07.04.2024., Osijek, Sportska dvorana Gradski vrt - Finale Preskok Muski DOBRO World Cup, drugi dan. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
PIXSELL
2.8.2024., 07:44
ODLIČNE VIJESTI

Svjetski kup iz najviše kategorije i kvalifikacijski turnir za OI

U iščekivanju nastupa Tina Srbića i Aurela Benovića u finalu Olimpijskih igara za hrvatsku gimnastiku, ali i za osječki sport, stigle su nove dobre vijesti iz Pariza.
U gradu gdje se ovih dana održavaju Olimpijske igre održan je sastanak Izvršnog odbora Svjetske gimnastičke federacije na kojem je odlučeno da Osijek postane domaćin Svjetskog kupa iz najviše A kategorije. Što će značiti da će DOBRO Svjetski kup biti u kategoriji kvalifikacijskih za svjetska prvenstva, ali i za Olimpijske igre u Los Angelesu u razdoblju od 2025. do 2028. godine
U proteklom kvalifikacijskom olimpijskom ciklusu kategoriju A Svjetskog kupa imali su njemački Cottbus, katarska Doha, azerbajdžanski Baku i egipatski Kairo. Broj A Svjetskih kupova proširen je na šest, pa su četirima navedenima pridruženi Osijek te turska Antalya.
Svjetski kup u Osijeku ulazi u društvo Kaira (Egipat), Cottbusa (Njemačka), Bakua (Azerbajdžan), Dohe (Katar) i Antalye (Turska). Svjetska gimnastička federacija odlučila je povećati s četiri na šest broj kvalifikacijskih svjetskih kupova u sljedećem olimpijskom ciklusu. Novi u ovom društvu su Osijek i Antalya.
Oduševljenje ovom odlukom nije krio predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza Marijo Možnik.
- Jako smo sretni što je zahvaljujući i toj dugoj tradiciji, jako dobrim iskustvima i odličnom organizacijom Hrvatski gimnastički savez dobio domaćinstvo Svjetskog kupa najviše razine u olimpijskom ciklusu od 2025. do 2028. godine. Na taj način Hrvatska se nalazi uz bok velikim svjetskim zemljama i gradovima. Ovo je velika čast, veliko priznanje i za Hrvatski gimnastički savez i za izvršnog organizatora Gimnastičko društvo Osijek Žito, koji odlično radi posao organizacije natjecanja, a sve to naravno i zahvaljujući našim partnerima i svima onima koji nas podržavaju. Tu prije svega mislimo na Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatsku turističku zajednicu, Osječko-baranjsku županiju i Grad Osijek. Zahvaljujemo svima njima i svim ostalim partnerima u ovom događaju, ponosni smo i sretni što ćemo Hrvatsku predstavljati na najbolji mogući način i u sklopu organizacije ovih velikih sportskih događaja - poručio je Možnik.
Dobra vijest u Parizu je dočekala direktora DOBRO Svjetskog kupa Vladimira Mađarevića, odnedavo službeno izbornika muške seniorske gimnastičke reprezentacije Hrvatske i trenera osječkog olimpijca Aurela Benovića.
- Nakon 15 godina stiglo je i priznanje Svjetske gimnastičke federacije. Rezultat je to predanog i kvalitetnog rada i organizacije gdje je Osijek stekao ime i postao jedan od najposjećenijih renomiranih Svjetskih kupova iz serije SK-a koji nisu bili kvalifikacijski za OI. Dobro je naglasiti da je organizacija Svjetskog kupa u Osijeku u proteklih 15 godina bila pod paskom ljudi koji se u hrvatskoj gimnastici nalaze u nizu i drugih uloga, pa tako nerijetko putuju na velika natjecanja u ulogama trenera, sudaca i u biti gostiju tih drugih organizacija. Kroz godine smo primjećivali sve ono što nedostaje u organizacijama u drugim zemljama i upravo kod nas u Hrvatskoj pokušavali smo ispraviti sve te nedostatke koje smo vidjeli negdje dalje. Isto tako Osijek je poznat po nizu inovacija koje svake godine uvodi u sadržaj Svjetskog kupa i na taj način mijenja gimnastički sustav natjecanja i gimnastički svijet. Jedna od takvih inovacija je i javno izvlačenje brojeva finalista. Podignuli smo i nagradni fond, a niz je drugih stvari po čemu smo jedinstveni. Za sljedeće četiri godine osigurali smo i nagradni fond za trenere, što je isto jedna inovacija. Sve te stvari koje sam nabrojio i kvalitetna organizacija proteklih petnaest godina doveli su do toga da jedan mali grad iz jedne male zemlje na karti svijeta, ne baš pretjerano moćne, dobije tako važnu ulogu među financijskim i sportskim velesilama - poručio je Mađarević.