Tin Srbić, Filip Ude, Marijo Možnik, Robert Seligman i Aurel Benović

Tin Srbić, Filip Ude, Marijo Možnik, Robert Seligman i Aurel Benović

3.8.2024., 08:05
ROBERT SELIGMAN UOČI GIMNASTIČKIH FINALA

Neka Aurel ponovi što su Filip i Tin napravili u svom debiju na Igrama

Nadao se Robert Seligman, a i mi svi skupa s njim koji smo pratili njegovu karijeru, kako će drukčije doživjeti Olimpijske igre od uloge stručnog komentatora HRT-a.

Sam se mogao uvjeriti kako novinarsko praćenje Olimpijskih igara ne znači samo sjedenje i gledanje te tu i tamo nešto napisati ili u njegovu slučaju iskomentirati. Zato je jučerašnji dan ipak iskoristio za odmor u hotelu.

Obilazak kuća

- Evo, upravo sam odgledao Sinkoviće. Svaka im čast. Otići ću kasnije s predsjednikom Saveza Marijom Možnikom, pozvani smo kod naših gimnastičkih prijatelja u njihove nacionalne olimpijske kuće. Marijo doista radi sjajan posao. Bit će, vjerujem, još lijepih vijesti o hrvatskoj gimnastici, ne samo ova posljednja da je Osijek uvršten među domaćine Svjetskog kupa iz najveće kategorije. Prepoznati smo i cijenjeni u svijetu. I Hrvatski gimnastički savez, ali i Grad Osijek i GD Osijek kao izvršni organizatori Dobro World Cupa. Gledali smo svih ovih godina većinu ovih najvećih gimnastičkih zvijezda, ali kako će Osijek biti kvalifikacijsko natjecanje za Svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre, to će im sada čak biti i obveza - ispričao nam je Seligman, koji, osim gimnastičkog natjecanja, nije još imao prilike vidjeti ni jedno drugo natjecanje uživo, premda mu je to u planu.

- Dosta je ovo sve udaljeno, dosta provodimo vremena u vožnji metroom ili autobusom. Moraš jako paziti da stigneš uopće na posljednji metro jer to ti onda otežava i produžava povratak u hotel. Stigao je ovdje gledati kvalifikacije i Filip Ude. Otišli smo Marijo, Filip i ja zajedno s dečkima Tinom i Aurelom na ručak. Bilo je to baš lijepo druženje. Plan mi je otići gledati finale Donne ako uopće stignem. Volio bih to doživjeti. Radi se o povijesnom događaju i za osječki sport.

Uspješan debi

Jedan povijesni trenutak osječkog sporta doživjet će i u nedjelju. Aurel Benović, njegov klupski kolega iz GD Osijek Žita, nastupa u finalu preskoka.

- To je već sada veliki rezultat jer treba podsjetiti da je Aurelu ovo ipak debi na Olimpijskim igrama. Želim mu da svoj debi na Olimpijskim igrama završi na isti način kako su svoje debije završavali Filip Ude i Tin Srbić. Nisam baš skroman, zar ne?

Podsjetimo, i Filip Ude i Tin Srbić na svojim su prvim nastupima na Olimpijskim igrama osvajali srebrne medalje. Ude 2008. u Pekingu na konju s hvataljkama, a Srbić na prošlim Igrama u Tokiju, naravno na preči, na kojoj će i sada, u ponedjeljak, 5. kolovoza, nastupiti u finalu. Ima li Aurel prije svega izglede za to?

Robert Seligman, Aurel Benović i Vladimir Mađarević

Robert Seligman, Aurel Benović i Vladimir Mađarević

- Mislim da ima. Preskok je sprava u kojoj doista nijanse odlučuju. Rekao bih sekunde ili centimetri te dijele od vrhunskog, izvanserijskog skoka do pada i lomova. Drugi Aurelov skok s premetom 900 vrlo je stabilan, a prvi Dragulescu vjerujem da će u njega ući s dovoljnom količinom energije i agresije. Djeluje mi jako dobro, a njegovi skokovi konkurentni su sa svim finalistima. Da su me ranije pitali tko je favorit za zlato, rekao bih Armenac Davtyan, ali on je jedva ušao u finale. Odličan je Filipinac Yulo, ima odlične skokove. Pa Britanci, Ukrajinci... Dobra je stvar što će Aurel nastupiti kao šesti. Bar bi meni tako odgovaralo. Imat će prilično jasnu situaciju što mora uraditi.

Tin Srbić? Što možemo očekivati od njegova nastupa u finalu?

- Tin je stroj. Već sada legenda. On na ovakvim natjecanjima ne može zakazati i siguran sam da će odraditi svoje, samo je pitanje koliko će kvalitetno odraditi konkurencija. Pa vidjeli smo svi kako je izvukao kvalifikacije čak i u situaciji kada bi neki odustali. Konkurencija je jaka. Po meni prvi je favorit i dalje Hung Tang iz Kineskog Tajpeha, koji mora i uraditi svoje, jer pritisak očekivanja je na njemu. Kinez Zhang odradio je odlično preču i u višeboju gdje je bio na kraju drugi. Oba Japanac su odlična. Veliko iznenađenje bilo je što se Hashimoto nije ni plasirao u finale, ali je briljirao mladi Shinnosuke Oka, koji je postao zlatni u višeboju, a nastupit će i u finalu preče. Kad spominjem višeboj, jako mi je žao što naš Ukrajinac Ilia Kovtun nije osvojio medalju. Bio je četvrti, jako blizu, ali po mom mišljenju nedovoljno dobro za Japanca i Kineze, koji su osvojili medalju. Za konkuriranje njima trebat će popraviti prije svega karike. Nadam se da će i Kovtun osvojiti olimpijsku medalju i donijeti je u Osijek. Ima dva finala na ručama i parteru.

Tom, Kevin, Zizou...

Finala po spravama započinju danas (subota) borbama za finale na parteru i konju s hvataljkama za muškarce i preskoku za žene. Seligman će s posebnim zanimanjem pratiti svoju disciplinu - konj s hvataljkama.

27.07.2024., Pariz, Francuska - XXXIII. Olimpijske igre Pariz 2024. Kvalifikacije gimastika, parter, Aurel Benovic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
DVA HRVATSKA GIMNASTIČKA FINALA

Tin i Aurel: Rastjerali su kišu nad Parizom i zagrijali Bercy

- Baš sam komentirao s Filipom. Šestorica su u finale ušla s najmanjom ocjenom 15,0. Jako je i konj otišao naprijed i, što je jako važno, jako su stabilni. Tko je favorit? Slično kao na ostalim spravama izuzev partera, gdje Dolgopyat, ako napravi svoje, osvaja sigurno zlato. Whitlock je odličan. Irac Rhys McClenaghan, koji me je pobijedio u Glasgowu i Osijeku, još je bolji.

Zato se zna tko je glavna kandidatkinja za zlato u danas jedinom ženskom finalu - preskoku. Amerikanka Simone Biles stvorila je od gimnastičkog natjecanja prvorazredni društveni događaj.

- U Bercyju sam nastupao jedno sedam puta i ta dvorana doista, kako se kaže, ima dušu. Gimnastika je uvijek na Olimpijskim igrama jedan od posjećenijih sportova, ali me opet iznenađuje da je ujutro u kvalifikacijama bila puna dvorana. Što se tiče Simone Biles, sad i ja shvaćam da takav pritisak i golema pozornost oko nje mogu izazvati psihičke probleme kakve je imala tijekom Olimpijskih igara u Tokiju. Nevjerojatno mi je gledati pokraj sebe Toma Cruisea kako je dolazi bodriti. Bio je ovdje Kevin Durant i ostali članovi američkog košarkaškog Dream teama, pa Serena Williams, naravno i Nadia Comaneci. Zinedine Zidane je došao gledati gimnastiku. Njegova supruga je bila gimnastičarka - zaključio je pariško javljanje Robert Seligman. n