Pariz, 10.08.2024 - Borba za broncu natjecanja u taekwondou u kategoriji od 80+ kilograma na Olimpijskim igrama Pariz 2024, Ivan Šapina - Rafael Alba iz Kube.foto HINA/ Damir SENČAR/ ds
HINA/ Damir SENČAR
11.8.2024., 22:39
ŠAPINA OSTAO KORAK DO POSTOLJA

Sad je teško, ali vratit ću se, siguran sam

Bio je tako blizu postolja, uz samo malo sreće i poštenijih odluka mogao je u finale, a Ivan Šapina iz Pariza dolazi bez medalje. Hrvatski tekwondo borac u kategoriji iznad 80 kilograma na turniru je startao pobjedom protiv Gambijca Alasana Anna po rundama sa 2:0 (7:1, 10:1), a u mnogo dramatičnijem meču, u četvrtfinalu, bio je bolji od Norvežanina Richarda Andrea Ordemanna sa 2:1 (3:5, 13:7, 5:3). I onda u polufinalu izgubio od kasnijeg zlatnog Iranca Ariana Salimija sa 2:1 (5:12, 9:8, 9:6). Nije mu bilo lako nakon te borbe, dobio je prvu rundu, vodio 6:4 u drugoj šest sekundi prije kraja, bio nadomak konačnoj pobjedi, a onda - preokret. I kontroverzna odluka sudaca. Iranac je pri samom kraju druge runde napravio akciju i dobio tu dionicu. Trenera Dejana Mesarova naljutila je situacija u kojem su Ivanu skinuti već priznati bodovi nakon udarca u glavu.
- Četiri dana natjecanja, 200 borbi, ne znam je li ijedan sudac skinuo bodove za udarac u glavu. Dobili smo opomenu za držanje. Ubio nas je sudac posljednjih deset sekundi. Nikad se ne vadim na suce, ali ovo je klasična, čista krađa. U takvoj borbi ima valjda deset takvih situacija, ali ovo još nisam vidio.
Nakon tog nesretnog poraza u polufinalu Ivan se nije mogao koncentrirati na ono što slijedi, borio se za broncu i izgubio s čistih 2:0 (6:1, 9:0) od kubanskog borca Rafaela Albe.
- Svi smo ovamo došli po medalju. To je bio i moj jedini cilj, ali ispalo je kako je ispalo. Ne razmišljam o porazu u polufinalu ni o izgubljenoj borbi za broncu. Samo razmišljam o idućim Igrama i Los Angelesu. Tokio mi je bio prvo veliko iskustvo, a ove borbe u Parizu dodatno - rekao je razočarani hrvatski borac nakon što je ostao korak do medalje.
Polufinale je očito ostavilo traga, potpuno ga je iscrpilo i u susretu za treće mjesto nije imao izgleda.
- Kubanac me nije iznenadio u borbi za broncu. Znam ga, naravno, otprije. Jednom smo se i borili, a broncu je osvojio i u Tokiju. Išao sam po pobjedu, ali nisam uspio. Vratit ću se, siguran sam - zaključio je Šapina.