DAMIR SENČAR/HINA
11.8.2024., 22:41
PORAZ U FINALU VATERPOLSKOG TURNIRA

Ništa od slavlja! Zlato je izgubljeno već u prvoj četvrtini susreta

Ništa od drugog zlata za hrvatske vaterpoliste na Olimpijskim igrama. U finalu vaterpolskog turnira u Parizu Hrvatsku je porazila Srbija s rezultatom 13:11. Srbima je to već treće uzastopno olimpijsko zlato, nakon Tokija i Rija de Janeira.

Ovo je bilo svojevrsna repriza finala iz Rija de Janeira, gdje je Srbija također pobijedila Hrvatsku. Bilo je tada još uvjerljivije, 11:7 za Srbiju, no i finale u pariškom bazenu prošlo je bez pretjerane neizvjesnosti. Srbija je ključnu prednost ostvarila u prvoj četvrtini, u kojoj je povela 5:2 i tu prednost sačuvala do kraja. Ono što je zanimljivo, bila je ovo utakmica dviju reprezentacije koje su svoje skupine okončale na četvrtom mjestu. Očito su obje reprezentacije bile spremne za nokaut-fazu, a srpski vaterpolisti i nešto spremniji za finalnu utakmicu.

HRVATSKA       11

SRBIJA       13

PARIZ – Arena Paris La Defence. Suci: Boris Margeta (Slovenija) i Michiel Zwart (Nizozemska)

HRVATSKA: Bijač 4+0, Popadić 2+0, Burić 1, Fatović 2, Lončar, Joković 1, Bukić, Vukičević, Žuvela, Marinić-Kragić 3, Vrlić 2, Biljaka i Kharkov 2

SRBIJA: Filipović 10+0, Mišović, Mandić 1, S. Rašović 1, Ranđelović, Ćuk 3, Dedović 2, Drašović 1, Jakšić, Vico 1, Ubović 1, Jakšić 2 i V. Rašović 1.

IGRAČ VIŠE: Hrvatska 13-6, Srbija 10-7; peterci: Hrvatska, Srbija 1-1

REZULTAT PO ČETVRTINAMA: 2:5, 3:3, 3:3, 3:2

Tucak bez zlata

Hrvatski izbornik Ivica Tucak tako i dalje u svojoj riznici nema osvojen naslov olimpijskog prvaka s Hrvatskom, što mu je velika želja. U riznici ima dva naslova svjetskog i jedan naslov europskog prvaka. Pitanje je hoće li dočekati sljedeće Olimpijske igre, jer na klupi Hrvatske sjedi već 12 godina i najdugovječniji je hrvatski izbornik. Ove su godine hrvatski vaterpolisti pod Tuckovim vodstvom igrali čak tri finala. Na početku godine krenuli su osvajanjem srebra na Europskom prvenstvu, kojem je Hrvatska bila domaćin. Nakon srebra na Europskom prvenstvu u Zagrebu, mjesec dana poslije, osvojen je naslov svjetskog prvaka u Dohi. U Parizu je stiglo novo srebro. Drugo za naše vaterpoliste ove godine, a drugo srebro i za hrvatske sportaše na Olimpijskim igrama. Pobjedom u finalu vaterpolskog turnira Srbija nas je preskočila i na ljestvici osvajača medalja. Iz Pariza odlazi s tri zlata. U općem ludilu uoči finala u Vučićevoj je Srbiji za podizanje tenzija iskorištena i ova finalna utakmica. Nabrijavali su srbijanski mediji javnost prije utakmice, a nisu stali ni nakon pobjede, pa je tako famozni Informer stavio naslov "Delfini udavili Hrvate". Ne vjerujemo da je takvo medijsko bombardiranje imalo utjecalo na naše vaterpoliste, premda je činjenica da je Hrvatska loše ušla u utakmicu.

DAMIR SENČAR/HINA

Nedostajalo hrabrosti

Istina, poveli smo preko našeg najboljeg strijelca, Lorena Fatovića. Ubović je izjednačio nakon što mu je lopta ispala iz ruke, a Ćuk je iz peterca donio Srbiji prvo vodstvo. Marinić-Kragić je izjednačio, što je bilo posljednje izjednačenje. Ćuk drugim pogotkom, a onda i Jakšić dvama pogodcima odvode Srbiju na tri razlike. Srbi su u drugoj četvrtini otišli na "plus četiri". Imali su sto posto igrača više, a do vodstva 7:3 došli su nakon što su Hrvatskoj isključena dva igrača. Ivica Tucak odlučio je promijeniti vratara. Popadić je zamijenio Bijača, koji četvrtinu i pol nije imao ni jednu obranu. Smanjujemo na "minus dva" preko Fatovića i Marinić-Kragića, no Dedović na kraju prvog poluvremena vraća Srbiji "plus tri". Ostalo je tri razlike i nakon treće četrvrtine. Vratio se Bijač na vrata, nakon što je Popadić ipak upisao dvije obrane. Bijač je u nekoliko uzastopnih situacija u posljednjoj četvrtini imao četiri obrane. Dao je mogućnost svojim igračima vratiti se u utakmicu. Tri puta je Hrvatska mogla smanjiti zaostatak na samo pogodak. Nije uspjela. Napad smo izveli prilično šeprtljavo, nedostajalo je i više odlučnosti i hrabrosti nekim našim vaterpolistim u tim odlučujućim trenutcima. Umjesto "minus jedan" Srbi preko Dedovića nakon odbijanca dolaze u vodstvo 12:9. Kharkov smanjuje na 12:10 u trenutcima kada je bilo vrlo malo vremena za sustizanje rezultata, Ćuk po isteku napada pogađa iz daljine za 13:10 i definitivnu potvrdu pobjede. Rino Burić je 20 sekundi do kraja tek uspio postići pogodak za konačni rezultat. Slavlje vaterpolista Srbije, tuga naših vaterpolista, a slavili su jučer i vaterpolisti SAD-a, koji su u susretu za treće mjesto svladali Mađarsku nakon peteraca sa 11:8 (3:2, 1:1, 2:2, 2:3; 3:0). Tako to obično biva. Slavi se zlato i bronca, a treba ipak proći određeno vrijeme da se shvati kako je i srebro velik rezultat.

DAMIR SENČAR/HINA