Pariz, 05.08.2024 - Hrvatski gimnastičar Tin Srbić ostao je bez medalje na Olimpijskim igrama u Parizu u ponedjeljak, dok je zlato u natjecanju na preči osvojio Japanac Oka Shinnosuke. foto HINA/ Damir SENČAR/ ds
HINA
5.8.2024., 19:42
TIN NAKON PADA BEZ MEDALJE

Plakat ću u sobi, gdje me ne vide

Tin Srbić ostao je bez medalje na Igrama u Parizu. Olimpijski (Tokio) i svjetski viceprvak u polufinalu preče bio je drugi, a finale završio kao posljednji, osmi, s ocjenom 11.333 nakon što je pao s preče, a onda nije završio vježbu. Bilo je to olimpijsko finale s najviše pogrešaka gimnastičara uopće jer je čak šest od osam vježbača palo sa sprave, a bronca je osvojena s najmanjoj ocjenom dosad - 13.966.

Tin je vježbao kao sedmi i padovi natjecatelja prije očito su imali psihološki učinak.

- Ovo je bilo nevjerojatno. Da sam vježbao prvi ili drugi, možda bih bio smireniji. Nikad se u životu nisam tako lijepo zagrijao. Bio sam pun snage, očito previše. Neću reći da sam osjećao golemu tremu, ali očito je da me je to negdje unutra pojelo, ta spoznaja da mi se otvara put k olimpijskom zlatu. I ta pogreška. Trebam malo vidjeti sam sa sobom što je bilo uzrok. Pustio sam pritku, odletio visoko i uopće nisam imao dojam da sam pola metra predaleko - kazao je vidljivo razočarani Tin.

Zlato je osvojio Japanac Oka Shinnosuke s ocjenom 14.533, a srebro je otišlo Kolumbijcu Angelu Barajasu s istom ocjenom, ali manjim prijavljenim startnim koeficijentom. Broncu su podijeli Kinez Zheng Boheng i Tajvanac Chia Hung Tang s niskih 13.966.

- Kad sam došao ovamo, mislio sam da će za medalju trebati vježbati 15, a ne 14. Ispod 14 se dijele medalje na challengeru u Donjoj Bistri, na prvenstvu Hrvatske. Eto, i na Olimpijskim igrama.

Tin je imao mogućnost, kada je vidio da su prije njega gotovo svi popadali, i promijeniti vježbu i ići na sigurno. Prijavio je startni koeficijent 6.6 i ostao pri tomu.

- Ne mogu se predbaciti kad sam išao hrabro i na najjaču vježbu koju znam. Vidjet ćemo poslije je li to bila pogreška u ovom trenutku. Mislim da nije, jednostavno je pošlo po zlu. Kao što su ovi Japanci, Kinezi i Tajvanci strojevi, pa su opet popadali. Nije mene nimalo taj teški element izbacio iz nekakve ravnoteže. Niti mi je odmogao niti mi je uzeo snagu. To je bila moja odluka i odluka trenera i znali smo da u olimpijskom finalu ne možeš bez takve vježbe napadati medalju. Ja sam mislio da ću u Parizu morati dobiti 15 prvi put u životu da se borim za medalje, a ne 14.

Pariz, 05.08.2024 - Hrvatski gimnastičar Tin Srbić ostao je bez medalje na Olimpijskim igrama u Parizu u ponedjeljak, dok je zlato u natjecanju na preči osvojio Japanac Oka Shinnosuke. foto HINA/ Damir SENČAR/ ds
HINA

Srbić je prilikom pada s preče pao nezgodno na lakat.

- Lakat me boli dosta, čak i sada kad sam još pod adrenalinom, tako da moram k liječniku. Počeo je boljeti odmah, a to nije baš dobar znak. No i s ovakvim laktom sada napravim vježbu za zlato, bez problema. Ali sad je gotovo. Teško će mi ovo sjesti. Idem sada u sobu plakati gdje me nitko ne vidi. I to je to. Imam još volje i želje za natjecanjem. Volio bih da nemam, ali nažalost imam volje. Vidjet ćemo se, nadam se, u LA-u opet. S boljim ishodom.

Tin je na kraju iskazao žal što nije osvojio medalju na nacionalni praznik i zna da ga je u Hrvatskoj gledalo puno ljudi.

- Žao mi je da se ljudi na ovakav dan nisu još malo razveselili, još malo bolje proslavili.