HRVATSKA OLIMPIJSKE IGRE PARIZ SNIMIO: SLOBODAN KADIĆ DONNA VEKIĆ
SLOBODAN KADIĆ
6.8.2024., 09:26
NAJBOLJA AMBASADORICA OSIJEKA

Trajni pečat na lijepo ljeto 2024. i Donninu olimpijsku medalju

Grad Osijek pokreće postupak kojim bi Teniski centar Osijek bio preimenovan u - Teniski centar Donna Vekić

Donna Vekić vratila se u Hrvatsku nakon fantastičnog uspjeha na Olimpijskim igrama u Parizu i osvajanja srebrne medalje. U nedjelju navečer sletjela je u Zagreb, ali neće dolaziti u Osijek. Bar ne još neko vrijeme. Slavlje olimpijske medalje u rodnom gradu prolongirao je do daljnjeg, vjerojatno za početak rujna. To je teniski život, nekome se možda čini glamurozan, stalno se putuje, a na Touru se vrti veliki novac. No sve ima svoju cijenu, a život tenisačica i tenisača uglavnom je težak i surov. U njemu nema puno praznog hoda i vremena za slavlja.

Trajni trag

Nakon što jedan turnir završi, kreće onaj novi. Nakon olimpijskog turnira na zemlji Roland Garrosa, teniska karavana odlazi "preko bare", kreće kanadsko-američka turneja, koja je uvod za posljednji Grand Slam sezone - US Open. Prethodnih godina Donna je u Ameriku ispraćana bez pritiska i očekivanja, ali ovog ljeta sve se promijenilo. Od Donne nacionale sad se čeka novi, veliki rezultat, Nakon polufinala Wimbledona, finala olimpijskog tunira, nakon što je prezentirala partije karijere, posložila se u svim segmentima, velika očekivanja nisu nerealna.

I dok Donna i njezin tim smišljaju kako je osvježiti prije turnira u Cincinnatiju, u gradu Osijeku razmišljaju kako se odužiti svojoj sugrađanki. Tako je Grad Osijek objavio kako će pokrenuti postupak kojim bi Teniski centar Osijek bio preimenovan u - Teniski centar Donna Vekić. Na taj bi način u gradu na Dravi ostao trajni trag na veliki uspjeh na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

- Sve ovo što se događalo u Parizu, svaki meč, svaki poen, jako teško sam proživljavala i hvala Bogu da je završilo. Ne znam kako bih preživjela da je odigrala još koji meč. Donna je ostvarila svoj, i naš san - bila je iskrena Lidija Vekić, Donnina baka, kojoj je unuka darovala najljepši dar za rođendan, koji slavi 8. kolovoza - olimpijsku medalju. Onda ju je objava Grada Osijeka dodatno "izula iz cipela".

- Kad sam pročitala što Grad Osijek želi, ostala sam bez teksta. Cijeli život sam u sportu i znam koja je čast kad jedan objekat nosi ime po tebi. To je vrh - dodala je Lidija.

HRVATSKA OLIMPIJSKE IGRE PARIZ SNIMIO: SLOBODAN KADIĆ DONNA VEKIĆ
SLOBODAN KADIĆ

Obiteljski korijeni

Teniski Centar Osijek uskoro, možda već krajem ovog ili početkom sljedećeg mjeseca, mogao bi postati Teniski centar Donna Vekić. I prvi put će nositi ime jedne tenisačice. Između dva svjetska rata u gradu na Dravi pojavljuje se tenis, 1919. godine, odmah nakon završetka Prvoga svjetskog rata osnovan je današnji Tenis klub Osijek pod imenom Lawn-tennis klub. Klub se smjestio u naljepši i najveći osječki parkovni kompleks nastao 1826. U središnjem dijelu nekadašnjeg Pukovnijskog vrta, Tomislavova šetališta, Parka kulture, danas poznatog kao Perivoj kralja Tomislava, teniski je kompleks koji bi trebao ponijeti Donnino ime. Valjda je to tako moralo biti, da Donna i prezime Vekić dobiju trajni sportski trag u svom gradu. Obitelj je puno dala za osječki sport, pokojni djed Branko Vekić bio je dugogodišnji natjecatelj, prvak Hrvatske i predsjednik Gradskog streljačkog kluba Centar 1784. Danas se njemu u čast svake godine u Osijeku održava turnir u streljaštvu "Memorijal Branko Vekić", a pokrenula ga je Udruga 106. brigade ZNG RH i Centar 1784, jer Branko je tijekom Domovinskog rata bio satnik Hrvatske vojske. Brankova supruga, Donnina baka, Lidija Vekić cijeli radni vijek provela je kao nastavnica tjelesne kulture na Vijencu Ivana Meštrovića, davno je označena kao žena koja je prva prepoznala nogometni talent Davora Šukera, a dobitnica je brojnih priznanja za sport, na gradskoj, ali i državnoj razini. Između ostalog 2002. godine u društvu Dubravka Šimenca, Zvonimira Bobana, Veljka Rogošića, Ivice Kostelića, Nikole Bralića... primila je najveću državnu nagradu za sport - Franjo Bučar. Donnin otac Igor bio je nogometni vratar, a majka Brankica nadarena atletičarka, preponašica. Ako ćemo ići malo šire, jedna od legendi osječkog nogometa i sporta, utemeljitelj omladinske škole u NK-u Osijek, Andrija Vekić, bio je stric Donnina djeda Branka. Pokojni pradjed, Lidijin otac, Vladimir Aubrecht, bio je trener veslača i nogometaša, učitelj skijanja, pedagog i profesor kineziologije na Učiteljskoj školi u Osijeku od 1960. godine, a 1978. i utemeljitelj katedre za fizičku kulturu (DIF) na Pedagoškom fakultetu na kojoj je predavao i vodio kineziologiju.

Obiteljska sportska grana je bogata, preci tenisačice itekako su pridonosili osječkom sportu, a teniski kompleks u najljepšem osječkom perivoju uskoro bi trebao ponijeti ime - Donna Vekić.