epa11532855 Sara Kolak of Croatia competes in the Women Javelin Throw Qualification of the Athletics competitions in the Paris 2024 Olympic Games, at the Stade de France stadium in Saint Denis, France, 07 August 2024. EPA/CHRISTIAN BRUNA
EPA
7.8.2024., 18:57
KOPLJE SARE KOLAK OPET LETI DALEKO

Kad sam ušla na stadion, rekla sam sama sebi: Nema šanse da ovo finale gledam preko TV-a

Velike atletske pozorice i najveća natjecanja posebno je motiviraju. Nema je uglavnom nigdje, a onda dođu Olimpijske igre i hrvatska atletičarka Sara Kolak zablista punim sjajem. Samo da u tom dobrom raspoloženju bude i u subotu navečer, kada je na programu finale bacanja koplja.
Olimpijska pobjednica u bacanju koplja otprije osam godina iz Rija de Janeira, 29-godišnja Sara, ponovno je bila u punoj formi na najvećoj sportskoj pozornici plasiravši se u finale Igara u Parizu sa svojim najboljim rezultatom sezone. Kolak je u drugoj seriji kvalifikacija bacila hitac od 64,57 metara, što je nešto više od dva i pol metra dulje od zadane norme, a ujedno je i za 6,68 m prebacila svoj dosadašnji najbolji rezultat sezone, te tako potpuno u zaborav bacila hitac od samo 54,04 m iz prve serije u Parizu. Bolja od Kolak je u kvalifikacijama bila samo Poljakinja Maria Andrejczyk s hitcem od 65,52 m.
Sara je lošim hitcem otvorila kvalifikacije, a onda u drugom pokušaju koplje je letjelo dalek, daleko i Hrvatica je riješila sve brige oko plasmana u finale. I još malo se dopunila samopouzdanjem.
- Sretna sam, ali treba se sada smiriti. Prvi hitac je bio klasika, to se zna dogoditi, ali drugi sam napadala i napravila svoje. Jednosta
vno sam bacila s potpunom slobodom. Kad sam ušla na stadion i čula publiku, rekla sam: Nema šanse da ovo finale gledam preko televizije. Ovo je vrh - rekla je Kolak nakon nastupa u kvalifikacijama.
Finale bacanja koplja na programu je tek za dva dana, u subotu od 19.40.
- Puni stadion dodatno me motovira, a i spremna sam. Sad se treba isključiti, odmoriti, malo trenirati i spremiti za finale - dodala je Kolak.
Rezultat Sare Kolak u Parizu označava povratak u finale velikih natjecanja nakon pet godina i Svjetskog prvenstva u Dohi 2019., kada je bila sedma. Naime, na Igrama u Tokiju prije tri godine ostala je bez plasmana, baš kao i na SP-u u Eugeneu 2022., a lani u Budimpešti završila je na 23. mjestu.
Ovaj hitac iz pariških kvalifikacija daje nadu da je to ona dobra stara Sara, koja je u Brazilu šokirala svijet osvojivši zlatno odličje s hitcem od 66,18 m. Kolak je 2017. godine bila četvrta na SP-u u Londonu, a na mitingu u Lauseanni postavila je i hrvatski rekord, 68,43 m. Nakon fantastičnih rezultata karijera je krenula nizbrdo, ali hrvatska kopljašica sad je na Stade de France došla potpuno spremna, a kad je osjetila odličnu atmosferu, bila je u svom gotovo najboljem izdanju.