epa06070874 Sara Kolak from Croatia competes in the women's javelin throw event at the Athletissima IAAF Diamond League international athletics meeting in the Stade Olympique de la Pontaise in Lausanne, Switzerland, 06 July 2017 EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT
EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT
7.8.2024., 14:20
PRIPREMA ZA FINALE

Kolak: Puni stadion me dodatno motivira, a i spremna sam

Olimpijska pobjednica u bacanju koplja otprije osam godina iz Rio de Janeira Sara Kolak (29) ponovno je zasjala na najvećoj sportskoj pozornici plasiravši se u finale Igara u Parizu s najboljim rezultatom sezone od 64.57 metara.

Kolak je u drugoj seriji kvalifikacija bacila hitac od 64.57 metara, što je za nešto više od dva i pol metra dulje od zadane norme, a ujedno je i za 6.68 metara prebacila svoj dosadašnji najbolji rezultat sezone te tako u potpunosti u zaborav bacila hitac od samo 54.04m iz prve serije. Bolja od Kolak je u kvalifikacijama bila samo Poljakinja Maria Andrejczyk sa 65.52m.

"Sretna sam, ali treba se sada smiriti. Prvi hitac je bio klasika, to se zna dogoditi, ali drugoga sam napadala i napravila svoje. Jednostavno sam bacila s potpunom slobodom. Kad sam ušla na stadion i čula publiku, rekla sam: 'Nema šanse da ovo gledam preko televizije'. Ovo je vrh", rekla je Kolak nakon nastupa.

Finale bacanja koplja na programu je tek za tri dana, u subotu od 19.40 sati.

"Puni stadion me dodatno motovira, a i spremna sam. Sad se treba isključiti, odmoriti, malo trenirati i spremiti za finale", dodala je Kolak.

Rezultat Kolak  Parizu označava povratak u finale velikih natjecanja nakon pet godina i Svjetskog prvenstva u Dohi 2019. kada je bila sedma. Naime, na Igrama u Tokiju prije tri godine je ostala bez plasmana, baš kao i na SP u Eugeneu 2022., dok je lani u Budimpešti završila na 23. mjestu.

Nakon zlata u Riju do kojeg je stigla sa 66.18m, Kolak je 2017. godine bila četvrta na SP u Londonu, dok je na mitingu u Lauseanni postavila i hrvatski rekord od 68.43m.