorious, Ineos Grenadiers, Red Bull-Bora-Hanshgrohe, dsm-firmenich, Jayco AlUla i UAE. Dolazi i osam UCI Pro timova: Caja Rural-Seguros RGA, Kern Pharma, Israel-Premier Tech, Q36.5, TDT-Unibet, Tudor, Uno-X i VF Group-Bardiani CSF-Faizane, te pet UCI Continental timova: Adria Mobil, ATT Investments, Ljubljana Gusto Santic, Santic–Wibatech i Felt Felbermayr.