Pariz, 30.07.2024 - Jedini hrvatski boksač na Olimpijskim igrama u Parizu, 23-godišnji Gabrijel Veočić, izborio je plasman u četvrtfinale kategorije do 80 kg, svladavši azijskog prvaka Jordanca Huseina Iashaisha jednoglasnom odlukom bodovnih sudaca i došao do borbe za medalju. Na slici Gabrijel Veočić i Hussein Iashaish.foto HINA/ Damir SENČAR/ ds
HINA/ Damir SENČAR
2.8.2024., 07:49
BROĐANIN BOKSA ZA MEDALJU

Pinales ima kubanski stil, kao opušten je, ali vrlo jako udara

Pred Gabrijelom Veočićem je možda i najvažniji meč njegove dosadašnje karijere

Gabrijel Veočić danas je u prilici donijeti Hrvatskoj novu medalju na Olimpijskim igama u Parizu, prvu olimpijsku jednog Brođanina nakon rukometnog vratara Venija Loserta te drugu hrvatskom boksu nakon bronce Filipa Hrgovića u Riju de Janeiru 2016.

U četvrtfinalu kategorije do 80 kilograma suparnik brodskom boksaču bit će Cristian Pinales iz Dominikanske Republike, koji je u osmini finala senzacionalno svladao prvog nositelja, Kineza Tanglatihana, premda je Dominikancu jednom bilo brojeno.

- To je bila prava demonstracija boksa i zaslužena pobjeda Pinalesa. Kinez je boksao dosta kruto, išao je udarati svom snagom, svom silom riješiti suparnika, a to je prema mojem mišljenju bilo pogrešno. Gabrijel će nakon Jordanca sada imati tehnički i taktički puno zahtjevnijeg suparnika, pa će za to trebati puno više konzistentnosti i čvrstoće - pričao je Matej Matković, koji će danas od 17 sati stajati u kutu brodskog boksača zajedno s njegovim ocem i trenerom Perom Veočićem.

Pinales boksa tzv. kubanskim stilom, kojeg je Veočić dobro upoznao. Boravio je na Kubi, gdje je trenirao s najboljim kubanskim boksačima.

- To je, rekao bih, mekani stil. Djeluju prilično opušteno, ne daju se lako udariti, ali su im udarci prilično snažni. Da, Gabrijel je imao prilike raditi na Kubi s kubanskim boksačima. Boksao je protiv jednoga od njih, Martineza, u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Beogradu, ali je to bila kategorija do 75 kilograma. Pripremamo ga u svakom slučaju da taktički što kvalitetnije odradi meč i uvjeren sam da će Gabrijel biti za njega spreman.

Matković i Gabrijelov otac i trener Veočić pokušavaju ga potpuno izolirati od bilo kakvih utjecaja sa strane. Pokušavaju održavati rutinu uobičajenu za bilo koje boksačko natjecanje. Buđenje, doručak, odlazak u crkvu, trening, ručak, eventualno popodnevna kavica. Zasad Gabrijel nije osjetio Olimpijske igre izvan boksačkog turnira. Za razliku od svojih trenera.

- Pero i ja smo otišli na rukomet na utakmicu Hrvatska - Njemačka. Meni je fascinantno kako su sva natjecanja ispunjena do posljednjeg mjesta. Već sam vam pričao da je dvorana tijekom boksačkih natjecanja već sada ispunjena, a radi se o prvim kolima. Tako je i na ostalim natjecanjima. Gledao sam na primjer ima li slobodnih mjesta za meč Donne Vekić, ali to je davno valjda sve rezervirano i nije bilo šanse. Za rukomet smo također jedva došli do karata. Kao treneri trebali smo se prijaviti u neki online sustav, valjda smo potom sudjelovali u nekakvom izvlačenju. Uglavnom, dobili smo karte, ali i dalje znamo zbog čega smo došli u Pariz. Posebice Gabrijel, pred kojim je možda i najvažniji meč dosadašnje karijere.

Kada već pričamo o boksu, za kraj smo ostvarili goruću temu. Dopuštenje Međunarodnog olimpijskog odbora za nastup Imane Khelif i Lin Yu-Ting, predstavnice ili predstavnika Alžira odnosno Tajvana u ženskom dijelu turnira.

- Iskreno, koncentrirani smo na ono što je nama važno, a bojim se da uopće nisam dovoljno kompetentan i da nemam dovoljno informacija da o tome bilo što komentiram. Mislim da je tu riječ o politici, da Međunarodni olimpijski odbor donosi neke odluke suprotne IBA-i, s kojom je već godinama u sukobu. Meni osobno ta situacija nije normalna - zaključio je osječki boksački trener. n