Pariz, 07.08.2024 - Utakmica četvrtfinala turnira u vaterpolu na Olimpijskim igrama Pariz 2024, Hrvatska - Španjolska. foto HINA/ Damir SENČAR/ ds
HINA
7.8.2024., 18:52
VATERPOLISTI IZBORILI POLUFINALE

Tuckove su “kapice” ostavile ono najbolje za nokaut-završnicu

U reprizi posljednje eurosmotre slavili hrvatski vaterpolisti, koji će se boriti za olimpijsko odličje

Sudar divova u bazenu i pobjeda hrvatskih vaterpolista za plasman u polufinale olimpijskog turnira! Nakon sustava "toplo-hladno" u dvobojima u skupini, Barakude su očito najbolje izdanje ostavile za najtežeg protivnika. Teži od Španjolske na otvaranju nokaut-faze nije mogao biti, jer La Roja je aktualni prvak Europe (do naslova stigli u Zagrebu) i reprezentacija koja je u Pariz stigla sa statusom prvog favorita i kao momčad koja u kontinuitetu pruža najbolje igre.

Takve su i bile u prvom krugu, dobili su Španjolci svih pet utakmica, ali to im je sada slaba utjeha. Nisu ni oni imali sreće, naletjeli su na aktualne svjetske prvake i momčad koja ne može vezati dvije loše utakmice na velikom turniru.

Pariz, 07.08.2024 - Utakmica četvrtfinala turnira u vaterpolu na Olimpijskim igrama Pariz 2024, Hrvatska - Španjolska. Na slici hrvatska vaterpolo reprezentacija pred početak utakmice.foto HINA/ Damir SENČAR/ ds
HINA

Kako smo natjecanje u A skupini zaključili porazom od SAD-a i vrlo lošom izvedbom, zasigurno nije bilo malo onih koji su pomislili da ćemo svoj nastup na Igrama zaključiti u četvrtfinalu i da od borbe za odličja neće biti ništa. No Ivica Tucak je iskusan lisac, lošu posljednju utakmicu očito je iskoristio kao temelj pripreme za obračun u kojem nije bilo mjesta uzmaku, ni najmanjim kalkulacijama. Poraz te vodi kući, pobjeda u polufinale. Nema popravnog, nema alibija, nema plakanja. U takvim se okolnostima Hrvati očito sjajno snalaze i pretvaraju u stroj koji melje sve pred sobom.

Da to neće biti ni približno slično izdanje kao dva dana prije protiv Amera bilo je jasno već nakon dvije minute igre. Led je uspješno probijen, Maro Joković je zabio za vodstvo, a kada ga je isti igrač povećao ni minutu kasnije, bilo je jasno da su svjetski prvaci iznimno "nabrijani". Ključna je naravno bila obrana. Pristup golu Marka Bijača bio je zatvoren sa svih strana. Suparnik nije mogao pronaći ključ za hrvatsku bravu, prva lopta u mreži završila je u drugoj četvrtini, nakon više od deset minuta igre. Protiv SAD-a je curilo na sve strane, pet komada u prvoj, pet u drugoj dionici, a sada hrvatski zid. Beton.

Čuvali smo prednost, koja je krajem druge četvrtine bila najvećih +4 (6:2). Ipak, bilo je nerealno nadati se da će Španjolska potonuti bez borbe. U posljednjoj dionici počeli su hvatati priključak, tri uspješne realizacije igrača više dovele su ih do minimalnog zaostatka (9:8), ali u preostale četiri minute hrvatska mreža ostala je netaknuta. Prije toga ljevica Harkova zasjala je punim sjajem i sa 10:8 Hrvatska je izborila ulazak u kvartet odabranih.

Pariz, 07.08.2024 - Utakmica četvrtfinala turnira u vaterpolu na Olimpijskim igrama Pariz 2024, Hrvatska - Španjolska. Na slici hrvatski vaterpolisti slave nakon pobjede.foto HINA/ Damir SENČAR/ ds
HINA

- Igrali smo utakmicu puna srcu i naboja, i ona poruka nemojte nas nikad otpisivati. Kod mene je tako da uvijek idemo težim putem. I kad je teško i kad je lako, zajedno smo i zajedno dišemo. Da bismo dobili ovakvog protivnika, možemo samo ako smo zajedno. Sve to skupa je trebalo odraditi, pogotovo nakon poraza od SAD-a i zato sam ponosan na svih njih, Uvjeravanje momaka da oni to mogu, to je bilo najteže. Sama utakmica je bila laka. Netko gore ipak odlučuje sve, eliminirali smo velikog protivnika koji se godinama provlačio i sad smo uspjeli. Moj i zajednički cilj je olimpijsko zlato, neću biti miran dok ga ne uzmemo - zborio je izbornik kockastih kapica, Ivica Tucak, majstor svog zanata.

Velika pobjeda, ali posao još nije gotov. Treba na krilima ovog trijumfa nastaviti dalje u istom ritmu. Već sutra je borba za finale, a tu će nas čekati bolji iz ogleda Italija – Mađarska, koji je bio nešto kasnije na programu. Barakudama je svejedno tko ih čeka u petak u bazenu. Nakon ovakvog izdanja protivnici su ti koji imaju razloga za zabrinutost.