Osijek, 02. 07. 2023, Hipodrom Pampas, Prvenstvo Hrvatske u preponskom jahanju.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
16.8.2024., 07:57
NATJECANJA NA PAMPASU

Ne dolazi Nikola Jokić, valjda će doći Ivica Zubac

Konjički klub Osijek je u drugoj polovini kolovoza u "top-formi". U razmaku od samo nekoliko dana organizira dva velika natjecanja u preponskom jahanju na hipodromu Pampas. Od danas (petak) do nedjelje na programu je pretposljednje kolo Croatia Cupa, a onda sljedećeg tjedna, od četvrtka do nedjelje, u Osijeku će se održati i Prvenstvo Hrvatske za sve uzraste grla.

Od danas do nedjelje Osijek je domaćin pretposljednjeg kola Croatia Cupa u preponskom jahanju. Nastupat će 50 grla iz Srbije, Mađarske, BiH i naravno Hrvatske, a u sklopu natjecanja su i dva memorijala, jedan za Marjana Jukića, drugi za Duška Gagesa, pokojne članove kluba. Sva tri dana natjecanja će biti od 9 do 12.30, a u poslijepodnevnom terminu od 17 sati.

Croatia Cup je samo uvertira za ono što će se događati sljedećeg tjedna (22. - 25. kolovoza) na Pamapsu, a to je Prvenstvo Hrvatske u preponskom jahanju za sve kategorje. Na državoj smotri će nastupiti stotinjak grla, od ponija do seniora. Hrvatski će se preponaši boriti za što bolji plasman na državnom prvenstvu, ostali za što bolji poredak u pojedinim utakmicama. Na Pampasu će borba za naslov prvaka Hrvatske biti u sedam kategorija - poni-jahači, kadeti, juniori, mladi jahači, amazonke, amateri i seniori, a prepone će biti postavljene na visini od 60 do 140 centimetara. Tijekom četiri dana odvijat će se doslovno cjelodnevna konjička natjecanja u preskakanju prepona, a na kraju nedjeljnog programa (25. kolovoza) održat će se i utakmica za 23. Pokal grada Osijeka, a prije toga i ona za 5. Pokal Osječko-baranjske županije.

Dječji kutak na Pampasu

Tijekom Prvenstva Hrvatske u preponskom jahanju bit će zanimljiv vikend za djecu. Na Pampasu će biti organiziran dječji kutak, organizatori su angažirali animatore, bit će postavljen i napuhanac za igru, a najvažnije od svega je da će djeca moći - jahati. Konjički klub Osijek za najmlađe organizira šetnju na konjima, i to je prilika da se mladi Slavonci upoznaju s plemenitim životinjama kao što su konji. Sve vezano uz dječji kutak, pa i šetnja na konjima, besplatno je, kao i ulazak na Pampas tijekom svih preponskih utakmica.

Predsjednik KK Osijek Neđeljko Knežević otkriva kako to nije sve što se tiče planova za ovu godinu, u drugoj polovini rujna na Pampasu bi mogla biti održana i kasačka utrka. I tu je najzanimljivi dio. Knežević je u kontaktu s ocem jednog od najboljih košarkaša današnjice i višestrukog MVP-a NBA lige Nikole Jokića i ako Osijek bude domaćin kasačke priredbe, na njoj bi trebala nastupiti grla iz staje obitelji Jokić. Zna se, kad je Nikola u Srbiji, kamo god idu njegovi konji ide i on.

- Žao nam je što u Hrvatskoj ne postoji kasački savez, svi su se nešto posvađali i te utrke su zamrle. Voljeli bismo imati jednu u Osijeku, teško je pokriti financijsku konstrukciju, ali ako uspijemo, pretkraj rujna bi se mogla održati. Razgovarali smo s ljudima u Srbiji, ako bude utrke, naravno da očekujemo dolazak i konja iz staje obitelji Jokić. Nikola? Ako u to vrijeme bude u Srbiji, mogao bi doći u Osijek, pa poznato je da ide na svaki turnir na kojem nastupaju njihovi konji. No, kao i lani, na PH-u očekujemo hrvatskog košarkaša Ivicu Zupca, jer je njegova supruga Kristina, inače preponska jahačica, potvrdila nastup na Pampasu - kaže Knežević.