AUREL BENOVIĆ HRVATSKA OLIMPIJSKE IGRE PARIZ SNIMIO: SLOBODAN KADIĆ DUCO MADJAREVIĆ MAĐAREVIĆ
SLOBODAN KADIĆ
6.8.2024., 09:29
VLADIMIR MAĐAREVIĆ, BENOVIĆEV TRENER

Kolege iz gimnastike šalju mi poruke: Aurel je zaslužio to srebro

“Dragulescu” je najbolje izveo, mogla se dobiti desetinka više, ali baš sad od savršenoga tražiti savršenije je teško

Javio nam se Vladimir Mađarević, trener Aurela Benovića i izbornik muške seniorske reprezentacije Hrvatske, nakon finala na ručama nakon kojih je postalo jasno da će u Osijek ipak stići gimnastička olimpijska medalja.

Ne ona koju smo svi priželjkivali od Aurela Benovića, ali nas svakako veseli što je djelić srebrne medalje Ukrajinca Ilije Kovtuna "iskovan" u Sokol centru.

Ostaje žal

- Sretni smo svi zbog Ilije i njegove trenerice koji su s nama praktički od agresije Rusije na njihovu zemlju. Postali su dio našeg tima. Njegova visoka startna ocjena jamčila mu je borbu za drugo i treće mjesto na ručama, a na kraju je osvojio srebro, čime je to potvrdio. Kinez je ipak bio nedostižan - kazivao je Mađarević.

Drago nam je svima zbog Ilije, koji je postao pravi lega, ali razlog zbog kojeg smo dogovorili razgovor s Mađarevićem ipak je nastup Aurela Benovića u nedjelju u finalu na preskoku. Za medalju su nedostajale nijanse. Završio je nastup na petom mjestu i nitko doista ne može ništa prigovoriti ni Aurelu, a ni njegovu trenerskom timu.

- Kada gledamo sve okolnosti, od prošlogodišnje ozljede i operacije, dvojbi hoće li moći nastaviti, svih sumnji koje su se nadvile, pa smrt njegove majke, poslije način na koji je izborio Olimpijske igre, pa preskok koji mu je od sprave broj dva postao sprava broj jedan, onda mogu reći "uradili smo čudo". S druge strane tko može biti zadovoljan četvrtim ili petim mjestom. Kada shvatiš da si jako blizu, a da to nisi uspio. Tako nekako razmišja i Aurel. Svjestan je da je odradio vrhunske skokove. Pa "dragulescu" je bio najbolje ocijenjen od svih gimnastičara na Olimpijskim igrama i doista si ne može ništa zamjeriti, a s druge strane ipak ostaje žal jer nisi dohvatio medalju kojoj si bio tako blizu. Jer s olimpijskom medaljom ti si zapravo u sportu "sve". Bez nje, još uvijek neću reći da si ništa, ali nema te potvde s najvišeg mjesta kakve su Olimpijske igre.

Jeste li uopće pogledali snimku?

- Neku službenu nismo dobili, tako da nismo. Aurel je dobivao neke snimke s televizije. Uvijek je tu i naša subjektivna procjena. To su doista djelići. Jesu li mogli suci prevagnuti desetinku više, što bi bilo dovoljno za medalje. Ono što je sigurno da bi s ukopanim saskokom dobio upravo te desetinke ocjene koje su mu nedostajale, ali to je tako bilo teško očekivati jer od 16 skokova u finalu nitko nije čvrsto ukopao saskok. Ni jedan.

(Ne)skloni suci

Je li možda u samoj izvedbi skoka, ne u saskoku bilo rezerve?

- Rekli smo da je "dragulescu" najbolje izveo, tu se je mogla dobiti desetinka, ali baš sad od savršenoga tražiti savršenije je teško. Dosta kod šraube te povuče pa je i tu moglo biti još bolje, ali stvarno bi se u svim tim slučajevima od Aurela tražila dlaka u jajetu. Evo vidite kako je na ručama situacija potpuno jasna, a ovdje na preskoku govorimo o tisućinkama.

Spomenuo je Mađarević još jedan detalj:

- Suci su bili iz Singapura, Irske, Australije, Švedske, Islanda. Nekoga sam zaboravio, ali ni jedan od njih, da to blago kažem, nije nam nešto sklon. Da je bio netko od našoj zemlji i Savezu sklonijih sudaca, koji nas poznaje otprije, možda bi upravo netko od njih prevagnuo za tu desetinku. Nažalost, gimnastika je takav sport gdje odlučuju i takvi detalji. To je dio te naše sportske nesreće.

Pratili smo društvene mreže na profilima kojima se prati i komentira gimnastika. Spominju kako je Benović oštećen, a najviše zamjeraju Davtyanovo srebro.

- Davtyan je svjetski i europski prvak. Ima 32 godine. Aurel će tek za dvije Olimpijade imati toliko. Kolege treneri iz gimnastičkog svijeta šalju mi poruke podrške i ohrabrenja. Tvrde kako je Aurel najveći svjetski potencijal na preskoku. Njih nekoliko poslali su mi poruke da je po njihovoj procjeni Aurel zaslužio srebro i da je po njima on imao drugu izvedbu u finalu. U svakom slučaju dobro nam to dođe za sve ono što slijedi.

U Hrvatsku bi se naši gimnastičari i njihovi treneri trebali vratiti večeras. Kad se vrati u Osijek, zaslužio je Aurel bar neko intimno slavlje. Potom će i on i trener mu Mađarević krenuti svojim putevima prema jadranskoj obali. Odmorite se, zaslužili ste.